Dheepan (2015)

Trouble isn’t in my interest.

Žak Odijar (Jacques Audiard) je cenjeni francuski filmaš koji se bavi društveno angažovanim dramama u kojima predstavlja naličje Francuske. Za svoje radove je dobio brojne filmske nagrade, a čak dva puta je bio osvajač Gran pria na Kanskom festivalu. Dok je pobeda filma A Prophet u 2009. godini bila prilično očekivana, pobeda sirove imigrantske drame Dheepan je dočekana sa nekoliko zvižduka. Francuski film na tamilskom jeziku, sa debitantskim glumcima sa kojima je režiser komunicirao preko prevodioca, je bio van kruga favorita, ali je žiri na čelu sa braćom Koen bio neumoljiv.

Dheepan je dosta emotivna priča o Dipanu, bivšem borcu tamilskih tigrova, koji odlučuje da napusti Šri Lanku. Kako su šanse za azil u Francuskoj veće porodičnim ljudima, on se udružuje sa nepoznatom ženom Jalini i nepoznatom devojčicom Ilajal i predstavlja ih kao svoju suprugu i ćerku. Francuska na prvi pogled izgleda idealno za beg iz ratom zahvaćenog područja i malo, po malo stiču uslove za pristojan život, ali počinju da se pojavljuju naznake nasilja, koje su mislili da su ostavili za sobom…

Nažalost, njihov novi dom se nalazi u delu grada kojim vladaju kriminalne grupe. Dipan kroz prozor posmatra kako diluju drogu i vrše druge nelegalne aktivnosti, a njegova iluzija mirnog doma se polako ruši. Okolina postaje sve opasnija, sve do momenta kada opasnost dostigne vrhunac. Upravo zbog toga drama vremenom prelazi u neku vrstu napetog krimi-trilera, što se meni nije previše dopalo. Autor je akcenat sa porodice preneo na ulicu i Dipanov konflikt, zbog koga su se tom karakteru počeli buditi stari demoni. Ne mislim da je taj prelaz loš, jednostavno mi nije bio očekivan – pucnjava nakon sporogoreće drame mi nije baš po ukusu.

Odijard se i ranije u svojim filmovima posredno bavio međunarodnom politikom, a ovoga puta je uzeo naciju čiji sukobi nisu imali previše prostora u medijima i, umesto da kao po običaju prikaže Francuze, prikazuje ljude iz Šri Lanke u Francuskoj. Dheepan se posredno bavi siromašnim francuskim predgrađima u kojima vlada kriminal, problemima migranata prilikom bežanja iz ratom zahvaćenih zona, kao i tokom započinjanja života u novoj zemlji. Autor pruža i realno viđenje građanskog rata u Šri Lanki, a time i svih građanskih ratova u celini.

Karakter Dipana je dosta intrigantan, sve vreme se šeta između protagoniste i anti-junaka. Iako na momente deluje agresivno, potišteno ili pomalo psihotično, Odijard ga u suštini predstavlja kao dobričinu, prikazujući da u ratu retko kada postoji skroz dobra strana. Lik Jalini, pored problema vezanih za svoju okolinu, počinje da oseća nešto više od naklonosti prema svom poslodavcu i želi da pobegne u Englesku, gde ipak ima ljude koje poznaje. Devojčici je rat uzeo sve i psihički je veoma jaka, ali se teško nosi sa odbijanjem u školi. Njen lik nije ispričan do kraja, jer je bukvalno zaboravljen u završnoj trećini priče.

Zaista je zanimljivo posmatrati troje ljudi kako grade novi život u drugoj zemlji, iako ne poznaju tuđ jezik i kulturu. Njihovi odnosi prikazuju situacije karakteristične za većinu porodica, ali su i pomalo čudni, jer je jedina njihova zajednička karakteristika beg iz Šri Lanke. Oni se trude da održe svoju masku, ali su svesni da to ne može trajati zauvek. Interakcije između likova su veoma uverljive, iako te likove tumače debitanti. Glumac koji tumači Dipana je i sam doživeo dobar deo onoga što se dešava u filmu.

Kroz ceo film postoji lična drama likova, ali i mala doza tenzije. Ni u jednom momentu nismo sigurni kako će se naši junaci snaći u novonastaloj životnoj situaciji, da li će biti deportovani i da li će se umoriti od uloga koje igraju. Nakon bliskog susreta sa članovima bande, nekako se predoseća da će Dipan biti umešan u nasilni čin, ali teško da je neko predvideo intenzitet završnih petnaest minuta. U filmu A Prophet se vidi da autor nema problem sa snimanjem ekplicitnih, pomalo šokantnih scena nasilja, ali je u ovom filmu otišao korak napred. Takođe, rad kamere je dostojan savremenim akcionim filmovima.

Dheepan je provokativni rad francuskog majstora žanra koji kombinuje socijalni realizam, porodičnu dramu, probleme imigranata i ulično nasilje. Snažan film sa jakim likovima koji gledaju u budućnost i bore se za svoj mir, baš kao i većina nas.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]