Star Wars: The Last Jedi (2017)

Kako? Kako pisati o nečemu što me je, filmski, odredilo u najvećoj mjri. O nečemu od izuzetne važnosti za moje filmsko odrastanje. O nečemu gledanom bezbroj puta, voljeno, prepričavano, napamet naučeno. Kako pisati, o nečemu takvom, a pisati reči prekore, nezadovoljstva, razočarenja? Teško, ali opet, kako znam i umem. Radi se o franšizi, najdražoj mi, i njenom poslednjem, ne tako dragom, nastavku, Star Wars: The Last Jedi.

Priča nastavlja tamo gde je stala. Rej (Daisy Ridley) pokušava da privoli Luka Skajvokera (Mark Hamill) da je nauči o novootkrivenim moćima koje se bude u njoj. Sa druge strane, pobunjenici se nalaze pod poterom od strane flote Prvog reda i situacija ni malo ne izgleda dobro po njih. Kajlo Ren (Adam Driver), nakon pretrpljenih poraza i poniženja, pokušava da se postavi na čvrste noge. Međutim, borba koju vodi nije samo protiv pobunjenika, već i sa prekorom svog učitelja Snuka (Andy Serkis), ali i sa samim sobom…

Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi je novi nastavak franšize i drugi u nizu nove triologije, ako je tako možemo nazvati. Direktno se nastavlja na poslednji film Star Wars: Episode VII – The Force Awakens, vodeći priču u novom pravcu. O ovome prethodnom sam pisao i dalje stojim da je to bio veoma dobar Star Wars film, koji je istovremeno odao počast svim prethodnicima, ali i postavio temelje za budućnost. J.J. Abrams je uradio u tome veoma dobar posao. A onda je za epizodu 8 angažovan novi režiser, Rian Johnson, koji je napisao i scenario. O njegovom poslu može se mnogo toga reći, dobroga, ali i dosta toga lošeg.

Kada je reč o režiji, Rajan se tu veoma dobro snašao, bar kada se radi o tehnikalijama. Film vizuelno izgleda odlično. Utegnuto i ispeglano, sa fenomenalnim efektima i nekim zaista impresivnim vizuelnim rešenjima (posebno bih istakao oduševljenje scenom sa multiplikovanom Rej). Kostimi i muzika klasično SW-ovski. Ali opet, većina novih blokbastera podrazumeva da ti segmenti budu na tom nivou. Glumačka ekipa i novi cast je odličan. Svi su na nivou, dok Dejzi Ridli, Mark Hamil i Adam Drajver imaju neke zaista fenomenalne glumačke trenutke. Ipak, istakao bih, da kao i u prvom, opet svu slavu likova odnosi BB8 – fenomenalni mali toster.

Drugi deo svog posla, onaj kao scenarista, je uradio buđavo. Baš tako. Nakon prethodnog filma, očekivao sam da se priča pokrene u novom pravcu. Da na stvorenim temeljima krene nova priča, koja bi, završila sa trećim delom u epskom finalu, kakve smo navikli da gledamo kada je riječ o Star Wars franšizi. Da nam pojasni dešavanja u vremenskom razdoblju između stare i nove sage, nastanak Prvog reda, Snuka, itd. Da ovo vreme iskoristi baš na te stvari, pripremajući ujedno teren za finalni okršaj and beyond…

Međutim, ništa od toga, ili na kašičicu. Dva sata i trideset minuta, predugih, ako mene pitate, poslužila su za, meni lično, najgori scenario u čitavoj franšizi. Nezgrapno, nabacano, bez jasne vizije, sa mnoštvom nepotrebnih, na silu, uguranih stvari. O mnogobrojnim nelogičnostima, nebulozama i rupama da i ne pričam. Na svaka dva minuta po jedna. Neke stvari su toliko očigledno nebulozne, da se zapitate, kakvu poruku time šalje režiser. Da li nas stvarno smatra moronima, ili se jednostavno nije snašao sa velikim poverenim zadatkom i veličinom imena kojim barata. Posledice ovog fatalnog scenarija su čitavi delovi filma, koji su apsolutno nepripadajući i nepotrebni. Dalje, dragi nam likovi, prateći napisane im uloge, ispadaju smešni, a to sve ide toliko daleko da su i temelji čitave sage uzdrmani ovim, najblaže rečeno, nedoraslim, ili bolje reći, amaterskim poslom na scenariju.

Da li je do režisera, iliti do studija (čitaj Diznija) ostaje tek da se vidi. Ono što je sigurno je da je Rajan nagrađen nesnimanjem nastavka. Taj posao će opet da radi J.J. Abrams. Da li to govori koliko su zadovoljni svi Rajanovim radom, ili studio pokušava da ispliva iz mulja sopstvenih, da ne kažem šta. Poigravati se sa nečim tako velikim, u filmskom svetu, kao što je Star Wars, šalje možda i neke druge poruke, ili postavlja nova pitanja. Šta sa novim filmovima iz Marvel sveta, a tek šta sa onim iz FOX kuće (obzirom da ih je Dizni kupio)? Šta tek sa onim označenim oznakom R? Ako je odnos Diznija prema Star Wars veličini pokazatelj, onda ništa dobro. Ipak, iskreno se nadam da će sa novom epizodom stvari se vratiti na dobar kolosek.

Da se vratim na početne redove recenzije gde sam vam, nadam se, predočio, šta je za mene Star Wars. Tako da se ovde ne radi o hejtovanju ili slično, već o izneverenim očekivanjima velikog fana, koji ponešto zna i o filmovima.

Star Wars: The Last Jedi je novi nastavak franšize. Pod okriljem blještavih efekata, nekih zaista vizuelno impresivnih momenata, odlične glumačke ekipe, odvodi priču u novom pravcu. Da li će vam se taj pravac svideti, ostaje da otkrijete. Meni lično nije, za šta je krivac isključivo očajan scenario. Ipak, preporučiću vam da ga odgledate, jer za sve koji prate franšizu, to je jednostavno pod moranje i ne propušta se, bez obzira koliko nas nekada neprijatno iznenenadilo. Za mene najgori u čitavoj sagi i jedine poene dobija na nostalgiju.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]