Hunger (2008)

Vaša ocena filma:
[Total: 5   Average: 4.6/5]

Hunger je režiserski debi britanskog filmadžije Stevea McQueena (Steve McQueen). Na pisanju scenarija zajednički su radili Enda Walsh i sam McQueen. Težak, mučan film koji na momente izgleda kao neki dokumentarac. Kamera poput nemog svedoka beleži nepodnošljive uslove unutar zidina zatvora Maze u neposrednoj okolini Belfasta. Ređaju se užasavajući kadrovi, u atmosferi grobne tišine.

Smeštena s početka burnih 80-ih prošlog veka, priča dotiče složenu političku tematiku: borbu zatočenih pripadnika IRA-e s britanskim vlastima. Pošto je britanski parlament 1976. godine ukinuo status političke organizacije, tretirajući sve članove IRA-e kao obične teroriste sa kojiima nema pregovora, porasle su tenzije. Sve je eskaliralo 1981. godine i ti nemili događaji jesu srž ove uznemirujuće, politički obojene drame. Pošto štrajkovi s ćebadima i nehigijenom nisu urodili plodom, zatvorenici se dogovaraju da posegnu za radikalnijim merama štrajka.

Najtvrđi među njima, Bobi Sends (Michael Fassbender) prvi otpočinje štrajk glađu, koji će trajati sve dok im ne budu usvojeni zahtevi i dok ne dobiju pravi status. Oni hoće da se izbore za status političkih zatvorenika. Takav status ih odvaja od najobičnijih kriminalaca, od onih koji su uhapšeni zbog najobičnije pljačke ili mučkog ubistva. Svrstava ih u rang političkih neistomišljenika, koji dele zajednička uverenja o tome da je istinska sloboda na teritoriji cele Irske jedino moguća bez prisustva britanske krune.

Delimično je inspirisan šokantnim događajima u zatvorima na teritoriji UK, u kojima su zatočenici bili podvrgavani brutalnim metodama svakojake psihofizičke torture, s namerom da im bude slomljen pobunjenički duh, uništena vera u ideale patriotske borbe, raspršen vekovni san o ujedinjenju Irske. Na izuzetno kvalitetan i nadahnut scenario i maestralnu režiju, nadovezala se i veoma ubedljiva gluma. Scena u kojoj vode živahan dijalog, iznoseći svoje argumente, otkriva raskošan talenat koji poseduje Michael Fassbender (a zarad uloge uviđamo i da je spreman i na fizičke transformacije), kao i rutinu svojstvenu glumcima velikog formata, što Liam Cunningham (Liam Cunningham) nesumnjivo jeste.

Bez namere da zauzme stav koji bi favorizovao neku od sukobljenih strana, mladi režiser sugestivno nam rekonstruiše činjenično stanje, prepuštajući publici da sama donese svoj sud. Neosporno je da se radi o dirljivoj drami, ali takođe valja napomenuti da ovakav sadržaj nije za svakoga (naročito ne za one sa slabijim stomakom), jer obiluje potresnim kadrovima, koje prožima jak emotivni naboj. Jako sam zadovoljan i istinski impresioniran umetničkom zrelošću jednog debitanta na polju dugog metra.

8/10

Autor: Boban Marković

Hunger 2