Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)

Holivudska produkcija je u poslednjih desetak godina postala fabrika filmova koji celu radnju svode na nekoliko specijalnih efekata, bez ikakvih umetničkih vrednosti. Kao alternativa takvim filmovima su se nametnuli evropski filmovi, koji sa višestruko manjim sredstvima za snimanje imaju kvalitet i stiču kultni status. Jedan od prvih takvih filmova je ovo debitantsko ostvarenje kultnog britanskog režisera Gaja Ričija (Guy Ritchie).

Radnja filma prati četvorku prijatelja koju čine Tom, Soup, Edi i Bejkon. Oni žive u londonskom predgrađu u kome je kriminal najrazvijenija privredna grana. Tom je je profesionlani igrač pokera koji dobija priliku da izađe na crtu Hariju Moriartiju, lokalnom vođi kriminalnog ganga, i zbog toga ubeđuje svoje prijatelje da sakupe sav novac koji imaju. Hari namešta partiju i četvorka ima rok od nedelju dana da vrati pola miliona funti. Nakon što svi odbijaju da im pozajme pare, čak i Tomov otac, ekipa povlači potez očajnika i rešava da opljačka prve komšije, bandu koja planira da opljačka dilere marihuane.

Rediltej i scenarista je ovaj film lišio svakakvog moralisanja, nije ga šminkao nepotrebnim klišeima, lošim dijalozima i specijalnim efektima kako bi se dodvorio publici i napravio je sjajno izrežiranu akcionu crnu komediju. U njemu se pored glavne priče pojavljuje još nekoliko manje bitnih, ima odličan zaplet, specifični britanski humor i sjajni tempo koji ne dozvoljava da gledaocu popusti pažnja. Primetna je činjenica da je ovo Ričijev prvi dugometražni film, ali sjajna montaža uspeva da poništi sve nedostatke. Muzička podloga je vrhunska, sjajno predstavlja napetost scena, čak i razmišljanja glavnih aktera. Scenario je odličan, mada se mora priznati da ima nekoliko sitnih rupa, kao i da ima nekoliko prilično predvidljivih scena.

Sjajan šmek celom projektu daju sjajni, relativno nepoznati mladi britanski glumci. Debitanstku ulogu je ostvario tada maneken, a danas akciona ikona Džejson Statam (Jason Statham). Kuriozitet je da on nije imao neku preteranu želju da se pojavi u filmu, ali je njegova modna kuća, koja je bila jedan od sponzora, insistirala na tome. Ostatak glavne četvorke čine Džejson Fleming (Jason Flaming), Dekster Flečer (Dexter Fletcher) i Nik Moren (Nick Moran), kojima su ove uloge otvorile vrata Holivuda. Svoju ulogu je dobio bivši fudbaler, prgavi Vini Džons (Vinnie Jones), a u ulozi Tomovog oca se pojavljuje poznati muzičar Sting (Sting), čija je supruga bila takođe jedan od sponzora projekta.

Ne treba trošiti reči o preporukama za gledanje. „Dve čađave dvocevke“ predstavlja sjajnu fuziju krimića, akcije i crne komedije sa brzim tempom i odličnom muzikom i svaki ljubitelj filmova treba da odvoji vreme da ga pogleda.

10/10

lock-stock