2 Guns (2013)

Ove godine ne nedostaje dobrih i više nego solidnih akcionih i dinamičnih blokbastera, a ovaj je jedan od njih. Dva sjajna glumca su se udružila pod palicom islandskog režisera Baltasara Kormakura (Baltasar Kormákur) i konačan produkt je ispao sasvim pristojan i gledljiv.

Dva kriminalca, Robert Trenč (Denzel Washington) i Majkl Stigman (Mark Wahlberg), planiraju pljačku banke u malom američkom gradu na granici sa Meksikom. Mišljenja su da se u njoj nalazi novac meksičkog narko-bosa Papija Grekoa sa kojim sarađuju. Nakon pljačke se ispostavlja da je ukradeni plen daleko veći nego što su njih dvojica očekivali, mislili su da se radi o tri miliona dolara, a ukrali su nešto više od 43 miliona dolara. Tek tada počinje prava frka jer, dakako, ništa nije onako kako izgleda. Trenč nije kriminalac nego tajni agent DEA koji je kroz pljačku pokušao pronaći dokaze o Grekovim kriminalnim aktivnostima dok je Stigman operativac američke mornaričke obaveštajne službe koga su za pljačku angažovali njegovi nadređeni, zbog svojih ličnih interesa. U tom svom haosu, pre nego Trenč i Stigman ustanove ko su, šta su i prave motive svojih kolega, postaju mete okrutnog CIA službenika Erla (Bill Paxton) čiji su novac zapravo ukrali iz banke.

Moram priznati da sam bila skeptična oko gledanja ovog filma, odlagala sam ga jer sam mislila da je bezvezan. Naime, prevarila sam se i jako mi je drago zbog toga. Film je delo manje poznatog islandskog režisera koji je prethodno uradio podobre Inhale i Contraband, takođe sa Markom Valbergom. Ovo je akciona krimi drama sa elementima komedije i kao takva je odlično upakovana. Imamo zanimljivu priču, dobar zaplet, nepredviđene okolnosti, obrte, imamo čak i relativno nepotrebnu ljubavnu priču, obaveznog ženskog lika i dosta dobrih pojedinačnih akcionih scena. Neke nisu spektakularne, kao npr. u završnici filma, i to bih istakla kao manu. Takođe imamo dosta nerealnih situacija (ulazak u američku mornaričku bazu ili lakoća ispunjavanja planova naših junaka), ali to pripisujem rečju komedija u žanrovskom opisu filma. Film obiluje komičnim sarkastično-ironičnim dijalozima između dvojice glavnih protagonista, i ti dijalozi su odlični i prilično duhoviti.

00_img1

Denzel Vošington je odličan u svakoj ulozi, tako da ni ovaj film nije izuzetak, bio je na svom nivou. Mark Valberg je svakim filmom sve bolji i bolji i nepravedno sam nekad mislila da je mlak i samo ok glumac. Izuzetan je, daje svoj maksimum u svakom filmu, nevezano o koliko se ozbiljnom projektu radi. Veliki plus ovom filmu su super zabavne sporedne uloge Edvarda Džejmsa Olmosa (Edward James Olmos) kao Papija i neugodnog CIA agenta Bila Pakstona. Što se tiče ženskog lika u filmu, tu je prelepa i prezgodna Pola Paton (Paula Patton). Njen vrhunac je scena sa toplesom, dok su joj glumačke sposobnosti krajnje diskutabilne.

Da zaključim, obavezno pogledajte ovaj film ako volite filmove sa Denzelom Vošingtonom, volite filmove sa Markom Vahlbergom ili ukoliko želite da pogledate zabavnu akciju koja ima svega po malo, a praznog hoda nimalo. Sve vreme film drži pažnju, napet je i jako dinamičan. Svaka preporuka.

7/10

2-Guns