12 Monkeys (2015-)

In the future, this will all be very, very real.

Da bi moj sveži utisak o pogledanoj prvoj sezoni ove sci-fi/triler/misteri serije koja nam dolazi iz SYFY-a bio kompletan morala sam se podsetiti sjajnog sci-fi trilera 12 Monkeys iz devedesetih od koga je sve počelo. Da razjasnimo, ova serija se samo bazira na ovom filmu i to im je jedino zajedničko uz naslov. Serija nije rimejk filma kako mnogi misle (ili očekuju), niti prati dešavanja iz filma. Skoro sve je postavljeno drugačije i radnja se rasipa u više intrigantnih i zanimljivih pravaca. Pokušaću vam u osvrtu dočarati koji su to pravci i pluseve da pogledate ovu sci-fi seriju jer ona to itekako zaslužuje.

Radnja serije počinje u apokaliptičnoj budućnosti u 2043. godini, nakon što je modifikovani virus kuge skoro potpuno izbrisao čovečanstvo. Preživeli su samo pojedini, tzv. imuni koji su organizovani u grupe, ali kojima opet preti izumiranje jer virus sa godinama mutira i postaje nepobediv. Grupa preživelih naučnika na čelu sa kontroverznom Katrinom Džouns (Barbara Sukowa) uspeva da napravi vremensku mašinu koja je možda spas čovečanstva. Džejms Kol (Aaron Stanford) i Hose Ramse (Kirk Acevedo), prijatelji koji samostalno i jedva preživljavaju u okrutnom vremenu apokaliptične budućnosti, u potrazi za mirnim skrovištem dospevaju kod Katrine. Nakon dosta neuspešnog testiranja, žrtava i veoma iscrpne potrage za idealnim vremenskim putnikom, Katrina u Kolu, zbog poruke iz prošlosti, prepozna idealnog kandidata. Kol pristaje da nedovoljno istraženom i nedovoljno testiranom metodom putuje kroz vreme ne bi li uspeo pronaći izvor zaraze koja je izbrisala njegovu budućnost. Vraća se u 2015. godinu da pronađe doktorku Kasandru Reili (Amanda Schull) koja je, iako se ne čini tako na prvi pogled, ključ njihove misije.

Iako je sam Teri Giliam, tvorac originalnog filma, izrazio nezadovoljstvo samom idejom o seriji, u smislu da je nepotrebna i da će možda nauditi originalu, mislim da je sada, nakon odgledane prve sezone (ako pretpostavimo da je pogledao) promenio mišljenje, jer je nemoguće da ne uvidite različit pravac (pravce!) serije, neupitnu kreativnost ljudi koji rade na njoj i veoma ozbiljnu posvećenost istih svakom detalju serije kojoj dinamika ne jenjava nijednog trenutka. Ovoj seriji nije neozbiljno pristupljeno, niti je išta ofrlje urađeno. Pristupa joj se sa velikom pažnjom (posebno na sitnice) i ova serija nikako ne odaje utisak da je uzdanica kuće SYFY koja je na lošem glasu zbog nedorečenih i loše izvedenih sci-fi projekata. Ova serija dokazuje da rasipanjem kreativnih ideja u više pravaca, odličnim izborom glumaca koji žele da se dokažu i dobro napisanim scenarijom može da izvede ovakav jedan projekat, a da bude donekle u rangu sa najkvalitetnijim i najpopularnijim serijama današnjice.

12 Monkeys 2

Mislim da je ključ uspeha serije u namernoj različitosti sa filmom. U filmu je samo dat hint apokaliptične budućnosti, u seriji je ona razrađena u smislu akcentovanja prikaza života u tom okruženju i u smislu upozorenja šta nas (možda ili najverovatnije) čeka. U filmu armija 12 majmuna ne postoji (lažni trag), dok je u seriji ta armija itekako stvarna i aktivna – ona je na neki način pandan današnjim tajnim organizacijama iz senke kao što su masoni i iluminati. Ima dosta preklapanja sa današnjim aktuelnim stvarima, morate malo razmisliti da ih ukapirate na vreme (npr. Kolov nebitan skok u Severnu Koreju i slika Kima na zidu). Izmenjeni su i sami likovi. Za razliku od filma, u seriji smo upoznali sve bitnije likove dosta dobro. Kol nije nimalo sličan liku Brusa Vilisa, doktorka je sasvim druga priča o kojoj ću kasnije, a moćnik Lajland nema sina u ludnici, nego ćerku koja je ispod svog ludila genijalna i creepy matematičarka.

Prva sezona je trebala imati dvanaest epizoda (simbolično sa naslovom), ali je zbog količine događaja u poslednjih par epizoda ipak proširena na trinaest epizoda da bi se neke stvari iskristalizovale i najavile drugu sezonu koja treba da startuje početkom sledeće godine. Kao što se menjaju godine, tako se menjaju i mesta dešavanja radnje. Baltimor, Čečenija, Severna Koreja, Japan. Taman kada se naviknemo na jedno, u nekoj sledećoj epizodi nas prebace, neki novi lik, novi smer radnje nas odvede u drugu dimenziju i drži nas u neizvesnosti. Drugi deo sezone dobija efektan zaokret kome se ja nikako nisam nadala, za mene je taj tvist bio veliko iznenađenje. To je po meni najbolje odrađeno u seriji, Vitnes (Svedok) koji je u prvom delu serije misteriozna i veoma opasna pojava, a u poslednjim epizodama oko tog lika sve leže na svoje mesto i, kada porazmislite, ni vi bolje ne bi to odradili nego kreativni tvorci. Dobro, da bolje ne može.

Dosta negativnih kritika je izrečeno za vremenske skokove koji nisu dovoljno uverljivo i efektno odrađeni. Trn u oku su ta blic nestajanja glavnog lika. Bilo je u početnim epizodama malih problema sa tim segmentom, ali je kasnije, kako je serija odmicala, to ispravljeno. Samim tim da su oni sami po sebi fikcija, ti vremenski skokovi, ta zamerka nije do kraja na mestu, jer oni su samo zbunjujući u prvih par epizoda dok se ne naviknete, kasnije vam to postane normalna pojava. Kako bi vi ili kako bi neko drugi to odradio, postaje nebitno jer usvojite nakon nekog vremena taj prikazani stil. Dve godine (2015. i 2043.) postaju fokus serije, najbitnije i pratite isključivo bitna dešavanja iz tih godina. Veliki plus, po meni, je i ponaosob doživljaj vremenskog skoka svakog drugog lika u seriji, ne samo Kolov. Svedokov mi se najviše svideo i način na koji je dopušteno da sve ide svojim tokom. Genijalno postavljeno!

12 Monkeys 3

Kao što sam rekla, likovi u seriji su jedna od najbitnijih karika jer bez dobre glume nema ni dobre serije. Mnogi su izboru glavnog glumca našli tonu zamerki (bez ikakvog validnog konkretnog objašnjenja) jer im se prvenstveno fizičkni ne sviđa. Možda su očekivali nekog rmpaliju tipa Vilis, taf gaja, prespremnog i preopasnog. Uverena sam da bi takav izbor glavnog protagoniste bio pogrešan. Ja mislim da se najjači (glumački) otrov čuva u bočicama baš kakav je Kol jer je idealan za lik u seriji. On je na momente slab, ranjiv, povučen, tih. Na momente je smrtno opasan, jak i prepametan. Baš kako određene situacije zahtevaju od njega, od običnog čoveka što on na kraju krajeva i jeste i treba da bude sa svim svojim manama i vrlinama. On nije nikakav superjunak ni striktno pozitivac, on je samo čovek sa izborima. Po meni sjajan izbor građenja njegovog lika, a pogotovo izbora glumca. Arona sam gledala u seriji Traveler gde je glumio negativca za koga se na kraju ispostavilo da je pozitivac. Takođe sam pogledala par epizoda u Nikiti gde glumi jednog od glavnih likova – Birkofa. On je definitivno odličan serijski dramski glumac mlađe generacije kome ovako postavljene nedefinisane uloge (ni tamo ni ovde) najbolje leže.

Moja jedina zamerka u glumačkom smislu ide izboru doktorke Kesi, u smislu kako je predstavljena, na njenu glumu nemam manu, dobra je i uverljiva, ali njen pretipičan i wanted izgled. Ne znam da li ste primetili, ali pomama za zgodnim, veoma mladim i lepim plavušama koje u 20-oj godini doktoriraju kvantnu fiziku, koje su genijalke bez ikakvog objašnjenog bekapa i koje obavezno nose one kul pametne naočare iako nemaju problema sa vidom je prevršilo meru. U seriji Arrow imamo pandan ovom liku – Felisiti Smouk, na neki način i da nisam proverila, mislila bih da se radi o istoj glumici jer su identične, kako fizički tako su im i likovi slični. Izgleda da je to traženo, pa nije moglo zaobići ni ovu seriju. Dok je doktorka Džouns sjajna. Nju glumi jedna od najboljih nemačkih glumica Barbara Sukova, kojoj je u seriji odlično uklopljeno njeno poreklo, a njen (meni milozvučan) nemački akcenat ne para uši, kao većini, nego naprosto daje seriji još više na toj različitosti. Amerikanac, Portorikanac, Havajka, Nemica, Kanađanka, veoma pomno odabrana glumačka ekipa!

12 Monkeys 4

Moram spomenuti još dva lika koja su u prvom delu serije slabije predstavljena, dok u poslednjim epizodama dobijamo njihove karaktere na dlanu. To su Kolov najbolji (a i jedini) prijatelj, Hose Ramse, spretan sa oružjem, glas morala i razuma. Njega glumi američki glumac portorikanskog porekla koga sam ranije gledala u sjajnoj zatvorskoj seriji Oz kao jednog od glavnih protagonista, i imamo taj fatalni tvist sa njim. Drugi lik je Dženifer Goins, ćerka moćnika Lajlanda koja je u budućnosti toliko stravično jezivo predstavljena, a u sadašnjosti vidimo mladu genijalku koja je stalno na granici sa ludilom. Nju glumi mlada kanadska glumica Emili Hempšire (Emily Hampshire) kojoj je ovo do sada najozbiljnija uloga i nadam se da ćemo je još gledati u budućnosti.

Ne znam šta još da napišem da vas nateram da date seriji šansu. Ako vam nije dovoljna stalna doza napetosti, stalnog preusmeravanja radnje, misterije koja je otišla par koraka dalje od sjajnog filma i sjajna glumačka ekipa, onda tražite dalje, ali ako baš tražite seriju sa svim navedenim epitetima, ne oklevajte ni trenutka jer je ovo zaista pravi izbor za vas.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]