50/50 (2011)

Ovaj film Džonatana Livajna () je 2012. godine bio nominovan u kategoriji najbolja komedija na dodeli Zlatnog globusa, iako se dosta gledalaca slagalao u tome da u „50/50“ ima mnogo manje komičnih momenata nego što se možda očekuje. S obzirom na tematiku kojom se bavi i način na koja je tako teška tema prikazana slobodno je mogao biti nominovan i u kategoriji drame – ne bi bilo greške.

Adam () je momak koji ima 27 godina, radi kao pisac za radio program, živi sa svojom lepom devojkom Rakel () i ima najboljeg zabavnog prijatelja Kajla (). Njemu se život u potpunosti okreće kada saznaje da mu je dijagnostikovan rak sa kojim ima šanse 50/50 da izađe kao pobednik u borbi sa njim. On pokušava da nastavi sa normalnim životom dok mu Rakel i Kajl pomažu u tome. Na terapiji upoznaje neiskusnog psihologa Ketrin () i njihov odnos postepeno počinje da jača, dok se odnos sa Rakel počinje hladiti.

Da se razumemo, „50/50“ nije tradicionalno komičan film nego se bavi veoma ozbiljnom temom kao što je rak na retko viđen i inovativan način. Poseduje melodramatične trenutke, a specifičan humor koji prave i poseduju likovi čine da se u jednom trenutku gotovo poistovetimo sa Adamom i njegovom tragičnom sudbinom, dok u već sledećem trenutku smejemo njihovim reakcijama i dijalozima. Režiser sasvim dobro odrađuje svoj posao i odlično gradi film efektno prikazujući sve promene u filmu, počevši od promena očekivanja, preko promena osećanja, pa sve do promena odnosa između samih likova u priči.

Scenario, koji je napisao Vil Reiser, je kvalitetan, sa sjajnom pričom, izgrađenim likovima i gotovo neprimetnim prelazima iz komedije u dramu i nazad. Malo je poznato da je Reiser priču filma temeljio na svojoj istinitoj životnoj priči, tako da je sigurno da je najbolje znao ono o čemu se radi u filmu i definitvno nema bolje osobe koja bi detaljnije opisala čitave događaje, a naročito misli, želje i osećanja glavnog junaka. Još jedan kuriozitet predstavlja činjenica da lik koji glumi Set Rogen u pravom životu je bio upravo on, tj. Set u filmu glumi samog sebe.

50-50-3

Kasting je sjajno odrađen. Džozef Gordon-Levit polako, ali sigurno izrasta u sjajnog i cenjenog glumca i samo je pitanje kada će kritika početi da prepoznaje njegove kvalitete i da ga više nagrađuje. Bira kvalitetne likove, uverljivo ih glumi i daje sve od sebe. Lik Adama je sjajno prikazao, do sitnice je dočarao njegove reakcije na ovu bolest i njegov performans je svaki respekt. Set Rogen u svojoj neuobičajenoj ulozi odrađuje standardno dobar posao. Njegova spontana komedija koju proizvodi daje sjajnu notu čitavom projektu. Vredna pomena je i Anđelika Hjuston () u ulozi Adamove majke.

Ukoliko vas zanima odličan balans komedije i drame, sa zanimljivim scenarijom, odličnom glumom i odlično napisanim likovima centriranim oko opake bolesti ovo je pravi film za vas. Preporuke za gledanje.

9/10

50-50__111215063410