Night at the Museum: Secret of the Tomb (2014)

Kanadski filmadžija Šon Levi (Shawn Levy), nakon Night at the Museum i Night at the Museum: Battle of the Smithsonian, zaokružuje trilogiju o pustolovinama noćnog čuvara iz Američkog prirodnjačkog muzeja u Njujorku. Velika pažnja usmerena je na izradi scenarija. David Gion i njegov kolega Majkl Hendelman osvežili su serijal time što su uneli par novina. Prvo su ubacili neke nove, zanimljive aktere, a potom su produbili pojedine segmente priče. Pre svega podigli su odnos oca i sina na viši nivo, jer Leri (Ben Stiller) sada, kao i svaki roditelj, želi svom detetu samo najbolje.

Tu dolazi do konflikta, jer poput većine svojih vršnjaka i Nik Deli (Skyler Gisondo), traži sebe, još uvek nesiguran šta zapravo hoće – krenuti putem daljeg obrazovanja ili se otisnuti u avanturu na egzotičnoj turističkoj destinaciji, gde bi u svojstvu DJ-a imao ful provod 24 časa na dan. Ono što dovodi do zapleta je neuspešno izveden šou koji je organizovao Leri sa brojnim stanarima muzeja. Ceh mora da plati njegov šef MekFi (Ricky Gervais). Međutim, Leri je siguran da nešto nije u redu i pokušava da nađe valjan odgovor. Uzrok svih nevolja krije se u magičnoj tabli davno iskopanoj iz grobnice faraona u Egiptu. Ahkmenrah (Rami Malek) je siguran da rešenje problema postoji, jer njegov otac faraon Merenkahre (Ben Kingsley) poznaje sve tajne ove magične table. Da bi došli do njega, Leri okuplja družinu i kreće na put preko Atlantika, do Britanskog muzeja u Londonu…

Posle otprilike pet godina stižemo i do trećeg nastavka. Po svemu sudeći radi se o najdinamičnijem delu serijala, jer ne samo što se odigrava (barem većim delom) na novoj lokaciji, već i uz prisustvo novih likova. Dobra ideja sprovedena kroz zaplet manje-više je uspešno realizovana. Humor je na nivou utvrđenih standarda ove uspešne filmske franšize. Reklo bi se da je režiser uspeo da smućka osvežavajući koktel koji prija raznolikim ukusima. Avantura kojoj je teško odoleti, jer nudi magiju i na neki način nas vraća u detinjstvo, kada je radila mašta odvodeći nas u fascinantne paralelne svetove. Baš iz tog razloga uveren sam kako je svako pronašao makar deo sebe u ovoj pustolovini, po čemu će pamtiti film.

Night at the Museum - Secret of the Tomb 2

Jedan simpatičan haos, dopadljiv, duhovit, smešan, pa čak i u pojedinim trenucima skroz uvrnut. Pored toga što nam iznova prodaju neke viđene fore i fazone (npr. sa skeletnim T-Rexom), režiser se potrudio da obogati komičarski opus simpatičnih junaka iz muzeja. Interakcija starih sa novim likovima iz Britanskog muzeja poslužila je kao inspiracija da se iniciraju brojne humorne sekvence (igrajući na kartu tzv. kulturoloških razlika). Naravno da tu moram da spomenem viteza Ser Lanselota (Dan Stevens), ali i čuvarku Tili (Rebel Wilson), pravu lujku koja prosto žudi za pravom akcijom.

Glumačka izdanja su sasvim solidna. Radi ilustracije valja podsetiti kako Ben Stiler uspešno razvija nedovoljno iskorišćen lik. Mislim na neandertalca koga je Leri prozvao Laaa. Čini mi se da je Stiler sa posebnim uživanjem otelotvorio jedan krajnje simpatičan, ali i glup lik. Ostatak ekipe je takođe zadovoljio. Den Stivens je oduševio urnebesnim performansom prikazujući nam slavnog viteza u potpuno novom izdanju, na kakvo sasvim sigurno nismo navikli, a ni Rebel Vilson nije loša, dokazujući se još jednom kao vrsna komičarka.

Ogroman budžet od $127,000,000 omogućio je da setovi budu odrađeni i na lokacijama po Londonu, uz one već ranije poznate (Njujork i Vankuver). Takođe, i da se izrade brojni živopisni kostimi kako bi muzejski eksponati poprimili autentičan izgled, odnosno dobili pravo ruho. Upotreba CGI efekata nije bogzna koliko impresivna, ali uglavnom je poslužila da se zamisli filmske ekipe realizuju u brojnim vizuelno stilizovanim scenama.

Night at the Museum - Secret of the Tomb 3

Kada se podvuče crta, smatram da je treći nastavak opravdao očekivanja, iako nije kvalitativno iskočio. Videćemo da li će franšiza biti nastavljena ili će producentski trust mozgova možda doneti odluku da sve ostane na nivou trilogije. U svakom slučaju, relaksirajuća zabava je zagarantovana, te ga mirne duše mogu preporučiti ljubiteljima lakih komedija.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]

Autor: Boban Marković