Guardians of the Galaxy (2014)

Još kao dete tek svesno filmske umetnosti, koliko dete može sa samo 4-5 godina biti toga svesno, zavoleo sam svet fantazije, tj. žanra koji se bavi nesvakidašnjim, maštovitim svetovima i bićima koji tu obitavaju. Gledao sam ja, kao i većina mojih drugara, i akcije, vesterne, komedije, ali moja ljubav se rodila i ostala u fantastici. Tako su se ređale bajke, epska fantastika, naučna fantastika, avanture, a kasnije malo i horori, a ja sam beskrajno uživao u njima. Pored mnogih naslova kao što su Planeta Majmuna, Zvezdane Staze i ostale, ipak najveća ljubav su bili Ratovi Zvezda, gledani bezbroj puta i svaki put bez razlike su pružili čisto zadovoljstvo.

Od tada je prošlo godina i godina, a ja sam tragao za nečim takvim koje će mi bar donekle vratiti taj osećaj dečije sreće i zadovoljstva nekom neobičnom i nesvakidašnjom avanturom. Tada je došao Gospodar Prstenova i niko srećniji od mene, ali opet neke svemirske avanture kakvu sam želeo nije bilo. Onda se sve promenilo, sa jednim filmom od koga nisam ništa preterano očekivao. U pitanju je Čuvari galaksije (Guardians of the Galaxy).

Poslednjih godina, verovatno izazvano krizom idejnog stvaralaštva u filmskoj industriji, filmska mašinerija se okrenula drugoj, štampanoj na papiru, mašineriji stripova i superjunaka. Tako je krenula najezda filmova iz Marvel i DC sveta, sa raznoraznim superjunacima, herojima našeg detinstva, kao što su Supermen, Betmen, Spajdermen, Kapetan Amerika, Ajron Men, Tor, Hulk. Sve te junake sam pratio kroz stripove, a kad su se stekli uslovi da se kvalitetno prikažu i na ekranu, sreći nije bilo kraja i moram priznati da sam veoma zadovoljan kako su to izveli. Iako sam kao klinac i tinejdžer rado čitao stripove i imao zavidnu kolekciju, Marvelov Guardians of the Galaxy, moram priznati nisam čitao niti sam šta znao o njemu.

Guardians of the Galaxy 2

Film je urađen prema istoimenom Marvelovom stripu. Radio ga je Marvel u saradnji sa Volt Diznijem, a za film je izdvojen ogroman budžet od preko 170 miliona dolara. Okupljena je izuzetna glumačka ekipa, a režiju i scenario je potpisao ne tako poznati Džejms Gan (James Gunn). On iza sebe ima nekoliko filmova i kao režiser i kao scenarista, od kojih su možda najpoznatiji Scooby Doo 2 i Dawn of the Dead. Možda su dva studija malo rizikovala sa stavljanjem tolikog budžeta u ruke ne tako iskusnog i poznatog režisera, ali rizik se isplatio jer je film širom sveta zaradio preko 750 miliona dolara.

Priča se vrti oko misteriozne sfere koju mnogi žele iz različitih pobuda. Do sfere prvi dolazi mladi Piter Kuil (Chris Pratt) koji sebe još naziva Star Lord. Međutim, čim je došao u njen posed pojavljuju se vojnici Ronana (Lee Pace), okrutnog i misterioznog tiranina, koji želi da uništi Novo Carstvo. Piter uspeva da utekne, ali vojnici kreću za njim. U igru se uključuje i Jondu Udonta (Michael Rooker), vođa svemirskih pirata kojima i Piter pripada, a koje je hteo da prevari, tako da su mu i oni za petama. Pored toga za Piterom traga i neobični duo Rokit (Bradley Cooper), neverovatni eksperiment više oblika života, a koji izgleda kao rakun koji govori, i Grut (Vin Diesel), humanoidno drvo neverovatnih moći i snage, koji jedino zna da kaže I am Groot.

Guardians of the Galaxy 3

Njihove pobude su da uhvate Pitera zbog nagrade koja je raspisana za njim, ali to nije kraj onima koji žele da se domognu Pitera i sfere. Ronan za Piterom šalje i mašinu za ubijanje u liku prelepe i zanosne, a i zelene, ali bukvalno zelene Gamore (Zoe Saldana). Različiti motivi, želje, tajne i sticaj okolnosti spaja ovu grupu čudaka (Piter, Gamora, Rokit i Grut) zajedno, a pridružuje im se još jedan čudak Dreks (Dave Bautista). Njihove dalje zajedničko drugovanje povešće ih u neverovatnu i nezamislivo opasnu avanturu, koja može da znači i njihovu smrt.

Prvo što moram da pohvalim je režiser i scenarista Džejms Gan. Čovek je uradio neverovatan posao praveći pravi blokbaster koji vas dva sata drži prikovane za ekran, bez ikakvih bespotrebnih stvari i praznog hoda. Jednostavno, kako film počne uvlači vas malo po malo u priču i vi samo tražite još. Tehnički izveden savršeno, sa impresivnim efektima, prelepom fotografijom i prikazima planeta i svemira. Likovi i maske su neverovatni i živopisni. Posebna priča je muzika. Radi se o poznatim pop stvarima 80-ih koje kad danas pogledate nekako ne idu uz ovakav film. Međutim, i te kako idu i daju poseban šmek ovom genijalnom ostvarenju.

Pored svih ovih snaga glumačka ekipa je ta snaga koja nosi ovaj film, kao i odlično razrađeni likovi koje igraju. Kris Prat, koji je možda svima bio neočekivan izbor za naslovnu ulogu jednog ovako velikog projekta, sve nas je demantovao jer je odigrao odličnu ulogu i predstavio nam lik Pitear Kuila koji me je oduševio i podsetio na mog omiljenog lika Han Soloa. Zoe Saldana kao Gamora, zelena opasnica i lepotica, takođe je odlična. Dejv Bautista kao Draks je sjajan i nadam se da ćemo ga gledati u još filmova. I Zoe i Dejv su svojim likovima dali dušu i, kao i Kris, jednostavno učinili da im poverujete.

Guardians of the Galaxy 4

Iako je reč o fantastici vi ih jednostavno vidite kao te likove koje igraju i verujete da su to stvarno oni. Šta reći za Rokita i Gruta. Odavno nisam gledao tako neobičan, čudan i otkačen duo likova kao što je ovaj, a nijedan lik nisam zavoleo dugi niz godina kao lik Gruta. Jednostavno ne možete da im odolite. Ostali glumci su takođe veoma uverljivi u ulogama koje igraju i zajedno sa ovim glavnim čine neverovatnu snagu filma.

Na kraju želim da dodam da pored svega navedenog, režije, muzike, efekata, glumaca, priče, ono što će ovaj film ostaviti zauvek u mom pamćenju je to što me vratio u detinjstvo i pružio mi osećaj velikog zadovoljstva, kao kad sam gledao neke od najboljih filmova u mom životu. Zajedno sa tim ide beskrajna zabavnost ovog filma i humor koji jednostavno teče kroz čitav film i, iako gledate velike borbe, akciju, eksplozije, kez vam ne silazi sa usta ni po završetku filma. To je ono što ja tražim od ovakvih filmova, da vam pruže nezaboravnu i zabavnu vožnju koju ćete uvek pamtiti.

Od mene najviša ocena za film. Velika preporuka svima.

10/10

Guardians of the Galaxy 5