Sinister (2012)

Režiser i scenarista Scott Derrickson je autor jednog od najboljih horor filmova u proteklih desetak godina, projekta The Excorcism of Emily Rose, koji je jedan mojih omiljenih filmova iz horor žanra. „Sinister“ je njegov najnoviji projekat koji su brojni kritičari ocenili najboljim hororom ne samo u 2012, već i u ovom veku.

Radnja filma prati Elisona, popularnog pisca kriminalističkih romana pisanih po istinitim događajima. On je u kreativnoj krizi jer je prošlo deset godina od objavljivanja bestselera kojim je postigao slavu i Elisonova finansijska situacija više nije stabilna. On se sa svojom porodicom seli u kuću koja je bila mesto užasnog zločina u kome je nastradalo četiri članova porodice, dok je jedno dete nestalo. Na tavanu pronalazi snimke koji prikazuju ukupno pet ubistava porodica od kojih je prvo načinjeno 1966. godine. Ta ubistva povezuje jedan simbol i Elison očajnički pokušava da razotkrije počinioca i motive.

Odmah nakon gledanja sam stekao utisak da skoro nisam pogledao film koji poseduje toliko napetih i horor scena kao ovaj. Iako većina gledalaca zna ili pretpostavlja šta će se sledeće desiti, po pravilu ipak ne uspevaju izbeći reakciju straha nakon viđene scene. Scenario jeste jednostavan, ali je zanimljiv. Poseduje elemente već viđenog i u samom zapletu, kao i u brojnim scenama koje su viđane u ranijim projektima. Ono što je definitivno drugačije je to što je odrađena odlična karakterizacija likova, koji su odlično razvijeni. Elisona i njegovu porodicu muče unutrašnji problemi i nerazumevanja, tako da ovaj horor poseduje i napetu porodičnu dramu unutar njega.

Vizuelno film izgleda lepo, kamera i režija su dobre, dok je ekipa zadužena za efekte i post-produkciju maksimalno dobro odradila svoj posao. Posebno su efektne scene snimane ručnom kamerom sa dosta hendšejka, koje same po sebi stvaraju utisak straha kod gledaoca. Skoro cela radnja filma se dešava u jednoj kući čija je sablasnot i mračna atmosfera dovedena do maksimuma. „Creepy“ efekat pojačavaju odličan zvuk i saundtrek i pohvaljujem rad ljudi zaduženih za osvetljenje.

Glavnu ulogu je izneo Itan Houk (Ethan Hawke) koji je sve definitvno prijatno iznenadio. On je odličan glumac, sposoban da vrhunski iznese materijal, i posebno ističem scene u kojima iskazuje svoju bes i frustraciju zbog konstantnog neuspeha. Ulogu njegove supruge je iznela relativno nepoznata britanska glumica Džulijet Rajlans (Juliet Rylance), dok bih posebno pohvalio mlade glumce koji su izneli uloge njihove dece.

„Sinister“ je odličan horor koji fanove ovog žanra neće razočarati. Poseduje odličan scenario, dobru glumu, napetu atmosferu i veliki broj strašnih scena koji ne dozvoljavaju da pažnja gledaoca popusti, i svima ga preporučujem za gledanje.

9/10

sinister_2012-3-1920x1080