Big Hero 6 (2014)

Iz radionice za animaciju Walt Disney Pictures stiže uzbudljiva avantura o neobičnom timu high-tech heroja. Inspiracija da se snimi dugometražni animirani film pronađena je u Marvelovom stripu Big Hero 6 – autorski rad dvojice saradnika (Steven T. Seagle  & Duncan Rouleau). Režiserska palica poverena je dvojici filmadžija sa dobrim iskustvom u radu na animiranim projektima. Don Hall (Winnie the Pooh) i Chris Williams (Bolt) udružili su snage i napravili fenomenalan animirani film namenjen svim uzrastima.

Smeštena u megalopolis San Fransokio, a vremenski raspoređena u blisku budućnost, radnja prati 14-godišnjeg genijalca nadarenog za tehničko-tehnološke pronalaske koji bi mogli da svet učine još boljim mestom za život. Međutim, tinejdžer Hiro traći svoj talenat na borbe robota, pri čemu se i kladi, tako da sebi obezbeđuje siguran izvor prihoda. Klađenje je ilegalno i Hiro ubrzo upada u nevolju iz koje ga izvlači stariji brat Tadaši. Upoznaje ga sa svojom ekipom, neobičnim likovima koji pohađaju tehnološki fakultet gde im je omogućeno da svoje znanje i energiju iskoriste na veoma kreativan način.

Svako iz družine radi na usavršavanju sopstvenog naučno-istraživačkog projekta. Očaran ambijentom koji odiše pozitivnom energijom, mladalačkim entuzijazmom, težnjom da se krupnim koracima krene u novo, revolucionarno doba robotike, Hiro oduševljeno pristaje da postane deo sveta u kome će moći da razvije sopstvene pronalazačke sposobnosti.

Inovativni narativ izrodio je višeslojnu priču koja se bavi ozbiljnom, životnom tematikom stavljajući grupu prijatelja na veliko iskušenje. Da ne zvuči sve preterano dramatično umešna adaptacija stripovskog sadržaja, umesto krutih i uštogljenih protagonista uglavljenih u klišeirani kalup, donosi nam nekonvencionalne likove, simpatičnu mlađariju  koja ima puno toga zajedničkog. Pored toga što vredno rade u službi stalnog progresa, oni su nasmejani, vedrog su duha, puni  optimizma, uvek dobro rapoloženi za neku akciju ili mladalačku ludoriju.

Big Hero 6 (2)

Posebno je dopadljivo što se na nepretenciozan način afirmišu istinske, prave vrednosti, u smislu da se naporan rad isplati i da blagovremeno usmeren talenat pronalazi svoju svrhu. Znanje je moć i to je ovde prikazano na prikladan i vizuelno efektan način. Uopšte, ta edukativna crta jeste upečatljivo obeležje koje u kombinaciji s laganijim temama kao što su ljubav, prijateljstvo, sloga i posvećenost, postižu osnovni cilj. U potpunosti osvajaju pažnju publike (bez obzira na starosnu kategoriju) jer imaju za svakog po nešto.

Režiserski dvojac nije zanemario nijedan segment priče jer su se postarali da nam pruže dovoljno napete akcije, fino osmišljen humor propraćen duhovitim dosetkama, inteligentno sročene dijaloge, unutrašnju dramu koja se odvija u duši glavnog junaka. Moram da primetim kako je diskretno propagirana ideja globalizma, kroz naziv grada gde započinje avantura složne družine jer je San Fransokio kovanica od miksa naziva gradova: San Francisko i Tokio. Uostalom glavni junaci su različite boje kože, ako malo bolje zagledamo i obratimo pažnju na taj multikulturan detalj.

Nedvosmisleno je da crtać poseduje jake adute, pažljivo skiciranu pozadinu sa lepo razvijenim likovima što mu van svake sumnje daje potencijal da zadovolji različite ukuse (pomiri mlađe i starije gledaoce) i ispuni brojna očekivanja, pa čak i da smekša tvrdokornu kritiku. Walt Disney Pictures je opravdao svoj renome jer nam je opet dokazao da je u stanju da napravi vizuelno stilizovanu, besprekornu animaciju sa odličnom sinhronizacijom gde su glasove pozajmili mahom mlađi i ne preterano afirmisani glumci.

Bih Hero (3)

Naravno, izuzetak je veteran James Cromwell (James Cromwell) koji glas pozajmljuje profesoru Kalaganu, jednom od najbitnijh aktera ove izuzetno zanimljive storije.

Ovaj animirani film me je oborio s nogu i daleko je prevazišao moja očekivanja. Postoji više razloga koji su uticali da formiram svoj stav o vrhunskom dometu crtaća, a pre svega se to odnosi na enormnu količinu sjajne zabave, prilično nepredvidljiv tok narativa, a naročito na fascinantne, zaista simpatične heroje. Uz sve to, Big Hero 6 ima i naravoučenije (poruku): nije važno kako izgleda vaš prijatelj, već kakav je u duši. Pogađate, mislim na neobično prijateljstvo započeto pod neobičnim okolnostima, između tinejdžera Hira Hamade i dobroćudnog balona-robota Bejmaksa.

Samo još da napomenem da pažljivo ispratite kompletnu odjavnu špicu jer sledi nagoveštaj kako će simpatična družina možda opet da se otisne u novu avanturu, na zadovoljstvo ogromne armije fanova u koje i sam spadam.

9/10

Autor: Boban Marković

Big Hero 6 (4)