Serije 2014/2015 koje nikako ne bi smeli propustiti (II deo)

Ovoga puta donosimo vam drugi deo naše liste sa trideset novijih, svežih, aktuelnih serija čija je premijerna sezona bila tokom prošle ili u toku ove godine.

Ako se neki vaš favorit nije našao na listi, postoje dva objašnjenja:

– autori je (još) nisu gledali, pa je nisu uzeli u razmatranje prilikom pravljenja iste liste

– tek je počela sa prikazivanjem i nije dovoljno zaživela da bismo je zapazili

Da bi se neki naslovi našli na listi vodili smo se nekim osnovnim stvarima kao što su popularnost i visoke ocene i kod publike i kod kritike, prisutnost u medijima, da su obnovljenje za dalje sezone i slično.

Serije koje su otkazane nakon samo jedne sezone (kao npr. Forever ili Constantine) nisu se našle na listi, a serije u formatu mini serija (npr. Wayward Pines ili The Missing) su završene (ograničene) i samim time nismo ih uvrstili u listu.

U nazivu serije se nalazi link koji vodi prema IMDB-u, ili tekstu recenzije na sajtu ukoliko isti postoji. Prvi deo liste se nalazi na ovom linku.

Serije 2

16. The Last Man on Earth (2015)

The Last Man on Earth je veoma zanimljiv projekat i veoma atipično je koncipiran. Žanr: postapokaliptično-humoristička serija. Godina je 2020. i cela ljudska populacija je izbrisana sa lica Zemlje, osim našeg glavnog (a i jedinog) protagoniste Fila Milera (Vil Forte) koji dane provodi pijan gledajući porniće, leži u bazenčiću napunjenim margaritom i koji u isti obavlja nuždu jer u WC-u nema vode. Kreator serije i glavni glumac je već izlizanoj temi pristupio na drugačiji i svežiji način i sklepao veoma uverljiv prikaz o poslednjem čoveku na zemlji. Sve je to urađeno bez depresivnih i ozbiljnih elemenata, a sa puno efektnog humora, dobrih fora i tonu zabave. Ako ništa drugo, dosta originalno, a to mora da se ceni!

https://www.youtube.com/watch?v=BwnQ-SbtJug

17. Daredevil (2015)

Derdevil je junak iz Marvelovog univerzuma koga je stvorio Sten Li. Svoje super moći dobio je kao dečak, nakon nesreće u kojoj je izgubio vid. Međutim, taj gubitak mu je doneo mnogo više nego što je uzeo. Sva ostala čula su postala superosetljiva, a on, nadmoćan u odnosu na ostale obične smrtnike, postao je superheroj. Inače, kada ne nosi svoj kostim, Derdevil je advokat Met Murdok koji brani one koje nema ko da brani, a kada pravda nestane u koruptivnim sudovima, Met oblači svoj kostim i donosi pravdu onima koji je zaslužuju. Kada spojite odličan scenario, sa sjajnom glumačkom ekipom i produkcijom na vrhunskom nivou dobijete esenciju ove serije. Sva koreografija je pažljivo osmišljena i vidi se razlika u odnosu na ostale serije ovog žanra, a efekti su veoma kvalitetno odrađeni. Prava poslastica za sve ljubitelje sveta superheroja, ali i odlične akcione drame, ozbiljne i dosta mračne atmosfere na momente.

18. Marco Polo (2014)

Marco Polo je istorijski spektakl i jedan od najskupljih TV projekata ikada (uloženo vrtoglavih 90 miliona dolara). Serija se temelji na poznatom istoimenom istraživaču i njegovim avanturama po Kini u XIII veku. Najveći aduti serije su raskošna produkcija i kostimi, grandiozni setovi, a radnja je i iznimno zanimljiva bez imalo dosadnog materijala – veoma dobro zamišljeno i razrađeno. Imamo avanturu jednog čoveka, kroz koju posmatramo fantastični spektakl u vidu sudara civilizacija, vladara, filozofija. Velike bitke kako na bojnom polju, tako i unutar dvora, kako mongolskog, tako i kineskog. Akcija i posebno koreografije borilačkih veština su na veoma visokom, epskom nivou. Likovi su veoma slojeviti i dobro se izgrađuju i menjaju tokom sezone, a same lokacije na kojima se snimala serija su prekrasne i dovoljno egzotične.

19. Outlander (2014)

Outlander je britansko-američka mešavina fiktivne istorije, romanse, drame i naučne fantastike, ukratko – radi se o formi epske fantastike koja je trenutno jako popularna. Bazirana je na istoimenoj knjizi izvesne Dajane Gabaldon. Ovo je priča o Kler Randal, engleskoj medicinskoj sestri koja se posle Drugog svetskog rata ponovo sreće sa suprugom. Odlaze u Škotsku na drugi medeni mesec da bi ojačali brak. Kler slučajno prolazi kroz misteriozni kameni krug i završava u Škotskoj u 18. veku, tačnije vraća se u 1743. godinu, usred bitke između Crvenih mundira i Škota. Tamo upoznaje veoma harizmatičnog Škota Džejmija Frejsera i ubrzo biva razapeta između sve jačih osećanja prema njemu i želje da se vrati kući svome mužu. Karakterno vrlo jaki likovi, erotska romansa koja će vas ostaviti bez daha, rat, život u Škotskoj u 18. veku – samo su neke od stvari koje bi trebalo da vam zadrže pažnju na ovoj sjajnoj seriji.

https://www.youtube.com/watch?v=NIBSn_M75OI

20. The Leftovers (2014)

Kreator Lost-a nam je doneo jednu od fascinantnije zamišljenih serija u poslednje vreme, sa intrigantnim konceptom i misterijom o nestanku 2% svetske populacije – kako oni koju su ostali pokušavaju nastaviti sa svojim životima. Serija je nastala prema knjizi Toma Perote i u osnovi je čist sci-fi na prvi pogled, ali kada se malo bolje zagledamo ovo je drama o ljudskoj psihologiji koja taj sci-fi element koristi samo kao podlogu. Sami likovi su neverovatno živopisno kreirani, a najbolje je prikazano kako su uništeni iznutra. Serija zrači teškom i tmurnom atmosferom, dok je soundtrack skoro hipnotičan i izvrsno dočarava depresiju.

21. Fargo (2014)

Minesota, sneg, mećava i jedan auto na usamljenom putu. Pred vozača Lorna Malva (Bili Bob Tornton) iskače jelen i u sudaru sa njim izleće sa puta. Iz gepeka iskače čovek u gaćicama i beži u beskrajni sneg. U gradiću Bemidji Lester Najgard (Martin Frimen), prodavac osiguranja u četrdesetima, se u podrumu svoje kuće raspravlja sa svojom ženom, nakon rasprave odlazi na posao, ali sticajem okolnosti dolazi u bolnicu u kojoj susreće upravo Lorna Malva. Započinju bezazlen razgovor koji će doneti brutalnu katastrofu malom gradiću Bemidji. Fargo je uspešan spoj crne komedije, drame i nasilja, i izvrsno je prispojila stil braće Koen, ali isto tako dodala i svoj jedinstveni pečat. Antologijska serija je sastavila sjajan kasting za prvu sezonu, gde su svi posebni i bizarni na svoj način. Dijalozi su stvarno otkačeni i vešti, a obrti na momente ludački i efektni, ovo je zaista jedna od najboljih serija u poslednje vreme.

22. Bloodline (2015)

Nova Netflixova serija, u pitanju je porodična drama. Rejburnovi su porodica veoma uspešnih ugostitelja koji žive od pamtiveka na tzv. rajskim ostrvima u Floridi. Okupljaju se svi polako jer se slavi godišnjica braka njihovih roditelja. Jedino Daniel, najstariji sin, crna ovca porodice, nije na okupu. Atmosfera je napeta na imanju Rejburn. Ostali, troje braće i sestara, još uvek iz nepoznatih razloga strepe zbog povratka najstarijeg brata. Osim sjajnih psiholoških profila glavnih likova, stalne napetosti i tenzija koje vode do usijanja, seriju popunjava i besprekorna režija, a posebno flashback momenti koji još više intrigiraju gledaoca da nastavi sa gledanjem. Realistično prikazana bolna životna drama jedne porodice i starih sećanja koja su previše bolna tačka svakog člana porodice. Čista drama u svom najsjajnijem obliku.

23. The Affair (2014)

Serija možda najzanimljivijeg koncepta u ovom trenutku (sličan smo videli u prvoj sezoni True Detective). Radnja serije se fokusira na vanbračnu vezu između Noe Soloveja i Elison Beili nakon što se njih dvoje upoznaju u turističkom gradiću Montauk na Long Ajlendu. Noa je učitelj iz Njujorka i pisac koji neuspešno pokušava pronaći inspiraciju za novi roman. Oženjen je i ima četvero dece. Alison je mlada konobarica koja pokušava nastaviti sa životom i vlastitim brakom nakon smrti deteta. Priča prati različite poglede na iste situacije iz perspektive Noe i Alison. Svaka epizoda je podeljena na dva dela: njegov i njen. Pratimo dve priče o prošlosti a kako sezona odmiče, flashbackovi lagano nestaju a sadašnjost dolazi u fokus, dok iz prošlosti ostaje nerazjašnjena misterija. Da zaključimo – jako dobra, napeta serija, dovoljno nepredvidiva sa mestralnom glumom i veoma detaljnim scenarijom.

https://www.youtube.com/watch?v=Til6Nt2ps9s

24. How to Get Away with Murder (2015)

Serija prati grupu studenata na pravnom fakultetu i njihovu profesoricu – advokaticu Analis Kiting (Vajola Dejvis), koja ih angažuje na slučaju ubistva. Navodi ih na razmišljanje i neprestano mozganje, terajući ih do krajnjih granica njihovih mogućnosti. Ovo nije klasična advokatska serija na kakve smo do sada navikli, ova serija ide u drugom pravcu. Ne donosi nam samo uvid u neki poseban slučaj, nego se referiše na pravo i zakon uopšte. Mada, grešaka u hodu ima, ali daju se ispraviti. Lično smeta prikazan isti kalup studenata – bahati, nesnosni, arogantni narcisi. Takođe, neke veoma jednostavne stvari koje nema šanse da se dese (kao npr. da studenti budu na suđenju, da intervjuišu upletene u slučaj itd) bodu oči i dosta su nerealne, ali sve to nadomešćuje sjajna Vajola Dejvis sa svojim likom koji je srazmerno kompleksan i po potrebi pokazuje sve strane. Svaka čast!

25. Legends (2014)

Razlog što se ova serija našla na listi je identičan onome kojim se vode tvorci iste – Šon Bin. Ne priča, ne zanimljiv i originalan koncept serije, nego upravo baš on. Njegova trenutna popularnost i neoboriva harizma. Samo i isključivo zbog njega pišemo i preporučujemo da pogledate ovu seriju. Priča prati FBI operativca Martina Oduma (tumači ga Bin) koji je stručnjak za undercover zadatke. On poseduje neverovatnu sposobnost transformacije i olako stvara nove identitete za svaki novi posao. Međutim, kada mu tajanstveni stranac pristupi i uzdrma njegov svet samo jednom rečenicom, Martin će početi sa preispitivanjem vlastitog identiteta. Serija je bazirana na istoimenoj knjizi Roberta Litela, a iza kompletnog projekta stoji TV kuća TNT. Producenti, autori i scenaristi serije su Hauard Gordon i Aleksander Kari koji su poznati po radu na seriji Homeland. Ako ništa, dajte seriji šansu jer je lik Šona Bina, verovali ili ne, još živ u istoj!

https://www.youtube.com/watch?v=jiHMmzbswA0

26. Jordskott (2015)

Šveđani su doneli najhipnotičniju seriju ove godine. Jordskott je sjajan miks psihološke drame i okulta. Radnja serije se fokusira na Evu Tornblad koja radi kao pregovarač u specijalnim snagama stokholmske policije. Iznenada dobija poziv da joj je preminuo otac i da će morati da se vrati u rodni grad Silverhojd, kako bi rešila stvari oko nasledstva. Taj povratak neće biti ni malo lagan jer Eva nije razgovarala sa ocem godinama, a sve nakon nestanka njene ćerke Josefine pre osam godina. Josefina je iznenada nestala dok su bile na izletu u obližnjoj šumi i Eva veruje da je oteta, iako su zvaničnici zatvorili slučaj proglašivši da se Josefina utopila, mada telo nikada nije nađeno. Eva se vraća u Silverhojd odlučna da iskoristi odsustvo i istraži nestanak svoje ćerke, a njene sumnje da je Josefina oteta podgrejane su iznenadnim nestankom još dece u Silverhojdu. Kreatori serije su uspeli napraviti radnju koja nimalo ne posustaje, sa energičnoj napetosti svake minute. Atmosfera je mračna i misteriozna, a okolina gde se vrti serija je veoma upečatljiva i sablasna. Likovi su jako zanimljivo umotani u tmurni veo tajni oko sebe. Jako neobična misterija za svaku preporuku.

27. The Last Ship (2014)

The Last Ship je još jedna apokaliptična serija, u moru istih koje su postale dosta popularne u poslednje vreme. U ovom slučaju priča ide ovako: nepoznati virus je izbrisao 80% svetske populacije, dok je jedan nejvi brod ostao nezaražen. Ljudi na brodu pokušavaju da zaustave virus i pronađu lek. Jeste kliše postavka, ali dešavanja serije ne idu u tom kliše smeru. Serija je adrenalinski nabijena sa brzim ritmom. Akcijske scene su urađene veoma vešto sa minimalnim dodatkom CGI dok je zaplet serije uvek u progresu. Samo je luda sreća što u ovakvom projektu nema nametnutih i dosadnih romansi, ili pak bednih dijaloga. Likovi su dovoljni dopadljivi, ali za sada nisu previše upečatljivi. Produkcijske vrednosti serije nisu za baciti, ali itekako ima mesta za poboljšanje. Jedna bitna misao – malo više postapokalipse, a malo manje melodrame i biće to dobro!

28. The 100 (2014)

The 100 je možda najambiciozniji projekt koji je CW ikad radio i napravili su ga gotovo sjajno. Radnja serije se dešava 97 godina nakon nuklearne apokalipse na Zemlji koja je zbrisala čitavu civilizaciju ljudi. Malobrojni su preživeli, bekstvom u svemir, na dvanaest svemirskih stanica u neposrednoj orbiti Zemlje. Te stanice zajedno spojene čine Arku, gde živi oko 3000 ljudi, a glavni i odgovorni za sve je Kancelar Jaha. Produkcijske vrednosti su stvarno impresivne i veoma detaljne, doduše istina je da teen likovi znaju biti povremenu na početku sterotipni, ali kako serija odmiče postaje sve dublja, mračnija i kompleksnija što se takođe oseti i na likovima. Ta promena, prelaz se stvarno primeti i zaista je za svaku pohvalu. Radnja serije je adrenalinska sa puno događanja na sve strane, nema nimalo zastoja, samo baulja napred. U seriji su još ukomponovane razne misterije i iznenađenja koja čekaju da ih otkrijete. CW je napravio pun pogodak sa ovom serijom koja će im se itekako isplatiti.

29. The Strain (2014)

Autori ove horor serije su Giljermo del Toro i Čak Hogan, a urađena je prema njihovoj istoimenoj noveli (tačnije triologiji). Priča kreće kada avion let 753 iz Berlina za Njujork, sleti na JFK aerodrom. Nakon sletanja toranj gubi svaku komunikaciju sa avionom. Sva svetla su pogašena. Odmah se pomislilo na teroriste, ali nakon što nisu detektovani nikakvi pokreti, niti bilo kakvi znaci života pozvan je Centar za kontrolu bolesti, koji vodi dr. Efraim Gudviter. Nakon pregleda aviona utvrđuje da su svi putnici mrtvi, ali uzrok smrti ostaje potpuno nepoznat. Iznenada četiri putnika daju znake života i prebacuju ih u bolnicu. Da ne otkrivam previše, ovde se zaustavljam oko sinopsisa, za više – pogledajte seriju. Od ove serije se očekivalo da napravi veliki bum među istima (ne samo u horor žanru), ali nažalost, očekivanja su bila malčice prevelika. Ljudi koji rade na seriji nisu dovoljno ni posvećeni kvalitetu niti su maštoviti/kreativni i prvu sezonu su gurnuli u duboki ponor klišea iz koje se druga sezona neće tako lako izvući. Skoro sve prikazano je već viđeno u nekim ranijim projektima i odavno apsolvirano. Jedina svetla tačka je donekle proodukcija ,za sve ostalo ima mesta na pretek za poboljšanje. Nadamo se istom!

30. Gotham (2014)

Serija prati borbu protiv kriminala u Gotam Sitiju u godinama pre Betmana. Mračni Gotam je urađen kao mračna verzija današnjeg Njujorka sa jakim noir elementima. Radnja serije se fokusira na mladog detektiva Džejmsa Gordona, a započinje istragom ubistva Tomasa i Marte Vejn. Serija ide na Fox-u, a kreator iste je Bruno Heller (Rome, The Mentalist). U ulozi Džejmsa Gordona je Ben MekKenzi, njegovog partnera Harvija Buloka glumi Donal Log. Iako smo seriju uvrstili na listu, nismo preterano oduševljeni istom. Da budemo iskreni, na listi se našla jer je nikako nismo mogli zaobići (obnovljena za dalje sezone). U seriji je sve nekako mlako, a u isto vreme i previše. Priča nije dobro ukomponovana, scenario nije bitan fokus ljudi koji rade na istom, jedino je sjajan izbor glumaca, ali džaba to kad nemaju scenarija koji će da pokaže koliko su sjajni. Na momente premračna, na momente isforsirana. Svakako, druga sezona koja nam sledi ove jeseni mora biti popravni, i to jako dobar popravni.