25 subjektivno najboljih biografskih filmova 2000-2015

Po definiciji biografski filmovi dramatizuju život stvarne osobe ili ljudi, konkretno se bave životom jedne osobe ili bar delom života određene osobe koji ima istorijsko značenje i vrednost. Usko su povezani sa filmovima temeljenim na istinitim događajima i istorijskim filmovima.

Biografski filmovi su uvek imali veliku popularnost jer se gledaoci lako poistovećuju sa poznatim ličnostima koje samo po sebi jesu zanimljive. Međutim, postoje filmovi koji se bave ljudima koji nemaju širu popularnost, ali su tokom svog života učinili nešto da ostanu zapamćeni. Takođe, postoje ljudi sa nesvakidašnjim sudbinama koje predstavljaju odličan materijal za snimanje filma.

Ovaj žanr iz godine u godinu ima sve veću ekspanziju, pa na listama najboljih i najpopularnijih filmova snimljenih u poslednjih nekoliko godina ima dosta predstavnika ovog žanra.

Ovoga puta sam sastavio listu od 25 subjektivno najboljih biografskih filmova snimljenih u periodu od 2000. godine do današnjih dana. Naglašavam da ovo NIJE lista najboljih, najpopularnijih ili najomiljenijih projekata, nego spisak biografskih filmova koji su ostavili najbolji utisak na mene i koje bih svakome preporučio.

Takođe, moram naglasiti da se na listi ne nalaze megapopularni biografski filmovi poput The Pianist, The Social Network, A Beautiful Mind, 12 Years a Slave ili The Wolf of Wall Street iz prostog razloga što ti filmovi nemaju potrebe posebno da se preporučuju i podrazumeva se da se nalaze na ovakvim listama.

111

U naslovu filma se nalazi link koji vodi prema IMDB-u, ili tekstu recenzije na sajtu ukoliko isti postoji.

25) The Theory of Everything

24) Before Night Falls

23) Pollock

22) Shattered Glass

21) Monster

20) Good Vibrations

19) Ray

18) The Diving Bell and the Butterfly

17) Mr Turner

16) The Aviator

15) Foxcatcher

14) American Splendor

13) La Vie en Rose

12) Hotel Rwanda

11) The Fighter

https://www.youtube.com/watch?v=71l-kIhJ5j8

10) Milk

9) Capote

8) Catch Me If You Can

7) Last King of Scotland

6) The Sea Inside

https://www.youtube.com/watch?v=2ZmY-BJ43Dg

5) Dallas Buyers Club

4) Intouchables

3) Control

2) 24 Hour Party People

1) Downfall