Wai dor lei ah yut ho/ Dream Home (2010)

Reditelj Ho-Cheung Pang (Ho-Cheung Pang) (Isabella, 2006.) stao je na čelo ambicioznog projekta koji su zajednički producirali studio 852 Films (u vlasništvu Josie Ho) i Making Film. Talentovani filmadžija iz Hong Konga je autor priče od koje je sročen scenario. Najavljivan kao prvi pravi slasher u bogatoj istoriji hongkonške kinematografije, ovaj horor film je uzburkao duhove još pre nego što je doživeo premijeru na Far East Film festivalu u italijanskim Udinama. Ono što je evidentno jeste činjenica da se radi o inteligentno postavljenoj priči, gde je u fokusu mlada žena spremna da uradi sve što je potrebno kako bi ostvarila svoj životni san.

Cheng Lai-Sheung (Ho) radi naporno po ceo dan. Pored toga što rinta kao operater u telekomunikacionoj kompaniji, u večernjim satima radi i kao prodavačica u fensi butiku. Marljivo štedi kako bi mogla da kupi stan sa pogledom na more, u elitnom naselju Viktoria Bej. Tržišne okolonosti joj ne idu na ruku, jer su cene nekretnina u Hong Kongu u stalnom porastu. Mlada žena shvata da poštenim radom neće moći da zadovolji finansijske apetite gramzivih investitora, te odlučuje da preduzme radikalne mere…

Po količini eksplicitnog nasilja reč je o brutalno krvavom hororu koga sa pravom svrstavaju u popularni podžanr slešera (ima dosta reckanja ljudskih udova i potoka prolivene krvi). Međutim, ono što ga odvaja od gomile sličnih ostvarenja jeste to što je Ho-Cheung Pang napravio dobru podlogu. Glavna junakinja je odlično predstavljena, jer publika dobija priliku da je pobliže upozna, da shvati šta je motiviše i pokreće, pa i da na kraju donese sopstveni sud o strategiji gde cilj opravdava korišćena sredstva. Vremenski ispresecan hronološki tok radnje pokazao se kao odlična ideja, iz prostog razloga što gledaoce odmah, od samog starta (nakon fascinantnog uvodnog dela i obračuna s radnikom obezbeđenja zgrade), veže za priču.

Naravno da je esencija same priče vezana za sudbinu Cheng Lai-Sheung, gde se mora odati priznanje za nadahnuto odrađenu karakterizaciju njenog lika. Razvoj priče otvara novu dimenziju, jer od jedne smerne, vredne i poštene devojke naša heroina proživljava neverovatnu psihološku transformaciju, te postaje hladnokrvna, proračunata i iznad svega nemilosrdna kučka, za koju ubijanje predstavlja samo novi dodatni posao. Ispostaviće se i najisplativiji i najbrži način da se dosegne opsesivno postavljeni cilj.

Wai dor lei ah yut ho 2

Josie Ho je fenomenalno oslikala heroinu čije postupke možemo da okvalifikujemo i kao oštru satiru urbanog društva, u kome je čitav sistem podređen njegovom veličanstvu profitu. Sugestivno oslikane gore sekvence na momente izgledaju preterano, što navodi na pomisao kako se režiser malo zaigrao parodirajući tipična obeležja žanra, ali to je ovde tek dodatni začin, zbog čega radnja uvrnutije izgleda i prijemčivija je ukusu pasionarnih fanova horor-slešera.

Više nego prijatno sam iznenađen još jednim zanimljivim i jako kvalitetnim izdankom azijske kinematografije koja, za razliku od Holivuda, uvek ima u rukavu skrivene adute oličene kroz originalne, sveže ideje. Dakle, vredi da mu pružite šansu, jer dobijate uvrnuto zanimljiv osvrt na neke uzroke velike ekonomske krize koja je jako uzdrmala finansijske temelje čitavog poslovnog sveta.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]

Autor: Boban Marković