Martyrs (2008)

Vaša ocena filma:
[Total: 29   Average: 4/5]

Na sajtu je ranije pisano o filmu Frontiers, projektu koji pripada talasu tzv. novog francuskog ekstremizma (New French Extremity) čiji filmovi obiluju eksplicitnim scenama nasilja i golotinje. „Martyrs“ je takodje iz tog talasa, ali se opet izdvaja od ostalih srodnijih projekata po mnogim specifičnim stvarima.

Mlada djevojka po imenu Lusi želi se osvetiti ljudima koji su je oteli i mučili dok je još bila mala devojčica. U toj svojoj “potrazi“ će joj pomoći devojka po imenu Ana, sa kojom se sprijateljila u domu za nezbrinutu decu i koja je i sama bila žrtva zlostavljanja kao dete. Lusi je čitavog detinjstva progonila vizija mršave i sablasne žene koja joj je nanela najgore povrede i o kojoj se poverila Ani. Posle određenog vremena provedenog u domu za nezbrinutu decu Lusi će svoje zlostavljače prepoznati na fotografiji u novinama. Nedugo nakog toga će zakucati na njihova vrata, ali sa sačmaricom…

„Martyrs“ je prvi francuski film koji je u svojoj matičnoj zemlji dobio oznaku +18, što je diglo mnogo prašine kako kod samih kritičara, tako i kod gledalaca. I u ovom filmu su Francuzi održali visok nivo horora u prezentaciji koja je jako verodostojna, brutalna, uverljiva, a nadasve originalna i specifična .

Ovaj sjajni horor-triler delo je francuskog rezisera Pascala Laugiera, koji je takođe odgovoran za sjajni projekat „Vučje bratstvo“ iz 2001. Ovaj režiser je dokazao ovim filmom da je jako talentovan i kreativan i da ne beži od ekstremno provokativnih i šokantnih prizora.

Priča se zasniva na zanimljivim i slojevitim likovima. Režija je vrlo efektno sugestivna i atmosferična, film obiluje mučnim, sirovim, brutalnim i kontroverznim scenama nasilja, ali to nije najvažnije u samom filmu, nego je akcenat bačen na psihološka preživljavanja likova koja su pojačana tim scenama.

Ovaj film zapravo obrađuje temu zlostavljanja dece i neobično podseća (iako režiser nije dao naznaka o tome ) tj. bazira se na istinitim događajima povezanim sa monstruoznim serijskim ubicom i zlostavljačem dece Marcom Dutrouxom, koji je 1995. i 1996. godine oteo i na najmonstruoznije načine zlostavljao šest devojčica, a četiri od njih je ubio.

Ovo je jako realističan projekat, čija je radnja i sami psihološki profil protagonista važnija od samih scena spornog nasilja. Nudi impresivnu dubinu i suštinu društva, a nama poruku da se zapitamo koliko je nase društvo bolesno i koje sve opasnosti vrebaju iz tzv. civilizovanih ljudi. Prikazan je potpuni raspad sistema ljudske psihe i filmska patnja glavne glumice u različitim etapama, a opet sve je to posloženo u jednu celinu. Ukupno sagledano predstavlja  jedinstveno delo horor žanra koje je, nažalost, savršen prikaz sveta oko nas koji je svakim danom sve bolesniji i devijantniji.

„Martyrs“, iako na prvi pogled deluje tako, nije običan slasher, splatter ili gore film, već više govori o tome šta je neko sposoban uraditi zbog nekog cilja. Ne preporučujem ga gadljivim ljudima slabijeg želuca i ljudima koji ne podnose nasilja nad slabijima. Svima ostalima preporuka za ovaj sjajan i jedinstven “piece of art“ horor projekat, mada slobodno možemo reći da ovo i nije horor, već film o pravoj ljudskoj prirodi, o svoj stvarnosti sveta u kome zivimo. Ima li išta strašnije od toga?

8/10

martyrs-movie