10 subjektivno najboljih serija iz 2019. godine

Naravno da će filmovi uvek privlačiti više publike, kada se radi o bioskopskim hitovima. Međutim, u današnje doba kada je internet skoro svima dostupan, a brzina istog svakoga dana samo raste, serije svakim danom imaju sve više poklonika. Dostupne su na raznim televizijskim kanalima, a samo nekoliko sati po rođenju epizode su dostupne i na internetu. Producentske kuće sve više ulažu novca u produkciju serija, boreći se za svakog gledaoca i rast gledanosti. Priče su sve zanimljivije, kvalitetnije i u raznim žanrovima, produkcija ravna filmskoj, a u poslednje vreme sve više glumaca A liste igra u njima.

Ranije je udarni period za serije bio jesen/zima, sa po nekim prolećnim hitovima i možda jednim ili dva letnja pokušaja. Tada su serije išle, uglavnom, u formatu od 24 epizode po sezoni, pa se razvuku pola jesen, mala pauza, pa druga polovina zimi. A onda se od pre nekoliko godina sve promenilo. Prvo se smanjio format na 10-12 epizoda po sezoni, a dobilo se na kvalitetu. Pojavile su se neke nove serije i svakim danom privlačile sve više gledalaca. Hiper-produkcija kvalitetnih serija je dovela do toga da je sada sasvim normalna stvar da se prave mini-serije od jedne sezone sa pet-osam epizoda, a neke su imale svega tri epizode.

Pored giganata u svetu serijskog programa poput HBO ili BBC, svedoci smo ekspanzije servisa za strimovanje koji produciraju sopstveni materijal, poput Netflix-a, HULU-a ili Amazon-a. Pojavile su se neke nove kompanije (Disney +, Apple TV) koje takođe vide profit u ovom sektoru, pa ne žale novca da pokupe svoje parče kolača. U oštroj konkurenciji su svi učesnici kreativni i produktivni, a najveću korist od toga imaju gledaoci.

Ovoga puta sam izdvojio deset sezona serija koje su ostavile najbolji utisak na mene iz prethodne godine. U naslovu serije se nalazi link ka recenziji na sajtu, a ako iste nema, biće napisana u narednom periodu. Još jednom ponavljam da je ovo SUBJEKTIVNA lista najboljih serija iz prethodne godine, koja pre svega služi da se podsetite ako ste neku seriju zaboravili da pogledate, ako ste propustili moju ili zaboravili nečiju preporuku. Kao što verovatno pretpostavljate, na listi nema serija u žanru fantazije, epske fantastike, superheroja ili horora.

10) Rick and Morty S04

Verovatno ste već čuli za ovu animiranu seriju za odrasle, koja je postala gotovo globalni fenomen i koja nam stiže iz američke producentske kuće Adult Swim. Serija prati Rika, supergenijalnog naučnika alkoholičara i njegovog unuka Mortija, naivnog i dobroćudnog klinca, koji predstavlja moralnu stranu tandema. Serija se naizmenično bavi intergalaktičkim avanturama i sasvim običnim porodičnim dramama, sa pametnim pričama, filozofskim podlogama i obiljem raznovrsnog humora. Pored naučno-fantastičnog dela serije, autori su se pozabavili i običnim stvarima, kao što su unutar-porodični odnosi, hronično nezadovljstvo prosečnim životom ili problemima sa prihvatanjem u društvu. Nakon puno peripetija, odlaganja i čekanja, jesenas je izašla četvrta sezona sa novih pet epizoda, koja je možda i najbolja do sada.

9) Unbelievable S01

Ovo je još jedna Netflix-ova serija koja se bavi insitinitim kriminalnim pričama, samo što ovoga puta takvu priču okreće naopačke. Autori se ne bavi psihološkim profilom prestupnika, nego se fokusira na žene koje su bile žrtve. U centru priče se nalazi Meri, silovana devojka čije je optužbe policija odbacila odmah nakon prijavljivanja, a njom se ne bavi duo tipičnih detektiva, nego par posvećenih, saosećajnih i sposobnih žena. Njih dve su toliko dobre u svom poslu da prosto poželite da budu zadužene za rešavanja svakog kriminalnog dela. Ako bih ovu seriju morao da opišem u svega par reči, rekao bih da je to revolucionarna feministička osmodelna kriminalna serija, koja srčano, pronicljivo i snažno, ali sa nežnošću i ozbiljnošću, preusmerava fokus na one koje ga i zaslužuju.

8) The Loudest Voice S01

Ova mini-serija kanala Showtime je bazirana na istoimenoj knjizi Gejbrijela Šermana i prati Rodžera Ejlisa (Rasel Krou), koji je Fox News transformisao u jednu od najmoćnijih i najuticajnijih medijskih mreža u istoriji SAD. Serija se fokusira prvenstveno na proteklu deceniju u kojoj je Ejlis postao jedan od najistaknutijih konzervativaca, dok pratimo flešbekove iz njegovog života u kome vidimo bitne događaje koje su definisale i njega i njegovu karijeru poput napada 9/11, predsedničke izbore 2008. i 2016., kao i optužbe za seksualno uznemiravanje koje su okončale njegovu karijeru (time se bavi i film Bombshell). Ova sedmodelna mini-serija nije savršena, ali veoma efektno predstavlja pad klasičnog novinarstva i ironično oslikava portret našeg vremena, kada se ne možemo pouzdati da su vesti koje slušamo istinite ili ne.

7) When They See Us S01

Reč je o četvorodelnoj Netflix-ovoj mini-seriji o istorijskim događajima poznatim kao Central Park jogger case, koja istražuje živote i porodice petorice dečaka iz Harlema koji su lažno optuženi, a zatim i procesuirani po optužbama za napad i silovanje žene. Autorka insistira na tome da su ovi zaplašeni dečaci bili pre svega ljudi sa svojim problemima, a ne kolateralna šteta policije i sudova koja ih je iskoristila da bi rešila svoj problem. Struktura i realizacija pripovedanja su postigli da posmatramo gotovo epsku priču u kojoj su ljudske sudbine ukombinovane sa institucionalizovanim rasizmom, u kome zatvorski sistem služi kao neka moderna verzija ropstva. Priča puna ljudskosti koja postavlja opravdano pitanje šta tačno znači pronaći pravdu u SAD.

6) Succesion S02

Prošle godine nam je stigla druga sezona  serije Succesion producentske kuće HBO koja na prvi pogled deluje kao bezbroj onih sa sličnom tematikom, u kojoj pater familias Roj Logan ide u penziju i misli se kome da ostavi svoje bogatstvo. Svoju imovinu je stekao pre svega svojim beskrupuloznim, arogantnim karakterom, a od njegove čvrste ruke nisu bili zaštićeni ni njegovi najmiliji. U svetu gde se vrte velike pare vladaju spletke i intrige, svako vuče na svoju stranu i svako ima svoje prioritete, pa su porodični odnosi veoma haotični i disfunkcionalni. Problem sa ovim serijama je što se često ne možemo saživeti sa ljudima kojima ceo život teče med i mleko, ali verujte mi da sa serijom Succesion to nije slučaj, naprotiv.Bićete iznenađeni količinom simpatije prema likovima koji su daleko od simpatičnih, a potvrđena je i treća sezona.

5) Bojack Horseman S05

BoJack Horseman je adult animirana serija producentske kuće Netflix, koja je od početne neprimećenosti, nakon pet sezona, došla do statusa jedne od najboljih animiranih serija svih vremena. Serija efektno predstavlja termine poput autodestruktivnog ponašanja, depresije, zavisnosti, traume i još mnogo toga. Kako odmiču epizode, pratimo Bodžekove pokušaje da shvati šta mu je potrebno i kako da napokon bude srećan. Izbori koje donosi ne utiču direktno samo na njegovu sreću i dobrobit nego i na karaktere oko njega. Ovu seriju je teško definisati u smislu da li je zabavna ili mračna, čak je greška smestiti je negde između. Iako na prvi pogled deluje kao parodija Holivuda sa šarenom ekipom likova, ona je mnogo dublja i emotivnija. Skoro svaka scena i svaki od karaktera su izvor neke vrste humora, ali tematika koja se bavi egzistencijalnom anksioznošću uglavnom ima tužan prizvuk. Svaki od likova ima neki vid lične traume, nosi se sa nekim gubitkom ili nekim problemom i teško se snalazi u modernom svetu.

4) Dark S02

Netflix nas smešta u nemački gradić Vinden, naizgled idilično mesto poznato po kompleksu pećina i nuklearnoj elektrani, koje je potreseno nestankom jednog srednjoškolca. Višežanrovski koktel sa fantastičnim vizuelnim utiskom, specifičnom atmosferom, odličnim izborom muzike i pričom od koje će vas zaboleti glava – sve vreme ćete donositi svoje zaključke, pretpostavke i šta sve ne, a ona će na sve to da vam samo komplikuje život. Zanimljiva, mistična i inteligentno zamišljena očaraće vas na više načina i taman kada pomislite da ste je konačno uhvatili, zatrpaće vas sa novom gomilom nepoznatog. Druga sezona dodatno proširuje priču u svakom smislu i nedavno sam se šalio da će vam trebati beležnica i par kafetina da bi je izgurali, ali sigurno nećete prestati da je gledate. Klifhenger potvrđuje snimanje treće sezone.

3) True Detective S03

Nakon druge sezone, koja je bila razočarenje kada se uporedi sa fantastičnom prvom sezonom, sasvim je bilo očekivano da svi budemo sumnjičavi. Međutim, već nakon par uvodnih epizoda, jasno je bilo da su HBO i autorski tim ispravili neke stvari i da ono što gledamo izgleda zaista obećavajuće. U odnosu na drugu sezonu, koja se bavila brojnim zaverama, ovoga puta se priča koncetriše na jednu misteriju i na nekoliko sjajnih, ubedljivih karaktera. Oni nisu upečatljivi kao Rast i Marti, ali donekle mogu da im pariraju, naročito Maheršala Ali i njegov detektiv Vejn Hejs. Dešavanja u seriji ostavljaju prostora za višestruku analizu, raznorazno teoretisanje i iznošenje zaključaka, možda čak i više nego u prvoj sezoni. Vrlo rano se uključuje dosta potencijalnih osumnjičenih i priča prilično dobro napreduje. Šahovsko slaganje kockica misterije je za svaku pohvalu i svidelo mi se što se autor ne oslanja na tvistove ili šok efekte, nego na karaktere i njihove reakcije i emocije. Treća sezona serije nema vučnu silu u vidu karakteristične atmosfere i glumačkog dvojca iz prve sezone, ali je pun pogodak za ljubitelje sporogorećih drama-misterija, kojima je putovanje do epiloga bitnije od njega samog.

2) Fleabag S02

Fleabag je serija od koje producenti iz BBC-a nisu puno očekivali, pa nije imala veliki budžet. Bazirana je na istoimenoj komičnoj monodrami Phoebe Waller-Bridge, koja u seriji tumači glavnu ulogu. Protagonistkinja je u haosu nakon tragedije koja ju je zadesila i pokušava da se pomiri sa njom i da pronađe svoje mesto pod suncem u Londonu. Phoebe je dobričina, vesela, ali se nekako specijalizovala za pravljenje problema i često se nalazi u neprijatnim situacijama, naročito na ljubavnom planu. Akcenat je stavljen na sarkastičan humor i probijanje četvrtog zida, kada protagonistkinja komunicira sa nama kao sa pozorišnom publikom i iznosi nam svoje monologe ili komentare na ono što gledamo. Najveći kvaliteti ove serije su njena vesela autentičnost i veoma bogato napisana protagonistkinja. Dirljiva, inteligentana, inventivna serija o komplikovanoj mladoj ženi sa puno harizme, nežnog srca i beskrajne duhovitosti. Druga sezona sa šest polučasovnih epizoda je po mišljenju mnogih bolja od prve i ako ste ljubitelj ovog žanra (a i ako niste) prosto morate ovoj seriji pružiti šansu. Jedina je mana što je potvrđeno da se više neće snimati i da je druga sezona ujedno i poslednja.

1) Chernobyl S01

Radnja ove petodelne mini-serije producentske kuće HBO predstavlja dramatizaciju istinite priče o jednoj od najgorih nesreća koje je izazvao čovek – eksplozije reaktora u nuklearnoj elektrani Černobilj, koja se desila 26. aprila 1986. godine. Pratimo hrabre ljude koji su se žrtvovali kako bi sprečili nezamislivu katastrofu, političku pozadinu, zataškavanje Sovjeta, načine prikrivanja posledica, akcije čišćenja i istragu naučnika kako i zašto se to desilo. Kako se klupko priče odmotava, tako i mi postajemo svesni onoga što gledamo, a sa svakom novom scenom i novom informacijom mi smo sve više uvučeni u dešavanja. Serija poseduje zapanjujuću uverljivost svega onoga što vidimo i pratimo, a autori su postigli gotovo dokumentarnu autentičnost, iako se govori engleskim jezikom. Pojedinci navode da je to možda i jedina zamerka seriji, iako ćete toliko biti zaokupljeni onim što gledate da to verovatno nećete ni primetiti – zaokupiće vas mračna sovjetska atmosfera, hijerarhija laganja i nesrećne ljudske sudbine. Sve vreme ćete osećati napetost, a činiće vam se da je radijacija i u vazduhu oko vas. Užasni događaji su prikazani na način koji do sada nije viđen i serija podseća da heroje Černobilja nikada ne treba da zaboravimo.

Serije koje su se lako mogle pronaći na listi: The Morning Show, Mindhunter S02, Barry S02, Russian Doll, Black Monday, Primal, Fosse/Verdon, After Life, The Righteous Gemstones, Goliath (čekam da se kompletira da bih je pogledao)…

Serije koje (još) nisam gledao, ali koje moji prijatelji preporučuju: The Watchmen, The OA, The Mandalorian, The Witcher, Sex Education