The Strain (2014– )

Horor serije su uvek bile u manjini i prilično zapostavljene dugo vremena. Međutim u poslednjih 6-7 godina to se polako, ali sigurno menja. Opštenarodna pomama za Twilight sagom, iako totalna limunada što se horor fanova tiče, otvorila je vrata prvenstveno vampirima, ali i ostalim, dragim nam, čudovištima. Tako su krenuli True Blood, Being Human, Harper’s Island, itd. otvarajući vrata širokog auditorijuma još više. Nakon njihovog velikog uspeha krenule su i druge, produkcije su bivale sve veće, a glumci sve kvalitetniji. Godine 2010. tek kreće pomama za horor serijama, a sve zahvaljujući novoj seriji The Walking Dead. Zombi serijal, vrhunska produkcija, odličan kast stvara armiju fanova i dovodi horor žanr širokim masama. Nakon toga sledi još nekoliko serija, sve velikih produkcija, a ove, 2014. godine došle su dve nove: Penny Dreadful, horor serija koja okuplja nekoliko glumaca A liste, sa produkcijom ravnom visokobudžetnim filmovima i mračnom i zanimljivom pričom. Druga je The Strain ili prevedeno na naš jezik Soj.

Autori serije su Giljermo del Toro i Čak Hogan, a urađena je prema njihovoj istoimenoj noveli (triologiji), a od koje sam pročitao pola prve knjige. Obično pročitam knjige pre filmova ili serija koje se rade prema njima, ali ovaj put sam uradio obrnuto i drago mi je zbog toga jer sam ovako isčekivao svaku novu epizodu, da saznam šta će se desiti i otkriti priču deo po deo. Serija je startovala 13. jula 2014. godine i nakon 13 epizoda završena je prva sezona. Serija je inače obnovljena za sledeću sezonu. Pilot je režirao sam Del Toro.

Što se mene tiče samo ime Giljerma del Tora bilo mi je više nego dovoljno da krenem sa praćenjem ove serije. Svima nama poznat, Del Toro, do sada je napravio nekoliko fantastičnih filmova i stvorio čarobne, bajkovite, a u isto vrieme strašne i opasne svetove u kome vladaju bića van našeg poimanja. Od Hronosa, Mimikirije, Đavolje kičme, Blejda, Helboja i sve do Bitke za Pacifik stalno je u horor/strip žanru, i predstavlja nam različita neprirodna bića uz obilje akcije, jakih boja i odlične muzike.

Tako nešto sam očekivao i u The Strain i prilično toga sam i dobio.

The Strain 2

Nekada davno, pripovedala je baka Abrahama Setrakijana, beše jedan div.

Priča kreće kada avion Ridžis erlajna, let 753, Berlin – Njujork, sleće na JFK aerodrom. Nakon sletanja toranj gubi svaku komunikaciju sa avionom. Sva svetla su pogašena. Odmah se pomislilo na teroriste, ali nakon što nisu detektovani nikakvi pokreti, niti bilo kakvi znaci života pozvan je CDC (Centar za kontrolu bolesti, koji vodi dr. Efraim Gudviter (Corey Stoll), a u timu su još Dr. Nora Martinez (Mía Maestro) i Džim Kent (Sean Astin). Nakon pregleda aviona utvrđuje da su svi putnici mrtvi, ali uzrok smrti ostaje potpuno nepoznat. Iznenada četiri putnika daju znake života i prebacuju ih u bolnicu. Jedino čudno u avionu je veliki sanduk pun zemlje.

Na drugom kraju grada bilioner Eldrič Palmer (Jonathan Hyde) angažuje mladu hakerku da onesposobi internet i komunikacije u čitavom gradu. Njegov čudni saradnik sa nemačkim akcentom Tomas Eikhorst (Richard Sammel ) angažuje sitnog krimosa Gusa (Migel Gomez) da prokrijumčari nešto sa aerodroma. U antikvarnici vesti o avionu gleda Abraham Setrakian (David Bradley), čovek u poznim godinama, jedan od preživelih iz logora smrti u nacističkoj Nemačkoj. Naoružava se srebrnim mačom, skrivenim u štapu za hodanje i odlazi na aerodrom. Tako izgleda pilot uz još neka prilična iznenađenja, ali da ne spojlerišem više, bolje da sami otkrijete.

Nakon čitave sezone, a i visokih očekivanja koja sam imao, mogu reći da sam prilično zadovoljan, ali isto tako da ima dosta prostora za poboljšanje. Serija je dinamična i nakon malo sporijeg uvoda stvari se odvijaju prilično brzo i odmah vam se servira sa čim imate posla, tj. da su u pitanju vampiri, ali potpuno drugačiji od onih koje ste do sada gledali. Iako se misterija na početku otkriva, priča je zanimljiva i vuče vas da je skidate deo po deo, kako bi ste otkrili sve njene tajne i upoznali različite likove koji je nose. Radnja često ide iz sadašnjosti u prošlost i na taj način vas prisnije upoznaje sa likovima i svim njihovim manama i vrlinama.

The Strain 3

Produkcija je odlična i vampiri su urađeni fenomenalno, a posebno imajući u vidu neke posebne karakteristike, koje vam neću reći. Takođe grupa heroja, ako ih tako možemo nazvati, koja se suprostavlja hordama zla je potpuni miks nespojivih individua. Glumačka ekipa je veoma dobra i sa manjim propustima odlično radi svoj posao u predstavljanu svojih likova. Serija je nabijena sa akcionim scenama, koje imaju prostora da se još poprave. Kako priča odmiče prema kraju sezone, upliću se novi elementi i dodatno je komplikuju, najavljujući još zanimljiviju drugu sezonu.

Na kraju, meni kao velikom fanu horor žanra, The Strain deluje jako dobro, ima sve potrebno što jedan horor treba da ima. Produkcija, glumačka ekipa, uz Del Torovu zanimljivu priču, likove i bića u njoj, daje pravo osveženje žanru. Ono što mi se posebno sviđa je što je ovo pravi konkretan horor, bez nekog filozofiranja i uvijanja.

Naravno može to još bolje, ali moj generalni utisak je jedna jaka osmica i  velika preporuka ljubiteljima žanra.

8/10

The Strain 4