Flesh and Bone (2015-)

Kada sam po zadatku morao da skinem seriju koja je o balerinama, mislio sam da nema šanse da ja to gledam. Kako sam se samo prevario. Ne da sam gledao, nego sam za dva dana progutao čitavu mini-seriju od osam jednosatnih epizoda. Više je razloga za odličnost koju ova serija donosi, a zove se Flesh and Bone.

Ono što mi je prvo upalo u oči je da seriju radi TV kuća Starz. To je u mnogome donelo preokret jer Starz je poznata po fenomenalnim ostvarenjima koje veoma cenim, Black Sails, Spartacus, Outlander, Ash vs Evil itd. Inače, kreator serije je Moira Vejli-Beket, poznata po svom radu na serijama Breaking Bad i Pan Am.

Mlada Kler Robins (Sarah Hay) beži od svog rodnog doma u Pitsburgu i dolazi u Njujork. Sa samo koferom u ruci dolazi na audiciju u prestižnu baletsku školu ABC. Na audiciji, uprkos određenim problemima, uspeva da upadne u ansambl. Reklo bi se da su joj se snovi ostvarili, ali da li je baš sve to tako…

Na prvi pogled čini se kao lagana limunada, kao stotinu raznih plesačkih filmova, gde naš junak uspe protivno svim izgledima i bla, bla, bla, ali taj prvi pogled je ovde potpuno pogrešan i vodi na krivi kolosek. Flesh and Bone je u stvari jedna mračna, teška i na momente bolesna psihološka drama. Jeste, lepo nam je u lice stavljen balet, balerine i baletani. Mlada devojka dolazi u veliki grad za svojim snovima. Da, sve je to tako. Gracioznost i sva lepota baleta i muzika, sve je to da nam samo malo zamaže oči, ali ne previše i predugo, jer veoma brzo nam se stavlja do znanja da ispod te lepote i bleštavila vreba mračan i neumoljiv svet.

Flesh and Bone 2

Taj svet je nakon prolaska kroz bleštavi oreol vrata dubok, surov i neumoljiv. Pun sujete, ljubomore, lažnih osmeha i reči. Iza nasmejanih lica krije se zloba, zlurade reči i ništa dobro, jer ako vi uspete, to znači da drugi nisu. Tu se prijatelji teško nalaze i nemate na koga da se oslonite. Svi uključeni ganjaju svoje interese i spremni su na sve da to i ostvare. Ucene su normalna stvar, mnoge se stvari završavaju preko kreveta, a različiti opijati su posve normalna stvar. Oni koji upravljaju na svoje plesače gledaju kao na robu ili sredstvo kojim će kupiti ili stvoriti svoje snove, slavu ili već šta žele. Ne libe se ni trgovati tom robom, samo da zadovolje svoje želje. Tako nešto sam možda i očekivao, naročito nakon prve epizode. Očekivao sam da će sav taj prljav veš isplivati i da ćemo gledati drugo lice sveta baleta koje nije niti malo lepo. Međutim, i tu sam se u određenoj meri prevario.

To drugo lice je prikazano veoma jasno, detaljno i konkretno, međutim to lice je samo okvir za odličnu psihološku dramu koju su ispisali veoma kompleksni likovi boreći se svi sa svojim demonima, ali i interakcijom jednih sa drugim. Iako se činilo da ćemo pratiti glavnu junakinju kroz ovu priču, veoma brzo dolazi do detaljne razrade i ostalih likova, koji zauzimaju sve više prostora. Njih upoznajemo možda malo sporije, ali ipak veoma detaljno i kompleksno i pritom svi imaju tačno dovoljno prostora da ispričaju svoju priču.

Flesh and Bone 3

Te priče su veoma posebne, mračne i teške, svaka na svoj način. U njihovom preplitanju dolazi do prikaza pune snage i kvaliteta ove serije, jer tolika tama i težina ne mogu proći neopaženo. Veštim rukama kreatora serije i režisera, koji se ovde smenjuju od epizode do epizode, stvorena je veoma interesantna priča koja vas privlači i tera da je konzumirate sve jače do samog kraja. Sve ovo zaokružuje priča glavne junakinje koja je obavijena velom tajnosti i misterije i konstantno se pitate u čemu je stvar. Kada u jednom momentu shvatite da se ta tajna otkriva možda poželite i da se nikad i nije otkrila.

Ovo kažem iz razloga što gledajući ovu seriju imate osećaj da polako ulazite u mračnu i gustu vodu. Polako, korak po korak, gazite dublje, osećajući pritisak te teške tame i hladnoće sve više i više. Ovaj osećaj, pored odličnog pisanja i režije, veoma jasno vam stvaraju odlični likovi oživljeni sjajnim ulogama glumaca koji ih tumače. Na prvom mestu bi izdvojio glavni lik Kler Robins, odlično napisan, a isto tako odigran od strane Sare Hej. Njen performans nam je jasno predočio svu kompleksnost i tamu lika Kler Robins. Svi njeni pokreti, ekspresije i čitav utisak koji odaje, a jasno vam se upija u oči kao jasna i zaslepljujuća aura, samo što je njena aura teška i iscrpi vas sa svakim minutom gledanja. Na njoj se može videti sav njen bol, sva drama i patnja, a opet ostaje skrivena, nema i bez odgovora veoma dugo.

Flesh and Bone 4

Pored Kler spomenuću i lik Pola Grejsona i fenomenalnu ulogu Bena Denielsa (Ben Daniels). Pol je upravnik škole, ekscentrik, vizionar, koreograf i bivša zvezda baleta. Kao i svaki ekscentrik i Pol nam bogato pokazuje svu lepezu svojih osećaja i emocija koje smenjuju, pale i gase, eksplodiraju u momentu i nikada ne znate na šta će izaći. Taj lik za sekundu se vine od sjaja i dopadnosti do tame i gađenja i opet nazad. Jednostavno uživanje za gledanje. Ima tu još likova, posebnih i vrednih spomena, ali to ostavljam vama.

Flesh and Bone je odlična psihološka drama, iako se na prvi pogled ne čini takvom. Veoma upečatljivi likovi oblikuju zanimljivu priču, ali baš mračnu i tešku. Priču gde se ne možete uhvatiti za jednog lika i pratiti ga na putu iz tame do svetlosti. Ne, jer ovde što više se borite i mislite da se izvlačite iz tame i idete ka nekom svetlom i sretnom završetku, samo saznate da ste potonuli još više i na kraju tunela vas dočeka opet mrak.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]