Daredevil (2015-)

Svet je poslednjih godina pod opsadom, ili da kažem invazijom. Bića sa raznoraznim arsenalom supermoći, ili sa supermoćnom voljom zauzela su ogromnu teritoriju i napravila uporišta. Njihova moć sve više raste, kao i brojnost. Sve pretpostavke, da tom rastu i sili jednom mora doći kraj, kao što je svakoj imperiji došao kraj, ne piju vode, još uvek. Još uvek suvereno vladaju i šire se. Naravno, govorim o svetu filma i dominaciji sadržaja, što filmskih, što serijskih, o superherojima iz Marvelovog ili DC sveta. Lično želim da vladavina još potraje i da što kvalitetnije rade to što rade. Jedna od serija koju sam željno isčekivao je i ova o kojoj danas pišem.

Dardevil je junak iz Marvelovog univerzuma, koga je stvorio Sten Li. Svoje super moći dobio je kao dečak, nakon nesreće u kojoj je izgubio vid. Međutim, taj gubitak mu je doneo mnogo više nego što je uzeo. Sva ostala čula su postala superosetljiva, a on, nadmoćan u odnosu na ostale obične smrtnike, postao je superheroj. Inače, kada ne nosi svoj kostim, Dardevil je advokat Mat Murdok, koji brani one koje nema ko da brani, a kada pravda nestane u koruptivnim sudovima, Mat oblači svoj kostim i donosi pravdu onima koji je zaslužuju.

Godine 2003. Dardevil je kročio i u svet filma, gde ga je igrao Ben Aflek, a mnogi žele da zaborave da je i snimljen. Dvanaest godina kasnije Dardevil se opet pojavljuje na ekranima, ovaj put malim, u istoimenoj seriji koju nam je doneo Netflix. Sezonu od 13 epizoda i skoro isto toliko sati, Netflix je izbacio odjednom, kao što to obično rade (zbog toga su najgotivniji, super carevi), i ona je prva od četiri najavljene serije u kojima ćemo gledati Marvelove superheroje, a na kraju sprema se mini serija sa sva četiri heroja zajedno u vidu Marvelovih Defenders-a. Dok nam ostale ne pristignu, da kažem koju, o upravo završenoj prvoj sezoni Daredevil-a.

Kao što rekoh, ovu seriju sam željno čekao. Više je razloga, a najvažniji su: Dardevil je veoma zanimljiv lik, posebno mračniji od većine drugih, pa samim time sam očekivao i ozbiljniju i mračniju seriju, u odnosu na već postojeće. Drugo, Netflix. Treće, najavljeni kast je fenomenalan: Charlie Cox, Deborah Ann Woll, Elden Henson, Vincent D’Onofrio, Vondie Curtis-Hall, Ayelet Zurer, Bob Gunton i Rosario Dawson. Kada je konačno došla, većina mojih očekivanja su ispunjena i kao što sam pretpostavljao, Daredevil je najozbiljnija serija iz sveta superheroja koju sam do sada gledao, a gledao sam ih i gledam sve.

Daredevil 2

Serija koristi svih svojih 13 sati i polako gradi priču o postanku Dardevila, kao i ostalih likova koji čine njegov svet, bilo prijatelja ili neprijatelja. Kockice se polako slažu, razvijaju, rastu i tvore jednu veoma zanimljivu i napetu priču, koja će vas držati celo vreme, ukoliko ste ljubitelj žanra, a verovatno i mnoge koji to nisu. Priča je dramski sporija, ali i eksplozivna kada to treba da bude. Svim likovima je dato dovoljno prostora, da se razviju i u potpunosti dočaraju i iznesu zamišljeni scenario kreatora, a kojem je glavni cilj bio da stvore izuzetno čvrste temelje za sezone Daredevil-a koje će nam sigurno doći, i u tome su potpuno uspeli. Temelje su gradili polako, i kvalitetno, kako bi bili sigurni da nema pukotina, kako u likovima tako i u priči.

Kvalitetnom scenariu pridružena je odlična glumačka ekipa. Možda su mnogi bili skeptični sa izborom Koksa (Charlie Cox) za Dardevila ili ostalih glumaca za pridružene im likove, ja sigurno jesam, ali sam imao vere da Netflix zna šta radi, i nisam pogrešio. Koks se izuzetno snašao u ulozi DD-a i siguran sam da je pravi izbor. Posebno kada nabaci lenonke i masku, a o fizičkoj spremnosti ne treba trošiti reči jer je sve izveo bez greške. Takođe, verno je dočarao izgled slepog čoveka. Elden Nelson (Elden Henson) u ulozi Fogija, takođe sjajan. Glavni i odgovorni za smešnu stranu serije, tačnije jedini lik koji u mračan svet unosi svetlo humora i to odlično radi.

Debora En Vol (Deborah Ann Woll), koju svi pamtimo kao Džesiku iz True Blood, na visini zadatka, baš kao što je bila i u TB. Verujem da ćemo je gledati u još mnogo filmova i serija u budućnosti. Na kraju, glumac za koga sam se najviše lomio i bio skeptičan. U pitanju je Vinsent D’Onofrio (Vincent D’Onofrio), dokazani i iskusni glumac sa širokom lepezom različitih likova i uloga koje je igrao. Međutim, da li je pravi izbor za ulogu Vilson Fiska iliti Kingpina, jednog od najvećih suparnika Dardevila. Kingpin je veoma poseban lik, prvenstveno izgledom, ćelava gromada u firmiranom odelu, a opet koliko krupan, toliko i okretan i opasan.

Daredevil 3

Kroz 13 epizoda mučio sam se sa Fiskom i Vinsentovom rolom istog. Na momente mi nije to bilo to, nekako mi je bio i smešan sa nekim izrazima lica, pokretima, hodom, potpuno drugačijim i nesigurnim u odnosu kako zamišljam da bi Kingpin trebao da izgleda, a onda opet se transformiše u opasnu i ubojitu mašinu, tačno onako kako i želim i razuveri sve moje sumnje. Do kraja sezone potpuno me uverio da je pravi izbor za Kingpina i svak mu čast. Od ostalih bi još izdvojio Vondi Kurtis-Hala (Vondie Curtis-Hall) kao novinara Ben Urika i Rosario Doson kao Kler Templ (Rosario Dawson).

Kada spojite odličan scenario, sa sjajnom glumačkom ekipom, potrebno je da tehnički to ispratite kako treba da dobijete savršen filmski proizvod. Ako neko zna kako se to radi, zna Netflix. Produkcija je na vrhunskom nivou. Setovi, režija, fotografija, muzika sve je u službi Daredevil ugođaja. Sam izgled Hell’s Kitchena je baš kako treba, stripovski mračan. Kamera fenomenalno prati Dardevila, posebno u njegovim vratolomijama preko krovova i scenama borbi, a borbe su urađene odlično. Koreografija je pažljivo osmišljena i vidi se razlika u odnosu na ostale serije ovog žanra. DD ima neke fantastične poteze, a oni su opet znalački prikazani i nama servirani. Efekti su veoma kvalitetni, tako da što se tehničke strane serije tiče nemam baš niti jednu zamerku.

Jedine zamerke čitavoj sezoni, zbog koje ovo nije čista desetka, su na momente preterano duge, u tragovima patetične, romantične scene Kingpina i Vanese. Takođe i jedna čitava epizoda Meta i Fogija i njihovi određeni trust issues, tako da je sezona mogla biti i sat kraća sa istim efektnim učinkom, ali to sam samo ja, možda vama to ne bude smetalo. Bilo kako bilo, to ne umanjuje odličnost, koja je jaka u ovoj seriji.

Daredevil 4

Za kraj neke sitnice koje su mene potpuno kupile. Prvo, Dardevil me je podsetio na jednog drugog lika iz stripova koje sam čitao kao klinac, a to je Mister No. Iako nemaju žanrovski nikakve veze, imaju jednu zajedničku stvar. Koliko god da su obojica glavni pozitivni likovi, heroji u svom univerzumu, sposobni i opasni, toliko obojica imaju izuzetan smisao za primanje, recipročne količine batina, onoj koju daju negativcima. Drugo, ima jedna fantastična scena borbe u hodniku, snimljena iz jednog kadra, koja neverovatno podseća na slične iz filmova Oldboy i Raid 2, i za to svaka čast kreatorima, jer mislim da to nije bilo slučajno.

Prava poslastica za sve ljubitelje sveta superheroja, ali i odlične akcione drame, ozbiljne i mračne u svom postojanju, što je čini posebnom u odnosu na ostale serije koje se bave ovom tematikom. Inače, serija je već obnovljena za drugu sezonu, na moju i radost mnogih koje je ova serija oduševila.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]