It’s All Gone Pete Tong (2004)

Mokumentari je filmski žanr koji podseća na dokumentarni film o pojedincu ili grupi ljudi, jedino po čemu se razlikuje je činjenica da taj čovek ili ti ljudi nisu nikada postojali. Pojedini režiseri su eventualno pronašli inspiraciju za film u nekom anonimnom čoveku, ali su uneli dosta izmišljenih stvari u sam projekat. Jedan od takvih filmova je ova komična drama režisera i scenariste Majkla Dousa.

Radnja prati Frenkija Vajlda, superstara svetske DJ scene koji živi i radi na Ibici. Ima puno novca, publika ga voli, oženjen je svetskim top modelom, živi raskošan život. Neočekivano se povlači na godinu dana, njegovi fanovi to povezuju sa prevelikim koriščenjem droga, ali istina krije nešto drugo – Frenki počinje da gubi sluh. U trenucima kada potpuno ostane bez sluha on doživljava nervni slom, povlači se u sebe i odbija svaki kontakt sa ljudima, sve dok jednog dana ne otkrije način da ponovo nastupi i povrati slavu.

Producenti ovog filma su išli tako daleko u promociji projekta da su pravili veb sajtove, muziku i spotove sa potpisom Frenkija Vajlda, tako da je potpuno razumljivo što većina publike i dan-danas misli da se radi o istorijskoj ličnosti. U prilog tome idu i gostovanja nekoliko svetskih zvezda elektronske scene, među kojima su Karl Koks, Tiesto i Pol Van Dajk, koji pričaju o svojoj saradnji sa Frenkijem i njegovim muzičkim umećima.

Priča oko koje se vrti radnja je zanimljiva i na sjajan i eksplicitan način prikazuje moralni i finansijski pad čoveka koji je od vrha sticajem okolnosti došao do samog dna. Veliki plus mu daje britanski humor, koji se pojavljuje i u scenama koje nisu baš prikladne. Film obiluje scenama sa alkoholom i drogama, tako da u pojedinim trenucima podseća na Requiem for a Dream. Veoma zanimljiv dodatak je lični demon glavnog lika, koji je prikazan kao stvorenje sa kojim Frenk redovno komunicira.

3668_5

Projekat poseduje odličnu zbirku hitova elektronske muzike koje fanovi prepoznaju „iz prve“. Stiče se utisak da je režiser poslao suptilnu poruku izvođačima elektronske muzike u kojoj im saopštava kako bi svako od njih, kao i njihova muzika, bili zaboravljeni ako se godinu dana ne bi pojavljivali na nastupima, iz prostog razloga što je njihova muzika prolazna zabava bez evergrinova.

Glumačka ekipa je odradila odličan posao, naročito Pol Kaje () u glavnoj ulozi. Njegov performans je više nego odličan, dočarao je ulogu toliko dobro da u pojedinim trenucima gledalac oseća iskreno saosećanje prema Frenkiju Vajldu, koji deluje veoma istinito i uverljivo. Zaista je teško oteti se utisku da je sve igrani film i da Pol u stvari nije Frenki lično.

Ovaj film predstavlja ljudsku dramu u kombinaciji sa dobrim britanskim humorom i velikim brojem klubskih hitova. Veoma zanimljivo iskustvo, preporuka za gledanje.

8/10

its-all-gone-pete-tong-800-75