Only Lovers Left Alive (2013)

Kripto-vampirska ljubavna drama, kako ju je Džim Džarmuš (Jim Jarmusch) nazvao, konačno je realizovana. Džim je već dugo vremena imao jasnu viziju ovog filma, međutim, kao i obično, našao se u problemu oko finansiranja filma, pa je čak sedam godina bilo potrebno da konačno saživi ovaj projekat. Pošto nikada nije snimao profitabilne filmove, za široke mase i nikada nije bio meinstrim često bi se našao u sličnim situacijama. Takva je naime „slava“ nezavisne produkcije. Na svu sreću, bez obzira na sve probleme u kojima se našao, Džim je ostvario svoj cilj. Glumci su pristali na saradnju bez obzira na sve, a iako je u prvobitnoj glumačkoj postavi trebao biti Majkl Fasbender, zamenio ga je Tom Hidleston (Tom Hiddleston) koji je dugo imao želju glumiti u njegovom filmu. Ostatak glumačke ekipe čine Tilda Svinton (Tilda Swinton) sa kojom je često sarađivao, Džon Hart (John Hurt), Mia Vasikovska (Mia Wasikowska) i Anton Jelcin (Anton Yelchin).

FIlm je snimljen u svega nekoliko nedelja na čak tri kontinenta. Priča o besmrtnoj ljubavi između Adama i Iv, vampirima koji se bore za opstanak u 21. veku. Iv živi u Tangeru (Maroko) gde takođe živi i drugi vampir Marlou koji je snabdeva zalihama krvi. Adam živi u Detroitu, a njegov opskrbljivač zalihama je prijatelj Ian koji nije vampir. Eva se sa lakoćom nosi sa životom u 21. veku i modernom tehnologijom dok Adam baš i ne. On je rok zvezda, kolekcionar starina, istorijskih predmeta i strastveni sakupljač vintaž muzičkih instrumenata. Vreme provodi komponujući i svirajući neke od svojih instrumenata. Retko izlazi iz kuće i to jedino noću kada odlazi po zalihe krvi u obližnju bolnicu. Često je depresivan, a za vreme jedne takve depresivne krize Iv mu dolazi u posetu. Mia Vasikovska u ulozi Ave, Ivine sestre se pojavljuje se vrlo malo. Adam je ne podnosi zbog njene vrckave naravi, a kada im Ava dođe u Detroit u posetu Adam se boji da bi zbog njenog nekontrolisanog ponašanja mogao biti otkriven ljudima, odnosno „zombijima“ kako ih oni često zovu.

Džarmušova vizija vampirskog para nisu hladnokrvni antagonisti već usamljeni marginalizovani par u egzistencijalnoj borbi u 21. veku. Ne ubijaju ljude jer se boje kontaminirane krvi, izlaze samo u noćne vožnje gradom, a veći deo vremena provode u kući igrajući šah i slušajući muziku. Oni su moderna verzija izrazito inteligentnih i kulturno osveštenih vampira koji često vode razgovor o umetnosti, nauci, muzici, ispijajući svoju dozu O negativne krvi. Adam je par puta govorio o Ajnštajnovoj teoriji „spooky action at a distance“ ili „spooky entaglement“ koja se odnosi na ispreplitanje dveju čestica međusobno povezanih bez obzira na udaljenost, ako su stvorene u istom vremenu i prostoru i dele zajedničku egzistenciju.

_DON6610.nef

Džarmuš je to simbolično prikazao kroz odnos Adama i Iv. Atmosfera je u duhu turobnog i melanholičnog raspoloženja, smeštenog u moderno gotičko doba. Film je vizuelno perfektan kao i rad kamere. Minimalizam je oduvek Džarmušov stil, a motivi koji su neizostavni elementi njegovih filmova sveprisutni su i ovde, pre svega simbolizam koji u većini njegovih filmova daje puno dublje značenje, a u ovom slučaju itekako dolazi do izražaja. Umetnost u punom smislu te reči, scenski i u vidu kompletnog sadržaja.

Glumci su sjajno odradili svoj posao. Džarmuš je više pobornik improvizacije nego li stroge discipline prilikom snimanja. Hemija i sama dubina odnosa Adama i Iv je fenomenalna, sa suptilnom dozom strasti bez imalo patetike. Takođe, izbor glavnog glumca je pun pogodak! Moram obavezno spomenuti i jako važan element ovog filma, a to je fenomenalna muzika koja se savršeno uklapa u atmosferu ovog filma. Različite varijacije roka, melodija Bliskog istoka, klasičnih kompozicija itd. Veliku ulogu u stvaranju muzike za ovaj film imali su danski kompozitor Jozef van Misem i Džarmušov bend Squrl.

Uživala sam u svakom minutu ovog filma, rekla bih, vizuelno-auditivno hipnotizujućeg učinka. Možda sam suviše subjektivna jer je Džim u top tri moja omiljena režisera, ali bez razmišljanja moja ocena će biti deset.

10/10

Autor: Monika Kokolić

only-lovers-left-alive03