Godless (2017-)

Tri priče. Tri žanra. Tri najbolje serije 2017. godine. Jedno mesto. Netflix. Nastavljaju da melju, i neka, bolje po nas. Ovaj put u formatu mini-serije od sedam jednočasovnih epizoda odvode nas u svet pravih odmetnika, revolveraša, šerifa, sunca i pakla Divljeg Zapada. Kakvo mesto, takav i naziv odličnog novog ostvarenja Netflixa pod imenom Godless.

Voz koji donosi plate rudarima malog gradića Krid je napadnut od strane nemilosrdne bande Frenka Grifina (Jeff Daniels). Međutim, ono što se činilo kao savršen plan, kreće naopako kada Roj Gud (Jack O’Connell), slavni revolveraš, inače najbliži Frenkov saradnik, koga smatra sinom, beži sa plenom. Tom prilikom teško ranjava i Frenka. Kreće nemilosrdna potera, a izdat je i proglas da ako bilo koji grad pruži utočište Roju biće sravnjen sa zemljom. Jedan drugi gradić, La Bel, nosi se sa svojom ličnom tragedijom. U mračnoj noći na obližnjem ranču koji vodi Alis Flečer (Michelle Dockery) pojavljuje se iznureni stranac, koga Alis i ranjava. Sve ove priče sudbina vodi jednu ka drugoj, a njihova kolizija izazvaće katastrofu…

Godless je priča o Divljem Zapadu, njegovoj samoj srži i verovatno poslednjem mestu gde su utočište našli oni koji jednostavno nisu pripadali novom vremenu. Mestu gde su ispričane neverovatne priče, desile se velike bitke, okršaji, nastale legende. Gde je najvažnije koliko brzo potežeš i koliko ti je koža debela, jer sve ono što taj svet nosi mogu podneti samo oni sa najdebljom.

Godless je režirao i napisao Skot Frenk. Iskoristio je svoje pozamašno iskustvo i prethodne uspehe da ponovi još jedan. Ovaj put u žanru, gde se nije okušao, ali opet na neki način mu blizak. Naime, Skot je radio scenario za mnoge poznate i opasne filmove: Logan, The Wolverine, Minority Report, Get Shorty, Out of Sight, ali i režirao par:  A Walk Among Tombstones i The Lookout. Divlji Zapad je bilo savršeno mesto da svoje iskustvo iskoristi na najboljem mogućem mestu za opasno i brutalno.

Da bi se ispričala ovakva jedna priča kako treba, potrebno je bilo mnogo toga, a imajući u vidu da je western žanr u izumiranju i da se poslednjih decenija na prste mogu izbrojati filmovi ovog žanra, a posebno oni dobri. Našla se prava kuća za produkciju (Netflix), okupljena je odlična glumačka ekipa, a sve to ujedinjeno je u zaista zanimljivoj i pravoj priči o Divljem Zapadu. Nije se štedilo i sa tehničke strane sve izgleda savršeno. Scenografija, kostimi, efekti, sve je na visokom nivou. Muzika sjajna, posebno naslovna tema koja je i grafički fenomenalno izvedena. Pominjem te stvari, jer kod mene i te sitnice su veoma važne za sveukupni utisak.

Glumačka ekipa je kao što rekoh odlična i što je najvažnije na visini zadatka. Mnogo je likova da bi se pominjali ponaosob, a opet svi su važni za priču. Tako da ću se osvrnuti kratko na samo njih par. Na prvom mestu je, što je možda čudno, obzirom da igra glavnog negativca, Džef Denijels. Njegov lik, znan nam najviše iz komedija i glupiranju sa Džim Kerijem u Dumb & Dumber, brzo će vam ispariti iz sećanja. Džef je ovde notorni zlikovac. Najpoznatiji bandit Divljeg Zapada, predstavlja se i kao propovednik. Međutim, nadaleko je poznat kao nemilosrdan i brutalan, što uostalom dokazuje i krvavi trag ubijenih tokom godina.

Džef nam je ovde, jednostavno do srži, prikazao zlikovca koji u potpunosti opravdava javnu sliku o sebi. Međutim, njegov lik je sve samo ne kliše i jednostavan. Ne, on je sazdan od brojnih slojeva i nema ništa opasnije od genijalnog uma, opojnog sa rečima, harizmatičnog i reklo bi se lišenog empatije. Međutim, u toj steni straha i trepeta, naziru se i sitne pukotine nečega nalik emociji i sposobnosti da voli, oprosti i bude milosrdan. Te pukotine su mikroskopske i, reklo bi se, potpuno zanemarljive i ništavne nasuprot univerzumu užasa koji nosi sa sobom i hordom koju predvodi. A opet, možda glavni razlog sudbine koja će ga zadesiti.

Pored njega, tu je Scoot McNairy koji igra šerifa Bil Meknua. Šerif je jedan od retkih muškaraca u La Bel. Potresen ličnom tragedijom i problemima, bori se i sa onim fizičke prirode i opasnošću da oslepi. Nekada neustrašivi ratnik sada je pod teretom sudbine onaj koga ne poštuju i u kome ne vide čoveka sposobnog da zaštiti grad. Međutim, on je oličenje pravde i časti Divljeg Zapada, pa po tome možda i u rangu sa najvećim legendama ovog sveta. Skot jednostavno blista u ovoj roli i zadovoljstvo ga je gledati. Negde između je Roj Gud, koga igra, ovde odličan, Džek O’Konel. Antiheroj koga je sudbina provozala kroz sve svoje odaje, ipak bira stranu koja mu je iskrila duboko u srcu. To će ga dovesti u velike probleme, što za njega i nije neki problem, jer problemi su njegov život. Međutim, ti problemi nisu samo njegovi, već pogađaju sve sa kojima dođe u dodir.

Na kraju imamo čitav jedan grad ženskih likova. Lepeza ljudskih sudbina, različitih u svakom pogledu, fizičkom, duhovnom, društvenom. I svi ti likovi imaju nešto zajedničko. Tragediju koja ih je spojila i povezala kako ih ništa drugo ne bi. U toj lepezi iskaču odlične uloge i živopisni likove koje tumače, što pored svega čini ovu seriju i priču jedinstvenom i posebnom. A njih ću ostaviti vama da ih otkrijete, jer je to zaista zabavno.

Kada sve ovo, možda nizgled nespojivo, sastavite na jedno mesto, divlju zemlju pod suncem dobijate odličnu filmsku zabavu, Godless. Godless ne podilazi masama, već je priča prikazana baš kao što treba, nemilosrdno, brutalno, krvavo. Godless je sve ono što mu ime kaže. Poslednje utočište i mesto gde su se skupile sve izopačene i pokvarene do srži, ljudske duše, da se međusobno unište u svom divljem piru. Mesto gde vlada zakon jačeg i bržeg. Mesto gde pravda se deli na kašičicu, a teku reke nepravde i terora. Mesto nemilosrdno, okrutno, krvavo, divlje. Mesto straha i smrti, vatre, baruta i krvi. Mesto bezbožnika. Ali opet i mesto gde, uprkos svemu tome, zaiskri ljudska priroda i ono od čega smo zaista sazdani. Mesto gde protivno svemu, na neplodnoj i tvrdoj zemlji, na kraju iznikne ljubav i nada i u konačnom okršaju odnesu pobedu.

Godless je istinska priča o Divljem Zapadu i zato ne dozvolite da je propustite.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]

https://www.youtube.com/watch?v=mMUiRYoc76A