11.22.63 (2016-)

If you do something that really fucks with the past, the past fucks with you.

Servisi za onlajn strimovanje filmova i tv serija su u sve većoj ekspanziji i svaka kompanija koja se bavi ovim poslom se bori za svoje parče kolača. Pojedini servisi su podigli nivo svoje usluge snimanjem sadržaja u sopstvenoj produkciji (Netflix), a taj recept sve više koriste i, uslovno rečeno, manje kompanije. Jedna od njih je Hulu, čije strimovanje pokriva teritoriju SAD-a i Japana. Nakon nekoliko ne previše uspešnih formata, oni su u poslednjih nekoliko meseci izbacili dve veoma zanimljive serije, The Path i ovu o kojoj ću napisati nekoliko reči.

11.22.63 je ekranizacija istoimene knjige Stivena Kinga, čoveka koji je sinonim za kvalitet u svetu sci-fi misterija. Glavni junak je Džejk Eping (James Franco), sveže razvedeni profesor engleskog jezika iz Mejna, kome poznanik Al (Chris Cooper) pokazuje mogućnost putovanja kroz vreme iz ormana u njegovom restoranu. Putnik se vraća u Teksas u 1960. godinu, a Al je svoj život posvetio pokušajima da spreči ubistvo Džona Kenedija 1963. godine. On ubeđuje Džejka da nastavi njegov posao, Džejk pristaje i vraća se u prošlost, ali on sve više biva povezan sa životom koji je tamo nastavio, stavljajući svoju misiju u drugi plan.

11.22.63 (3)

Ova serija ima izvanrednu premisu, a to je mogućnost da se vrati u prošlost i promeni sadašnjost. Svakoga od nas zanima šta bi bilo kada bi bilo i šta bi se danas dešavalo da smo pre određenog vremena doneli neke drugačije odluke i povukli drugačije poteze. Autor je kao centar zbivanja odabrao ubistvo predsednika SAD-a koje je izazvalo velike promene u toj državi u narednom periodu, ali se posredno bavi čovekom koji je povukao obarač, Li Harvijem Osvaldom i njegovim do danas nerazjašnjenim motivima za ovaj postupak.

King priča svoju verziju života ovog čoveka, koja može, a i ne mora biti skroz istinita, i primenjuje svoje istorijske teorije. Glavni junak ima zadatak da potvrdi da li je Li Harvi Osvald usamljeni vuk ili deluje kao deo mnogo veće zavere. Na taj način priča koja počinje kao klasični sci-fi prerasta u dramu sa elementima misterije kako serija odmiče. Scenario je odlično napisan, radnja teče prirodno sa scenama flešbeka, likovi su odlični i ubedljivi, postoje brojni mini-tvistovi, a ljubavna priča koja se prožima serijom je tipična za filmove iz šezdesetih. Nemoguće je u potpunosti zadovoljiti sve gledaoce, ali kraj je na mene ostavio odličan utisak. Filmski detektivi su pronašli nekoliko rupa u scenariju, ali one generalno ne utiču na konačni utisak.

11.22.63 (2)

Filmovi i serije koji imaju premisu putovanja kroz vreme ne mogu biti potpuno logične i često se izgube u pokušajima da objasne koncept te mogućnosti. Ova serija je dijametralno suprotna, jer ona ni u jednom momentu ne nudi gledaocu objašnjenje otkud sada ta zečja rupa u tom restoranu, kako je otkrivena i zašto uvek vraća u isto vreme i na isto mesto.

Sa tehničke strane serija je odrađena savršeno. Uz Kinga se kao producent potpisao i J.J. Abrams, koji retko kada omane u svojim projektima. Svaku epizodu režira drugi poznati režiser, čineći tako da je svaka epizoda posebna na svoj način, da je uzbudljiva i da ima svoj šmek. Jednu od epizoda potpisuje i sam Franko, koji nastavlja da prikazuje svoju filmsku svestranost, iako mu mnogi neće zaboraviti one loše komedije u kojima se pojavljivao. Serija odiše šezdesetima, na svaki detalj se obratila posebna pažnja i zaista se ovom serijom vraćamo u prošlost. Poseban utisak ostavlja i muzika.

11.22.63 (4)

Džejms Franko se sjajno snašao kao glavni junak, čovek koji u prošlost beži zbog svojih emocionalnih problema, svestan da nije u potpunosti dostojan misije. Njegova partnerka Sara Gejdon (Sarah Gadon) je zadužena za lepši deo glumačke postave i ona sa svojim osmehom i južnjačkim akcentom u potpunosti pleni ekranom. Sporedna ekipa je takođe bila na visini zadatka, a tu pre svega mislim na Danijela Vebera (Daniel Webber), koji je neverovatan kao Li Harvi Osvald, i na Džordža MekKeja (George MacKay), Džejkovog partnera u misiji.

11.22.63 je ambiciozna drama sa elementima misterije, kroz osam epizoda donosi uzbudljivu priču koja je sa tehničke strane realizovana bez mane. Inteligentna serija koja vas prosto tera da je gledate.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]