10 subjektivno najboljih filmova iz 2017. godine

Došlo je vreme da se saberu filmski utisci vezani za prošlu godinu, koja, kao ni 2016. godina, nije obilovala kvalitetnim projektima i nezaboravnim filmovima. Kao što je već postala praksa, bioskopske projekcije su bile rezervisane uglavnom za filmove o superherojima, što sve više dovodi do toga da se gledaoci posvete kvalitetnim televizijskim serijama, kojih ima na pretek. Ljubitelji odličnih filmova i dalje pažnju posvećuju vanholivudskim projektima, najviše filmovima koji dolaze iz Evrope.

Kao i prošle godine u ovo doba, rešio sam da sastavim listu od deset filmova iz prošle godine koji su na mene ostavili najbolji utisak. Pogledao sam skoro sve što sam imao u vočlisti, a uvek postoji mogućnost da naknadno naletim na neki odličan film koji svakako zaslužuje da se nađe na listi, pa eventualno može doći do korigovanja iste. Ljubitelj sam drama koje se zasnivaju na jakim karakterima i odličnim dijalozima, pa su takvi filmovi zastupljeni u najvećem procentu.

Još jednom ponavljam da je ovo SUBJEKTIVNA lista najboljih filmova iz prošle godine, tako da na njoj nema filmova o superherojima ili horora, kao ni pojedinih filmova o kojima svi pričaju. U naslovu filma se nalazi link ka recenziji na sajtu.

10) T2 Trainspotting

T2 je nastavak koji Trainspotting zaslužuje, film koji je napravljen zbog fanova i za njih i od vašeg oduševljenja ponovnim okupljanjem stare ekipe će uglavnom zavisiti i konačni utisak o filmu. Dvočasovna doza nostalgije koja će vas razmrdati i dosta nasmejati i sjajan epilog na priče svih učesnika. Po mom mišljenju, uspeh filma T2 se ogleda u tome što nije ni približno loš koliko je mogao biti, već je prijatno iznenađenje u moru loših i nepotrebnih nastavaka. 

9) Dunkirk

Dunkirk je ambiciozni, intenzivni ratni blokbaster pun akcije, sa kompleksnom pričom i tehničkim rešenjima koje ga čine vrhunskim filmskim iskustvom. Možda koncept bežanja kući nije idealan način za predstavljanje herojstva, ali Nolan ponovo dokazuje da je jedan od najboljih i najkompletnijih filmaša današnjice.

8) Good Time

Good Time je nekonvencionalna, stilizovana i napet neo-noir drama sa mračnom pričom, zanimljivim vizuelnim utiskom i Robertom Patinsonom kakvog do sada nismo videli. Braća Safdi (Benny Safdie, Josh Safdie) su svoj film smestili u Njujork, bave se sitnim kriminalcima i mračan ton svoje priče povremeno prekidaju spontanim scenama crnog humora, kao Martin Skorseze u svojim radovima sa početka karijere.

7) Mudbound

Mudbound je ambiciozna multikarakterna drama koja se bavi unutrašnjim i međusobnim konfliktima ljudi koje spajaju nepregledna polja juga Misisipija, ali razdvaja nemilosrdna socijalna hijerarhija. Odličan u svakom smislu i vizuelno doteran do maksimuma, Mudbound je jedan od odličnih filmova iz protekle godine koji je kriminalno zapostvljen na dodelama filmskih nagrada.

6) I, Tonya

I, Tonya je netipična sportska biografska drama, simpatično opravdavajući prikaz najvećeg skandala u istoriji umetničkog klizanja i osobe koja je taj skandal izazvala, kao i dokaz da je Margo Robi, u glumačkom smislu, mnogo više od lepog lica.

5) Wind River

Wind River je odlična sporogoreća drama-misterija kojoj je teško pronaći manu, pre svega zbog izvrsno napisanog scenarija koji kombinuje teme poput pravde i tugovanja sa ljudima na ivici društvene margine.

4) Phantom Thread

Phantom Thread je elegantna, vizuelno raskošna i pomalo zahtevna romantična drama koja se bavi umetničkom inspiracijom, opsesijama i granicama koje smo spremni preći zarad emotivne satisfakcije. Čak i ako vam priča bude nezanimljiva, pojava velikog Denijela Dej-Luisa će čitav film učiniti bar duplo boljim.

3) Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri je još jedan uspeh režisera i scenariste Martina MekDonaga (In Bruges, Seven Psychopaths) – film koji na jednostavan, a opet neobičan način priča životne priče sabrane u jednu. Film koji će vas zabaviti, zasmejati, al i potaći da razmišljate o ozbiljnim i teškim životnim stvarima.

2) Blade Runner 2049

Audio-vizuelna opsada vaših čula, impresivne glumačke izvedbe, priča koja vas tera na razmišljanje i danima posle – više nego dovoljno da trčeći odete u bioskop. Međutim, ono što još više izdiže ovaj film je činjenica da je nastavak jednog filmskog remek-dela i njegove priče na pravi način, šireći je i u tome stvarajući novu, koja će opstajati u vremenu koje dolazi. Ovo je film vredan vašeg vremena i zaista ćete imati priliku da gledate nešto izvanredno.

1) The Disaster Artist

The Disaster Artist je sjajna ekranizacija kreativnog procesa u kome je nastao sada već čuveni The Room, Građanin Kejn loših filmova i najbolji loš film ikada snimljen, i iznenađujuće emotivno predstavljanje Tomija Viza, jedinstvene pojave u svetu filmskog biznisa, iza čije ekscentričnosti postoji puno (neotesane) ljudskosti. Kao i Ed Wood, ovo nije samo film o snimanju filma, nego i priča o prijateljstvu, slavi, posvećenosti, ambiciji i praćenju svojih snova.

Veoma dobri filmovi kojima je malo falilo da se pronađu na listi:

Call Me by Your Name, The Big Sick, The Killing of a Sacred Deer, Baby DriverMolly’s GameThe Death of Stalin, Columbus