Beginners (2010)

Kada se spoje žanrovi romanse i komedije svima na pamet padaju savremeni klišeirani projekti koji pružaju jeftinu zabavu i brzo se zaboravljaju. Vodio sam se mišlju da je i ovaj film jedan takav, ali sam nakon saznanja da je nagradu za sporednu ulogu odneo glumac koji je ušao devetu deceniju života promenio mišljenje i rešio da ga pogledam.

Oliver je čovek na pragu četvrte decenije koji još nije oženjen i koji saznaje da mu je otac gej. Dodatnu težinu stvara činenjica da je to rešio da prizna nakon smrti svoje supruge i da ima 75 godina kada napokon „izlazi iz ormana“. Radnju filma nije baš lako objasniti jer se odvija u tri vremenska perioda  koji se međusobno preklapaju i dopunjuju. U prvom periodu, vremenski najstarijem, prikazuju nam se mladi Oliver sa svojom majkom, u drugom periodu Oliver saznaje zapanjujuću istinu i pomaže svom ocu koji saznaje da boluje od teške bolesti, dok u trećem periodu on upoznaje francusku glumicu sa specifičnim karakterom sa kojom zasniva vezu.

Na moje veliko iznenađenje, ovo nije već viđena romantična priča, već veoma zanimljivi umetnički nastrojeni projekat sa dozom ljudske drame koja se kombinuje sa humorom i romansom. Narativ je drugačiji, prepliće vremena i radnje, tako da zadovoljava zahtevnije gledaoce koji ne vole da im se sve pruži „na tanjiru“. Scenario i režiju je potpisao Majk Mils (Mike Mills), malo poznati umetnik, koji sa skromnim sredstvima stvara emotivan, dirljiv i vizuelno lep projekat vredan pažnje.

Radnja filma se komplikuje kako vreme odmiče. Počevši od toga da Hal, Oliverov otac, pronalazi mnogo mlađeg ljubavnika koji se useljuje kod njega, preko Halove bolesti i specifičnog stanja, pa sve dok prilike kada Oliver napokon upoznaje devojku kojoj se prepušta, za koju se ispostavlja da je emotivno komplikovanija više od njega. Ceo film ima sjajan dodatak u vidu Džek Rasel terijera po imenu Artur, koji svojom zanimljivošću i specifičnim ponašanjem dočarava svaku emociju i stanje tokom određene scene.

Gluma u ovom filmu je za svaku pohvalu. Kao što sam na početku spomenuo, nagrada za najbolju sporednu ulogu je dodeljena Kristoferu Plameru (Christopher Plummer) za ulogu Hala, koji je u vreme dodele imao 82 godine i time je postavio rekord za najstarijeg dobitnika ove nagrade. Hal je zanimljiv, ponaša se prilično neočekivano, ali stvara emocije i simpatije kod gledaoca. Huan Mekregor (Ewan McGregor) je odlično izneo ulogu Olivera, čineći da tužan film njegovim performasnom i zalaganjem bude još tužniji. Još vredni spomena su Melani Loren (Melanie Laurent) u ulozi francuske glumice Ane, kao i Goran Višnjić.

Ukoliko ste ljubitelj ljudskih drama sa specifičnim narativom, u kojima likovi napreduju kako se radnja odvija, i ako više naginjete umetničkim od čistih zabavnih projekata, ovo je pravi izbor za vas. Lagana dirljiva priča koja će vam ispuniti srce i činiti da se osećate srećnije sa onim što imate.

8/10

beginners