True Detective (2014)

If the only thing keepin’ a person decent is the expectation of divine reward, then brother, that person is a piece of shit.

Opšta pomama za televizijskim serijama je, čini se, dobila još jedan novi objekat obožavanja (a u nekim slučajevima i omraženosti) u vidu TV serije True Detective (Pravi Detektiv). Međutim, ovoga puta stvari su malo drugačije. Umesto opšte agonije koja kod gledalaca nastaje nakon završene sezone neke serije, u slučaju True Detective stvari su malo drugačije.

Naime, završetkom prve sezone, završena je jedna konkretna celina i stavljena tačka na jednu priču, što je, priznaćete, olakšavajuća okolnost u odnosu na  preovladavajuće slučajeve, kada se čeka po godinu dana do nove sezone i nastavka priče. Doduše, ovo ima svoje mane, pa su tako junaci ove priče, Marti i Rast, završetkom sezone završili i svoje avanture u ovoj seriji, dok nas u narednim pričama čekaju neki potpuno drugi likovi i glumci, za koje nam ostaje samo nada da će nam biti jednako dopadljivi kao ovi prethodni.

Detektivi Martin Marti Hart (Woody Harrelson) i Rastin Rast Kol (Matthew McConaughey), istražuju ritualno ubistvo bivše prostitutke, sumnjajući da ovo nije prva žrtva istog počinioca i da se radi o delu serijskog ubice. Serija paralelno prikazuje više vremenskih linija. Sadašnjost, koja prikazuje ispitivanje Martija i Rasta o prošlim događajima, od strane drugih detektiva, dok ostatak prikazuje segmente njihove prošlosti kroz različite vremenske periode, koji prate njihove izjave u sadašnjosti. Međutim, prikazi prošlosti se ne poklapaju uvek sa iskazima Rasta i Martija, te zaključujemo da ono što govore zapravo nije uvek ono što se zaista i dogodilo…

tru

Šta je to što njih dvojica kriju, pitanje je koje bi trebalo biti dovoljno da vas zaintrigira i zainteresuje za ovu seriju, kako vam nadalje ne bih otkrivao previše detalja. Ovo, naravno, nisu jedini (iako su vam za početak dovoljni) elementi priče, koja vremenom postaje kompleksnija, ali ću se uzdržati od daljeg otkrivanja, koje će nam ovoga puta istovremeno uskratiti i detaljniju analizu, s obzirom da je serija još uvek sveža i mnogi je nisu gledali.

Na prvu loptu, radnja serije je krajnje stereotipna i podesća na mnoštvo drugih kriminalističkih ostvarenja. To donekle i jeste tačno, ali njena intrigantnost se krije u njenim detaljima, koji se ne mogu tek tako prepričati i zahtevaju njeno gledanje kako bi se stekao pravi utisak, koji se ne može preneti samo rečima. Ono što je posebno zanimljivo u ovom ostvarenju jesu karakteri glavnih aktera, koji su majstorski razrađeni, čemu se može zahvaliti i zaista sjajnoj glumi. Lik Rasta, koji je mračan, pomalo depresivno-pesimističan i, čini se, jedinu strast i smisao života vidi u svom poslu, čini neobično zanimljivu kombinaciju sa nekompatibilnim, potpuno drugačijim, Martijem. Za Rasta, zapravo, ne postoji kombatibilna osoba, prvenstveno zahvaljujući njegovoj nepristupačnosti, kojom odbija većinu ljudi sa kojima dolazi u kontakt.

Ovaj osvrt na seriju True Detective bi se vrlo lako mogao pretvorio u klasično idealizovanje i bezgranično kićenje hvalama, mada pojedinci uspevaju da isčačkaju i da joj nakače i po koju manu. Za neke je ova serija bila krajnje predvidljiva i u nekim segmentima se od početka videlo kuda vodi. Ova predviljivost je, doduše, imala i svoju alternativu u razvoju događaja, ali svakako nije bilo puno puteva kojima bi radnja serije mogla da krene.

true 2

Ovo ostvarenje odiše atmosferom koja je u poslednje vreme veoma karakteristična za serije slične tematike, pri čemu bih posebno istakao izvesnu stilsku sličnost sa TV serijom Hannibal. Simbol jelena, a naročito jelenskih rogova prožima obe serije i to, reklo bi se, na pomalo nejasan način. Naime, uopšten simbol jelena podrazumeva uglavnom plemenite osobine, dok u ovim ostvarenjima čini se ima sasvim suprotno značenje. Međutim, jelenski rogovi u okviru okultizma mogu značiti i đavolje rogove, a ukazuju i na keltsko božanstvo Samhaina, gospodara smrti, i eto nama teme i osnova za teorije zavera, koje su usledile već nakon prvih epizoda True Detective.

Ranije pomenuta sjajna gluma, posebno se odnosi na glumački performans Metjua Mekonahija, iako na ovom polju ni Vudi Harelson ne zaostaje. Čini se da su sve simpatije koje su pre dodele Oskara bile usmerena na Leonarda DiKaprija, početkom prikazivanja ove serije automatski preusmerena na Mekonahija. Ovo, naravno, nije imalo uticaja na ishod nagrađivanja Mekonahija zlatnim čovečuljkom (bar koliko ja znam), ali ukoliko bih mogao da biram, pre bih mu je dao za ulogu Rasta, nego za Dallas Buyers Club.

Naravno, u seriji je prisutno još mnoštvo zanimljivih, sjajno odglumljenih, uglavnom manje poznatih likova, te vam pominjanje njihovih imena u ovom slučaju verovatno ne bi značilo puno. Međutim, pomenuo bih još i relativno zanimljivu ulogu Mišel Monagan (Michelle Monaghan), kao Martijeve supruge, Megi Hart.

true 3

Izuzetna privlačnost prve sezone serije True Detective teško da će uskoro izbledeti. To može značiti samo da je ovde odrađen majstorski posao predstavljanja već viđenog, na osvežavajući i vrlo kvalitetan način, što je prava retkost. U celoj priči, takođe, ne treba zaboraviti ni muziku u seriji, koja je odradila veliki deo posla u stvaranju impresija kod gledaoca, zahvaljujući sjajnim kompozicijama kantri-rokera, Ti Boun Barneta.

Premijera poslednje epizode prve sezone je već za nama i celina je kompletirana, te ukoliko spadate u one koji ne gledaju serije pre nego što se objave sve epizode, ostaje vam samo da počnete sa gledanjem.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]