Doubt (2008)

Doubt je američka drama iz 2008. godine koju u potpunosti potpisuje John Patrick Shanley – napisao je scenario baziran na njegovoj predstavi Doubt: A Parable, koja je dobila nagrade Pulicer i Toni, a seo je i u režisersku stolicu. Okupio je kvartet kvalitetnih glumaca, a kuriozitet je da su svo četvoro bili nominovani za Oskara u glumačkim kategorijama. Šenli je zaradio nominaciju u kategoriji adaptiranih scenarija, ali niko nije uspeo da odnese statuu kući.

Radnja je smeštena u 1964. godinu u katoličku osnovnu školu, koja se nalazi u pretežno irskoj-italijanskoj županiji. Upravnica škole je izrazito tradicionalna monahinja Alojzija Buvie (Meryl Streep), koja strogo vodi računa o disciplini. U školu po prvi put stiže 12-ogodišnji dečak afro-amerikanac, prebačen iz javne ustanove, a brigu o njemu preuzima liberalni sveštenik Brendan Flin (Philip Seymour Hoffman). Monahinja postaje uverena da sveštenik seksualno zlostavlja dečaka i odlučuje da ga natera da napusti školu. Njihov sukob će uključiti dečakovu majku, gospođu Miler (Viola Davis) i zbunjenu mladu učiteljicu, sestru Džejms (Amy Adams)…

Na prvi pogled, ovo deluje kao jednostavna misterija sa temom mogućnosti da je jedan sveštenik zloupotrebio dečaka, ali uskoro shvatate da scenario analizira razne suptilne podtonove. Radnja filma je smeštena u nezgodno vreme, godinu dana nakon ubistva Kenedija, u toku je bio rat u Vijetnamu i sve više je jačala borba za ljudska prava. Bitni faktori su frustracije sestre Alojzije mestom žene u crkvi, aspekti društvenih interakcija i zlostavljanja na nivou deteta i na nivou odraslih, kao i sukob crkve između tradicionalnih vrednosti i modernih ideala.

Otac Flin propoveda o sumnji koja nas muči i objašnjava da to može biti ujedinjujuća veza unutar zajednice. Njegovu propoved sa posebnom pažnjom slušaju dve monahinje, koje su totalno različite. Sestra Džejms je mlada i naivna, ona propoved shvata kao prosvetljujuću priču, dok je sestri Alojziji ista zbunjujuća. Početna sumnja i plašljivost uskoro prelaze na istragu i ubeđivanje, sa ili bez dokaza. Kvalitet filma se ogleda u tome što je završetak prilično dvosmislen, postoje dokazi sa obe strane, pa je samim tim i otvoren za rasprave.

Zaplet filma je jednostavan, ali i jasno fokusiran da ubaci sumnju u naš um, kao što je ista ušla i u gotovo hermetički zatvoren svet katoličke osnove škole. Reforme Vatikana utiču na sestru Alojziju, progresivni otac Flin joj ne pomaže u tome i tako nastaje sukob, ali rekao bih da se sestra Alojzija sukobljava i sa samom sobom, ali i sa katoličkom crkvom, kojoj je posvetila život. Za nju je Flin sigurno kriv, koliko god delovao nevino. Čak i kada sestra Džejms prizna da je možda pogrešila u svojim sumnjama, to njoj ne znači ništa, jer zna da bi Flinu i naznaka skandala uništila reputaciju i karijeru.

Suprotstavljanje naših likova se odvija precizno i napeto, čineći da počnemo da razmišljamo i da izvlačimo zaključke od samo početka filma. Posmatramo sukobe starog i novog, tradicije i promena, a pojava dečakove majke ih dodatno raspiruje. Intenzivan i temeljan scenario predstavljaju glumci koji su umetnici u svom poslu, pa je to dobitna kombinacija da se gledaoci podele u svojim zaključcima i da ih iznova ispituju – ako budete zadovoljni svojim zaključkom, verujem da će vam ipak ostati tračak sumnje.

Doubt je snažna drama koja se bazira na kvalitetnom scenariju i kvartetu majstora glume – svojevrsni moralni triler koji postavlja velika pitanja i ostavlja nas u nedoumici.

moja konačna ocena: 9/10