300: Rise of an Empire (2014)

Režiser i scenarista Zek Snajder () je 2006. godine snimio epski blokbaster 300 koji je rasturio bioskopske kase i doneo nešto novo u svet filmova rađenih po stripu. Osam godina kasnije producentska kuća je režisersku palicu poverila malo poznatom Noamu Muru, dok je Snajder napisao deo scenarija, ali su ocene publike i kritičara za ovaj nastavak različite, tako da se kreću od potpuno ravnopravnog nastavka do bukvalnog trošenja sredstava i vremena. Po mom mišljenju je ovaj film daleko od promašaja, ali itekako je posedovao mogućnosti da ostavi mnogo bolji utisak.

Radnja nastavka nas vodi u period nakon same završnice Bitke u Termopilskom klancu kada se hrabri Leonidas sa 300 vojnika suprotstavio moćnom Kserksu. Kserks sa svojom ogromnom vojskom maršira u osvajanje čitave Grčke, a prvi grad na putu mu je Atina. Atinjane predvodi neustrašivi vojskovođa Temistokle koji Kserksvoj armiji zadaje poraz, ali u njemu istovremeno raste i gnev i želja za osvetom. Kako bi uspeli da se odbrane od novog naleta Temistokle mora učiniti sve kako bi udružio sve grčke države, zajedno sa superiornom Spartom, pre konačne bitke.

Ono što se primećuje na prvi pogled je definitvno i najjači segment čitavog projekta – neverovatni tehnički efekti i grafička animacija koja predstavlja pravo tehhničko i vizuelno savršenstvo. Ekipa zadužena za ovaj segment filma je uzela najbolje efekte iz prvog dela, pojačala ih, stilski doterala i dodala nove, tako da je konačni produkt u ovom smislu sjajan i za svaki respekt. U prilog tome ide i veći broj dužih scena bez reza u kome se često smenjuju brzi i spori snimci, sa dosta sloumošuna u trenutku udara mača ili drugog oružja o telo, koji još više pojačavaju akciju koja se prikazuje. Moje mišljenje je da su za nijansu preterali sa grubim scenama prepunim krvi jer je nekoliko njih zaista prenaglašeno i skoro nepotrebno.

rise3

Scenario u ovakvim filmovima ne predstavlja bitnu stavku tako da se na njemu nije previše radilo. Radnja je prilično linearna, bez ijednog pravog obrta, sasvim predvidljivim zapletima i tokom radnje, sa relativno malo humora i bez prave drame, tako da, u zavisnosti od očekivanja, ovaj segment filma možete smatrati ili nebitnim ili kao minus. Karakterizacija je odrađena na svega nekoliko junaka, dok veliki broj likova predstavlja tipično topovsko meso koje u pojedinim momentima zna da iritira. Izbor muzike je perfektan, prosto podiže radnju i akciju na neki viši stepen i definitvno ovaj film morate pogledati u bioskopu, između ostalog, i zbog ove karakteristike.

Lik Leonidasa koji je izneo Džerard Batler () u prvom delu je svakako predstavljao oličenje herojstva i muškosti i verovatno su scenaristi imali dosta posla da glavni junak bar približno bude kao on, ali da ne liči na njega. Može se reći da su uspeli u tome, jer lik Temistoklea koji glumi Saliven Stejplton () prilično zanimljiv i dopadljiv. Pun pogodak je izbor Eve Grin () za ulogu zle Artemizije koja čini da strašni Kserks () pored nje izgleda kao nebitni vojskovođa. Stiče se utisak da ona više nosi film od glavnog junaka Temistoklea, što sigurno nije bila namera autora.

Vaša generalna ocena za ovaj film će zavisiti isključivo od onoga šta očekujete da vidite. Ukoliko tražite akcioni epski spektakl koji je koliko-toliko dostojni nastavak prvom delu izaćićete iz bioskopa zadovoljni, dok ljubitelji drama i napetijih scenarija neće previše uživati u ovom filmu. U odnosu na moja očekivanja ja sam manje-više zadovoljan onim što sam video.

7/10

rise 3