10 subjektivno najboljih serija iz 2021. godine

Pre nekoliko godina sam prvi put spomenuo da popularizacijom striming servisa ulazimo u doba hiper-produkcije serijskog programa što se naročito potvrdilo u poslednje dve godine kada se svet suočio sa pandemijom kovida. Bioskopi se povremeno zatvaraju, a internet je praktično dostupan svima, pa je sasvim normalno da serije svakim danom imaju sve više poklonika.

Producentske kuće ulažu sve više novca u produkciju serija, priče i teme su šarolike i u raznim žanrovima, produkcija često ravna filmskoj, a u poslednjih nekoliko godina sve više glumaca sa A liste igra u njima. Pored giganata u svetu serijskog programa poput HBO ili BBC, svedoci smo mega-ekspanzije servisa za strimovanje koji produciraju sopstveni materijal, poput Netflix-a, HULU-a, Amazon-a, Disney+ i Apple TV-a.

Nažalost, hiper-produkcija je dovela do toga da se snima sve i svašta, što dalje dovodi toga da je sve teže pronaći kvalitet vredan gledanja. Neke serije kao što su Squid Game, Lupin ili La Casa de Papel privlače veliku pažnju iako ih ne smatram ni približno toliko kvaliletnim. Popularizovali su se serije namenjene ciljnim grupama i koje sadrže horor, superheroje ili epsku fantastiku, što mene ne zanima previše. Upravo zbog toga sam ove godine pogledao ubedljivo najmanji broj serija u poslednjih nekoliko godina.

Ovoga puta sam izdvojio deset sezona serija koje su ostavile najbolji utisak na mene iz prethodne godine. U naslovu serije se nalazi link ka recenziji na sajtu, a ako iste nema, možda će biti napisana u narednom periodu. Još jednom ponavljam da je ovo SUBJEKTIVNA lista najboljih serija iz prethodne godine, koja pre svega služi da se podsetite ako ste neku seriju zaboravili da pogledate, ako ste propustili moju ili zaboravili nečiju preporuku. Kao što verovatno pretpostavljate, na listi nema serija u žanru fantazije, epske fantastike, superheroja ili horora.

Serije koje se na nalaze na spisku, a vredne pomena su Dopesick, Sweet Tooth, Reservoir Dogs, Only Murders In The Building i druga sezona serije Breeders.

10) The Serpent

Ovo je britanska kriminalistička osmodelna drama nastala u koprodukciji BBC 1 i Netflix-a. Priča prati francuskog serijskog ubicu Čarlsa Sobraja kome su žrtve bile mladi hipici u jugoistočnoj Aziji tokom sedamdesetih. Opisan kao zgodan, šarmantan i beskrupulozan, ovaj čovek je koristio svoj izgled i lukavstvo da „unapredi“ svoju kriminalnu karijeru, ali i da dobije status slavne ličnosti. Glavnu ulogu tumači sve popularniji i veoma kvalitetni glumac Tahar Rahim koji je i bio razlog da pogledam ovu seriju koja izvrsno kombinuje mračnu privlačnost istinitih kriminalnih priča i okruženje okupano suncem i lepotom.

9) Snabba Cash

Ova serija je zasnovana na takozvanoj Stokholmskoj trilogiji, kriminalističkim romanima koje je napisao švedski pisac Jens Lapidus i koji su među likovima imali pripadnike jugo-mafije. Knjige su početkom prošle decenije ekranizovane u vidu tri filma Easy Money (2010), Easy Money II: Hard to Kill (2012) i Easy Money III: Life Deluxe (2013). Radnja ove serije se odvija deset godina nakon dešavanja u trilogiji, a potvrđena je i druga sezona. Ovu seriju karakteriše pre svega impresivno šarolik kasting, zatim dobar tempo, puno ubudljivo koreografisanih i prilično nasilnih akcionih scena, ali i osećaj sve veće, neminovne tragedije.

8) Halston

Halston je biografska petodelna mini-serija koja prati Roja Halstona Frovika, modnog dizajnera koji je svoje radove predstavljao kao Halston i koji je sredinom sedamdesetih svojim ubanim kreacijama redefinisao modu američkih žena. Njega glumi Juan Mekgregor, a scenario se bazira na knjizi Jednostavno Halston iz 1991. godine. U ovoj Netflixovoj seriji prepunoj mode, droge, seksa i drame pratimo dizajnerov glamurozni krug muza, klijenata, prijatelja i saradnika, kao i njegove lične i finansijske krize koje su dovele do njegovog pada.

https://www.youtube.com/watch?v=yCgdWHwEnrg

7) Time

Reč je o trodelnoj televizijskoj drami iza koje stoji BBC sa Šonom Binom i Stivenom Grejemom u glavnim ulogama. Ova serija na zadivljujući način ilustruje da niko od nas nije potpuni svetac ili potpuni grešnik, prateći dvojicu muškaraca, osuđenika koji je tek stigao u zatvor i veterana upravnika, koji proživljavaju svoje krize sa obe strane rešetaka. Volim filmove i serije čija je radnja smeštena u zatvoru i ova serija izvrsno pronalazi ljudskost u tako nehumanom zatvorskom sistemu.

6) The Underground Railroad

Autor ove desetodelne istorijske drame koja je prikazana na striming servisu Amazon Prime je Beri Dženkins, cenjeni filmaš i dobitnik Oskara koji stoji iza kritički uspešnih filmova Moonlight i If Beale Street Could Talk. Scenario je bazirao na istoimenom Pulicerom nagrađenom romanu iz 2016. godine i u njemu pratimo izmišljenu priču o ljudima koji pokušavaju da pobegnu iz ropstva na jugu SAD u 19. veku. U stvarnosti se naslov serije odnosi na mrežu abolicionista, skrivenih ruta i sigurnih kuća koje su pomogle porobljenim ljudima, a u ovoj seriji elementi zapleta sadrže magični realizam. Postoji dosta toga što ovu seriju čini kvalitetnom, ali bih izdvojio Dženkinsov talenat da roman adaptira sa toliko preciznosti, umeća i saosećanja.

5) Maid

Ovo je još jedna Netflixova mini-serija na ovoj listi. Scenario se bazira na memoarima Stefani Lend pod nazivom Sluškinja: naporan rad, niska plata i volja majke da preživi. Serija se fokusira na mladu majku žrtvu porodičnog nasilja koja se u pokušaju da stvori novi život za sebe i svoje dete zaposlila kao čistačica. Ova serija izvrsno postavlja promišljena socio-ekonomska pitanja vezana za društvene barijere koje ometaju brojne ljude u pokušaju da učine svoje živote boljim. Takođe, ova serija je imala taj baksuz da svi gledaju Squid Game kada je ona izašla, pa je ostala nepravedno zapostavljena.

https://www.youtube.com/watch?v=tGtaHcqsSE8

4) The Beatles: Get Back

Reč je o dokumentarnoj seriji koju je režirao i producirao Piter Džekson, autor filmskih trilogija Lord of the Rings i Hobbit. Pratimo nastanak albuma Let It Be iz 1970. godine, a materijal koji gledamo je prvobitno snimljen za dokumentarni film koji bi pratio izdavanje tog albuma. Sastoji se od tri epizode sa trajanjem između dva i tri sata, što rezultira ukupnim trajanjem od osam sati. Premijerno je prikazan na striming platformi Disney+. Stvaranje albuma je obeleženo tenzijama i nesuglasicama između Bitlsa, a ovde vidimo optimističniju stranu produkcije. Najveći plus ovog svojevrsnog nefiltriranog dokumenta muzičke istorije je što se Piter Džekson ne poigrava sa narativima o raspadu Bitlsa, nego je više zainteresovan za razbijanje mitova i prikazivanje članova benda kao izuzetno talentovane ličnosti koje su imali svoje mane.

3) Scenes from a Marriage

Scenes from a Marriage je dramska mini-serija nastala u produkciji HBO. Reč je o rimejku istoimene švedske mini-serije Ingmara Bergmana, jednog od najuticajnijih filmaša svih vremena, koja je prikazana u aprilu 1973. godine, a kasnije je montirana u dugometražni film. Adaptacija prati sličnu strukturu kao i original, ali se fokusira na dva potpuno različita lika i ispituje moderne odnose sa akcentom na uspešnost monogamije u današnjem svetu. Kroz pet epizoda pratimo intimne priče naših protagonista iz njihovog zajedničkog života. Iako je njihov brak prepoznatljiv kao moderan, progresivan i idiličan, kroz suočavanja sa roditeljstvom, karijerama, očekivanjima i različitim potrebama, on počinje da puca po šavovima. Ova adaptacija unosi svežu i modernu perspektivu u Bergmanovo istraživanje ljubavi, ogorčenosti, odanosti i očekivanja, sa impresivnim izvedbama Džesika Čestejn i Oskara Ajzaka.

2) Mare of Easttown

Mare of Easttown je HBO mini-serija koja se sastoji od sedam jednočasovnih epizoda i u kojoj Kejt Vinslet glumi detektivku koja se susreće sa ubistvom lokalne tinejdžerke. Mnogi u zajednici sumnjaju u njene detektivske veštine, rastrzana je između poslovnih obaveza, stalnog pritiska i brojnih privatnih problema koji uključuju razvod, sinovljevo samoubistvo i borbu za starateljstvom nad unukom. Ona je pravi prikaz umorne, depresivne žene kojoj se kombinacija profesionalne odgovornosti i porodične tragedije srušila na leđa, ostavljajući osobu koja sem posla i porodičnih obaveza nema volje i energije ni za šta drugo. Zaplet u vidu misterije je sklonjen u stranu u korist ispitivanja kako tragedije definišu našu sadašnjost i istraživanja tamne strane ruralne zajednice. Ova serija je više studija lika od praćenja finesa detektivskog posla, što se u kombinaciji sa sporijim tempom neće dopasti svima. Meni jeste.

1) Succession S03

Nasleđe je dramska serija nastala u produkciji HBO koja je u oktobru krenula sa prikazivanjem treće sezone i kojoj je potvrđena četvrta sezona. Serija prati dešavanja vezana za disfunkcionalnu porodicu Roj, vlasnike globalnog medijsko-zabavnog konglomerata, koji se bore za kontrolu nad kompanijom usred neizvesnosti sa zdravljem pater familijasa. Kasting je okupio impresivnu glumačku ekipu, a pojedinci su pokupili Zlatne Globuse i Emi za svoj rad na ovoj seriji.

Nema ništa sporno ako kažem da je ovo jedna od najbolje napisanih i odglumljenih serija u poslednjih nekoliko godina. Treća sezona ide dalje od zakulisnih dogovora, rodbinskih spletki i svega onoga što donosi svet prebogatih ljudi. Osim očekivane unutrašnje dinamike porodice Roj, odnosno svojevrsnog porodičnog građanskog rata, sada Rojeve pratimo i na konferencijama za investitore, raskošnim rođendanskim zabavama i gala večerima. Novi događaji omogućuju da dobijemo nove detalje o svakom od likova, ali i da svako od njih bude najgora moguća verzija samog sebe. Nesumnjivo, Succession je nešto najbolje što moderna televizija može da ponudi.