Spring Breakers (2012)

„Spring Breakers“ je najnovije delo kontroverznog američkog režisera i scenariste Harmoni Korina (Harmony Korine), čoveka koji u svojim filmovima na specifičan način, sa kombinacijom isečaka i vizuelnih detalja, predstavlja određenu životnu temu na potpuno ogoljeni i nenašminkan način. Svojim stilom je stekao veliki broj obožavalaca koji cene njegov umetnički pristup filmu, ali, sa druge strane, i kritičare koji uopšte ne cene njegov rad i koji smatraju njegove projekte za pretenciozne, besmislene nizove snimaka.

U ovom filmu je akcenat bačen na četiri devojke kojima je život poprilično monoton i dosadan tokom školovanja na koledžu. One žele da odu na tzv. „prolećni raspust“, tradicionalno okupljanje američkih studenata, u kome bukvalno nema granica ni za šta, sa neograničenim količinama alkohola i droge. One uspevaju u nameri da odu, međutim tamo imaju problema sa zakonom i dospevaju u zatvor, iz kog ih vadi lokalni reper i diler Elien. On iz uzima pod svoje i postepeno uvodi devojke u nove avanture u kojima se granica između dozvoljenog i nedozvoljenog sve više pomera.

Po rečima samog tvorca film se smatra za društvenu satiru koja na eksplicitan i efikasan način prikazuje divljanje tinejdžera i opšte moralno rasulo koje iz godine u godinu sve više napreduje. Kombinacijom snimljenih kadrova i snimcima pravih žurki pokazuje kako radnja iz filma lako može da se odnosi na bilo koju osobu koja se zaputi tamo.

Scenario je jednostavan i nezahvalan, jer od prilično jednostavne priče režiser nije mogao napraviti delo koje će prikovati gledaoca za sedište. On zato izvlači sve što može iz režije i fotografije, čineći da materijal za prosečni MTV spot postane dugometražni film. Ubacuje dosta slow-motion efekata, karakterističnih za njegove radove, razvlači dijaloge, ubacuje previše isečaka i konstantnim ponavljanjem određenih sekvenci i citata čini da gledalac poželi da prekine sa gledanjem. Naizmeničnim prikazivanjem prijatnih i neprijatnih emocionalnih stanja šalje poruku kako stvari mogu izmaći kontroli u jako kratkom vremenskom intervalu, ali ta poruka jednostavno nije dovoljno jaka.

Karakterizacija likova je odrađena na samo jednoj devojci, vernici sa simboličnim imenom Faith (Vera), koju glumi Dizni zvezda Selena Gomez (Selena Gomez). Ostale devojke, koje glume Vanesa Hadžins (Vanessa Hudgens), Ešli Benson (Ashley Benson) i Rejčel Korin (Rachel Korine), se po psihičkim karakteristikama uopšte ne razlikuju, čak i fizički liče jedna na drugu. Slobodno se može reći da je centralna figura harizmatični Džejms Franko (James Franco), kome je uloga Eliena jedna od boljih u karijeri.

Ovaj projekat bezuspešno pokušava da ostavi dublji trag. Previše ponavljanja, premalo dešavanja, slaba gluma, devojke koje su sve vreme u donjem vešu i saundtrek koji vrvi od savremenih pop hitova čini da se stvara utisak gledanja prilično razvučenog muzičkog spota. Režija, fotografija i montaža čine da film ne bude potpuna propast, i ne preporučujem film za gledanje, osim za ljubitelje Korinovih ranijih radova.

5/10
spring-breakers-2