Eden (2012)

Pojam trgovine ljudima se za pravom smatra za eufemizam reči ropstvo, jer uspešno „omekšava“ nešto što je zaista strašno i gnusno. Ovaj film je dočekan sa velikom podrškom, jer na eksplicitan način prikazuje sudbinu takve devojke, koju su lakomislenost i nedostatak opreza učinili lakom metom za krijumčare. Dodatno težinu celom projektu daje činjenica da je rađen po istinitoj priči.

Kim Čong je mlada Amerikanka korejskog porekla koja radi u prodavnici svojih roditelja. Jedno veče režava da sa lažnom ličnom kartom ode u bar, gde se susreće sa privlačnim vatrogascem. On je posle par pića vozi kući, ali staje na benzinskoj stanici kako bi telefonirao. Kim Čong shvata da nešto nije u redu i ubrzo se budi vezana u prtljažniku kamioneta.  Tada počinje njena dvogodišnja priča o prisilnoj prostituciji, nasilju, izolaciji, ali i spontanim odnosima koji nastaju između zločinaca i žrtve.

Ovo je tip filma koji učini da promenite mišljenje o određenoj temi. Svi smo upoznati sa pojmovima vezanim za trgovinu ljudima, ali tek realni prikaz takvog života, koji se sastoji od potpune kontrole, i činjenice da se dešava velikom broju nesrećnica može dopreti do svesti i stvoriti mešavinu bunta i gađenja.

Postoje raniji projekti koji su se bavili ovom tematikom, ali se slobodno može reći da je ovo prvi koji prikazuje najrealniju sliku o tome, uključujući klubove bogataša u kojima su ovakve radnje sasvim normalna pojava, zatim klijentelu koja organizuje studentske žurke, kao i to da pojedini kriminalci poseduje određenu crtu dobrote i ljudskosti.

Režiserka Megan Grifits (Megan Griffiths) sjajno spaja brutalnost situacije i surove okolnosti sa emocinalnim osećanjima svih ljudi koji učestvuju u tome i ne pruža gledaocu čistu eksploataciju teme, već iskustvo koje deluje krajnje realno i istinito. Scenario nije preterano bogat, sa klasičnim tokom otmice, života u zatočeništvu i bekstva, bez pravih zapleta i preokreta. Film krasi odlična režija i fotografija, a dozu upečatljivosti daju relativno nepoznati glumci.

Kasting je odrađen odlično. Naslovnu rolu je ponela prelepa Džejmi Čang (Jamie Chung), kojoj je ovo prva uloga u kojoj može da pokaže talenat koji poseduje. Njena transformacija od naivnog devojčurka do proračunate i ozbiljne žene je odličan pokazatelj da zaslužuje više od epizodnih uloga u holivudskom komedijama. Met o Liri (Matt O’Leary) je u ulozi posrednika između prostitutki i klijentele izneo ozbiljnu ulogu čoveka koji vešto balansira između žestokog  i osećajniog momka, tako da u jednom trenutku izaziva žaljenje gledaoca.

„Eden“ je realna, niskobudžetna priča o svetu u kome devojke bukvalno predstavljaju imovinu i sredstvo zarade. Postoji nekoliko težih scena koje dočaravaju realnost priče i ceo projekat ostavlja utisak da se treba prikazivati po školama kao obavezna video lektira o paklu kroz koje prolaze devojke koje su postale moderni robovi. Preporuka za gledanje.

8/10

tY5QT