Russian Doll (2019-)

Russian Doll iliti Matrjoška je Netflixova originalna osmodelna mini-serija koja je privukla dosta pažnje zahvaljujući svojoj zanimljivoj višesložnoj premisi. Koncept u kome se jedna osoba ili više njih iznova bude na istom mestu smo videli više puta do sada (nedavno u filmu Palm Springs o kome sam pisao), ali on meni ne može dosaditi, naročito ako se bavi zanimljivim i neobičnim pitanjima. U junu prošle godine je potvrđeno snimanje druge sezone.

Glavna junakinja priče je Nađa (Natasha Lyonne), programerka koja iznova i iznova proživljava sopstvenu smrt na razne načine, pa se budi ispred ogledala u kupatilu na veče svog 36. rođendana. Saznajemo da se ona ne raduje proslavi i nevoljno dolazi na žurku koju joj organizuje drugarica. Na žurci puši izraelske džointe, pronalazi društvo za jedno veče i prilikom potrage za svojom mačkom Ovsenom Kašom nju udara auto. Tada petlja kreće ponovo i ona se opet budi u dobro poznatom kupatilu…

Autori ove serije nam bacaju u lice ono što je definitivno depresivno, ali i istinito, a to je da svi mi hodamo po ivici provalije koja se zove smrt, koja je sigurna svima nama i koja nam se može desiti gotovo svakog trenutka. Razlika između Russian Doll i radova sa sličnom tematikom je što nam je ovde sve isporučeno na nov, svež način, pa su teme kao što su posledice trauma ili sopstvenih izbora ili kriza srednjih godina realizovane na način koji nas neće baciti u depresiju.

Najveći plus ove serije je sigurno Nađa, koja nije neki stereotipni lik kao što sam očekivao. Umesto žene koja je posvećena porodici ili karijeru dobijamo programerku koju ne krase baš najbolje osobine i uz to koristi svaku moguću priliku da se napije i drogira. Uvek je spremna na neku drsku ili duhovitu repliku, krase je nihilistički pogledi na život i generalno reaguje drugačije od onoga što očekujemo, naročito tokom prvih epizoda dok je ne upoznamo. Kako epizode odmiču Nađa pokušava da otkrije zbog čega joj se sve to dešava, a mi počinjemo da shvatamo zašto je takva kakva jeste i definitivno nam prirasta srcu.

Nađa pronalazi razne potencijalne razloge za njenu situaciju, od droge preko neke kletve, ali nikada ne kreće od same sebe, da je možda neka njena odluka ili neka duboko potisnuta patnja ili trauma dovela do vremenske petlje. Njena situacija će dovesti do toga da preispita svoj život, ali ispostaviće se da to nije tako jednostavno i da ona to sigurno ne može sama. U vremenu kada smo svi međusobno otuđeni, na Nađinom primeru ćemo shvatiti da pomoć stranca nije samo potrebna, već i neophodna.

Scenario potpisuje trio žena koji očigledno zna kako da isporuči priču. Naziv serije se verovatno ogleda u tome jer mi malo po malo otkrivamo šta se događa Nađi, a prateći razotkrivanje njene priče, razvoj njenog lika i odnose sa drugim likovima je takođe i bolje upoznajemo. Zanimljivivo je što ćemo i pesmu kojom počinje svaki ciklus tumačiti drugačije, kao naznaku nečeg pozitivnog ili nečeg tužnog. Priča nam pruža nekoliko tvistova koji će nas još više zainteresovati da saznamo šta se dešava, a posredno shvatamo i prirodu trauma koje nas mogu pratiti ceo život.

Russian Doll je kvalitetna i slojevita mini-serija koja je egzistencijalističke probleme i već viđeni koncept uspešno upakovala u tragikomičnu priču sa zanimljivom misterijom koja je definitivno vredna četiri sata vašeg vremena.

moja konačna ocena: 9/10