13 Reasons Why (2016-)

Netflix je car, rekoh jednom davno i ponovih više puta dok sam pisao o prvim serijama ove mreže. Mreže koja je tada bila pionir i jedinstvena po tome što je sve epizode jedne sezone serije izbacivala odjednom, tj. sve isti dan, tako da nismo trebali čekati iz sedmice u sedmicu. Kritike su krenule, predviđao se skori kraj mreže i njenog poslovanja, a ona je rasla svakim danom i izbacivala nove originalne sadržaje i kvalitetne serije, a potom i filmove. Danas, Netflix je sveprisutan i nema nagoveštaja da će uskoro da stane njegov rast. Poslednji hit iz njihove velike radionice je potresna drama 13 Reasons Why.

Dve sedmice su prošle od kako je Hana Bejker (Katherine Langford), učenica srednje škole, izvršila samoubistvo. Klej Džensen (Dylan Minnette), Hanin prijatelj, dobija anonimnu pošiljku u obliku paketa u kome se nalaze audio kasete. Klej pušta onu označenu brojem jedan na starom očevom kasetofonu i saznaje da je to u stvari Hanin snimak, ili bolje rečeno oproštajna poruka sa trinaest razloga za njeno samoubistvo. Svaka kaseta se odnosi na jednu osobu, a Klej je jedna od njih. Da bi saznao zašto je on na kasetama mora da prođe kroz sve ostale. Pritiskom na play počinje Hanina priča…

13 Reasons Why je potresna triler/drama koja je urađena prema istoimenoj knjizi koju je napisao Džej Ešer. Jedan od producenata je i popularna Selena Gomez, koja je trebala da igra naslovnu ulogu u filmu. Međutim, odlučeno je da to bude serija, prava je otkupio Netflix i trinaest razloga kroz trinaest epizoda je tu pred nama.

Iako su glavni junaci tinejdžeri, radi se o veoma ozbiljnoj i teškoj temi, koja je danas sveprisutna u svakoj školi. Gledajući seriju stvara se neki osećaj tegobe, uznemirenosti, tuge i besa, posebno za one koji su roditelji. Priča je odlično osmišljena i na poseban način nam, korak po korak, donosi ono što želi da ispriča, čitavo vreme nas angažujući maksimalno. Razvija se na način da sa svakom epizodom otkrivamo delić slagalice, a ipak do kraja držeći nas u neizvesnosti i stalno nestrpljivim da saznamo šta se stvarno desilo.

Sa svakom kasetom, Hanin glas nam se uvlači pod kožu i jednostavno možemo da osetimo sve njene razloge, osećanja, razočarenja, bol i tugu, ali i ono što je činilo srećnom. Osetiće je i svi ostali akteri priče, kojima su njeni razlozi i namenjeni. Iako smeštena u SAD, primenjiva je u svakoj školi ma gde se nalazila, jer priča je univerzalna i govori o današnjem odrastanju. Međutim, govori i o surovoj realnosti današnjeg društva, gde je njegova slika prenesena na mikro svet srednje škole.

Upravo sve odlike današnjeg brzog, nemilosrdnog, podeljenog nepremostivim razlikama, društva se oslikavaju u svetu srednje škole u kom odrastaju današnje nove generacije. Jasno je vidljivo, da svet odraslih, sa svim manama i vrlinama, sve ranije počinje i spušta se generacijski sve niže. Na taj način nove generacije sve ranije ulaze u vrtlog života odraslih, a time brže i sagorevaju, dok iza tog vrtloga neminovno ostaju velike žrtve.

Odličnu priču i samu atmosferu, koja pleni i osvaja svakim novim minutem, savršeno su izneli i dočarali mladi glumci, prvenstveno Ketrin Lengford u ulozi Hane i Dilan Minet u ulozi Kleja. Dok smo Dilana već gledali u Prisoners i Don’t Breathe, gde smo se mogli uveriti u njegov talenat, ovo je prva uloga za Ketrin. Međutim, to je nije sprečilo da prosto oduva svojom ulogom. Toliko zrelo i uverljivo nam je isporučila, da tako kažem, Hanin užasni svet skriven ispod maske, da se svaka njena emocija jasno oseti. Nema sumnje da je karijera pred njom.

Takođe, Dilan je to uradio odlično i emotivna oluja kroz koju je prošao, kao i njegova transformacija, ili bolje rečeno, odrastanje, je potpuno živopisno. Pored njih, čitava ekipa mladih glumaca koji su podelili ostale uloge, manje, ali neizostavne za čitavu priču, je jednostavno odlična i bez ikakve zamerke. Neke od njih smo mogli videti i u nekim drugim Netflix ostvarenjima. Kako bi sve bilo upakovano do kraja pobrinula se ekipa starijih glumaca, od kojih bi izdvojio Kate Walsh u ulozi Hanine majke.

Ono što je jasno vidljivo je opet Netflixova posveta nekim ranijim vremenima, tačnije 80-im i 90-im. Ovo nije prva, već smo je gledali u Stranger Tings i Riverdale. Sve tri nam donose jake priče, ispričane kroz dečiji ili tinejdžerski svet, a koji toliko podseća na filmove i serije ranijih vremena koje sam naveo. To se ogleda u čitavoj postavci serije kod Stranger Things i velikim delom u Riverdale, dok u 13 Reasons Why se to vidi na sitnicama, ali jako uočljivim. Prvo kroz same audio kasete, spomenike jednog prošlog vremena, i dalje kroz muziku, koja je jednostavno fenomenalna.

Mišljenja sam da na ovaj način Netflix želi da ukaže na veliku razliku današnjeg odrastanja u odnosu na ono iz tog doba. Razliku, ali i nostalgiju i žal, jer ipak mlade generacije 80-ih su odrastale u jednom zdravom ili možda srećnijem vremenu, kada su deca mogla biti deca i proživeti čitavo detinstvo, ako ništa zdravije, nego generacije danas. Mnogo se toga promenilo za dve decenije, do neprepoznatljivosti. Danas je sve drugačije, tehnološki daleko naprednije, ali životno i društveno daleko nazadnije.

Kako bilo, 13 Reasons Why je odlična nova serija u nizu Neflixovih. Jaka drama sa elementima trilera, prikazana kroz tragičnu priču jedne srednjoškolke i njenih vršnjaka. Serija koja će vas potpuno zaokupiti, uzeti svu vašu pažnju i držati vas napetim i nestrpljivim do samog kraja. Odlične uloge novih nada Holivuda, koje će vas očarati i, zajedno sa sjajnom muzikom i atmosferom, emotivno provozati kroz jednu od najboljih serija ove godine.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]

https://www.youtube.com/watch?v=JebwYGn5Z3E