Narcos (2015-)

Kada neko spomene Kolumbiju prva asocijacija mi je kokain i Pablo Eskobar. Doduše sevnu i likovi Valderame i najluđeg golmana ikada Iguite, ali ipak koks i don Pablo su prvi. Takođe smatram da je malo onih koji nisu čuli za Eskobara, a još manje onih koji nisu čuli za kokain, najskuplju drogu za odlikaše. Međutim, isto tako malo njih zna kako je sve to počelo i kako je don Pablo postao jedan od najvećih kriminalnih genija ikada. Upravo sve to i mnogo toga još možete saznati gledajući fantastičnu novu seriju Narcos, koju nam donosi isto tako fantastičan Netflix.

Netflix ne posustaje, već samo ređa hitove i najavljuje nove. Naravno, najpoznatiji su po svom običaju da čitavu sezonu neke serije puste isti dan, tako da nema čekanja i patnje iz sedmice u sedmicu, nego skini i uživaj u serijskom mini maratonu. Međutim, Netflix postaje i sinonim za kvalitet i sjajne serije kojima nas oduševljavaju iz godine u godinu, a najavili su još mnogo takvih u mesecima koji dolaze.

Seriju nam donosi, majstor, Hose Padilja, režiser poznat po odličnim dokumentarcima, ali i po filmskom remek delu Tropa de Elite. Takođe, režirao je i novog Robokapa koji se mnogima ne sviđa, ali meni da. Prva sezona Narcos-a ima deset epizoda, a obnovljena je za drugu, tako da ćemo još da uživamo u ovoj, stvarno odličnoj seriji.

Nego, da se vratimo na Narcos, lično jednoj od najboljih serija koja se pojavila poslednjih godina. Kao što već rekoh, serija govori o Pablu Eskobaru, njegovim ranim počecima, usponu i potpunoj vladavini svetskom trgovinom kokaina. Pablo je počeo kao krijumčar svega i svačega, a u biznis je krenuo sa svojim rođakom Gustavom. Njih dvojica su predstavljali pravi tandem genijalaca koji su, za razliku od drugih koji su se oslanjali na brutalnu silu, u mnogome koristili svoju briljantnost i mozak. Njihova tajna nije bila u mišićima, već u tome da znalački prodaju strah svojim protivnicima, koji nisu imali izbora nego da im se priklone.

Narcos 2

One koji bi uspevali da prevladaju strah zadesilo bi akutno trovanje olovom. Međutim, njihov pravi uspon počinje nakon jednog susreta sa čileanskim hemičarem po imenu Bubašvaba. Naime, isti ih je upoznao sa novom supstancom zvanom kokain koja, po njegovim rečima, izaziva pravo ludilo kod čoveka, a nakon dvadeset minuta jedino što želite je samo još toga, a povrh svega jedan gram košta deset dolara. Prva Pablova reakcija je ujedno i početak kokainske revolucije, a otprilike zvuči Ako toliko košta u Čileu, zamisli koliko će da košta u Majamiju? Ostalo je, što se kaže, istorija.

Ono što je zanimljivo je da nam priču, kroz naraciju, pripoveda agent DEA Stiv Marfi (Boyd Holbrook). Marfi je upravo nakon kokainskog buma u SAD-u došao po zadatku u Kolumbiju kako bi stao u kraj toj pošasti. Njegov partner je Oberin Martel, pardon Havijer Penja (Pedro Pascal) i njih dvojica, potpuno različiti, pokušavaju naći nekoga u Kolumbiji ko nije korumpiran kako bi uspeli da uhvate gospodare kokaina, prvenstveno Pabla Eskobara. Međutim to neće biti ni malo lako jer, kako rekoh, Eskobar je genijalac, moćan, brutalno opasan, može kupiti skoro svakoga. Isto taku tu su i vojska SAD-a koja fura svoju agendu protiv komunista i CIA koja fura, pa ko zna šta, sve što se furati može.

Kada sagledate takvu jednu đuveč-situaciju, gde je svega i svačega smešano u kotao zvani Kolumbija, možete očekivati sve osim da će biti dosadno, a Narcos to nikako nije.

Narcos 4

Narcos je jedna fantastična mešavina, vešto izmešana rukama Hose Padilje, koji je iskoristio svoje veliko iskustvo stečeno proučavajući brazilske favele i kriminalno društvo Brazila (koji su i tema njegovih dokumentaraca i već spomenutog filma). Hose je iskoristio mnogo toga, pa je tako ubacio naraciju, baš kao i u filmu. Eskobara igra fenomenalni Vagner Moura (Wagner Moura), koji je takođe bio glavna uloga u Tropa de Elite. Brazilske favele su zamenjene kolumbijskim, a ostalo je manje-više takođe slično: politika, korupcija, policija, brutalna ubistva, itd., a jedini sastojak koji je drugačiji, a samim time i tajni sastojak ovog specijaliteta, je kokain.

Meni je beskrajno zabavno bilo gledati kako Eskobar sa tom supstancom na mah osvaja, prvo SAD, a potom celi svet. On i Gustavo su iznalazili neverovatne načine da prošvercuju kokain do SAD-a, ali i da izbegnu sve moguće i nemoguće zasede DEA i kolumbijske vlasti. Kada je izvoz krenuo da se broji tonama beline po danu, tada se i stvari komplikuju, a samim time i pravila igre i načini kako da se stečeno carstvo odbrani. Takođe apetiti rastu, a genije igra na tankoj liniji sa ludilom. Tako kreću i snovi o bavljenju politikom, a što da ne jednog dana i da se postane predsednik. Kada pare i moć udare u glavu svašta se u istoj izrodi. Snovi se gomilaju, a sve je više onih nerealnih koji lebde na nezagasitoj ambiciji i potrebi za veličinom. Kada taj balon ludila eksplodira, mrak zavlada, a sila sve više osvaja razboritost. Glave lete na sve strane, mnoge nevine, a kada počnu da padaju one od pripadnika elite, tada se isti udružuju sa manjim zlom (SAD) kako bi se veće uklonilo (Eskobar).

Narcos 3

Glumačka ekipa je odlična. Svi od reda daju svoj pun doprinos kako bi Narcos postao ono što i jeste, izuzetna i kvalitetna serija. Prvi među jednakima je svakako Vagner Moura. On jednostavno sa tolikom harizmom igra tako kompleksnog lika kakav je Pablo Eskobar, lika koji u sebi spaja nespojivo. Od porodičnog čoveka punog ljubavi, poslovnog genija, pa sve do jednog od najbrutalnijih i krvoločnijih kriminalaca koji je ikada hodao, odgovornog za hiljade mrtvih koje je ostavio iza sebe na svom putu. Pored pre pomenutih i ostatak ekipe je odličan i, što je najvažnije, uverljiv i potpuno sposoban da vam proda svoj proizvod, a vi ostajete navučeni i osvojeni na mah, baš kako je i Pablo osvojio beli svet.

Mene je tako osvojila ova smeša raznih kvaliteta, od scenarista, režije, glumaca, pa sve do lokacija i realnog prikaza tog vremena. Ovu smešu potpuno zaokružuju povremeni dokumentari delovi, a time je i završen ovaj specijalitet koji svaki ljubitelj serija jednostavno mora da proba. Sa serijom Narcos dobijate svega po malo, smeha, akcije, drame, straha, brutalnosti, a opet hirurški dovoljno da potpuno zadovoljni ostanete nakon gledanja.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]