American Pie (1999)

Više puta na sajtu sam spomenuo kako imam utisak da od samog početka korišćenja pojmova romantična komedija i teen komedija prosečnom gledaocu to nikako ne može slutiti na nešto reprezentativno. Retko koji film ovog tipa uspeva da se izmigolji iz kalupa prizemne zabave koja ne donosi ništa novo i koja ozbiljne filmofile ne dovodi do ivice besa. American Pie, autora Pola Veitsa (Paul Weitz), je jedan od takvih filmova, ali hajp koji je doneo sa sobom, kao i činjenica da je, na neki način, napisao pravilo da savremene holivudske komedije ne mogu proći bez seksa i seksualnih aluzija, uspeo da stvori bazu poklonika koja mu se i dan-danas vraća. U prilog tome ide i činjenica da je snimljeno ukupno osam filmova sa ovim naslovom, ali većina (među kojima sam i ja) priznaje samo četiri, sa glumačkom postavom iz prvog dela.

Početak filma nas upoznaje sa simpatičnom četvorkom momaka koja dolazi do razočaravajućeg zaključka kako će svi otići na koledž kao device. Kao početak akcije koja će učiniti da se to ne desi oni sklapaju pakt, a krajnji rok za ispunu obaveze je matursko veče. Svaki od njih pokušava na različite načine da uspe u svojoj nameri. Džim (Jason Biggs) se ozbiljno zainteresovao za Nadiu, Oz (Chris Klein) otkriva svoju muzičku stranu kao bi istražio neistraženo područje, Finč (Eddie Kaye Thomas) plaća da se šire dezinformacije o njemu, dok Kevin (Thomas Ian Nicholas) pokušava da nagovori svoju devojku da pređu na sledeći nivo. Ipak, matursko veče se bliži, a njihovi pokušaji su sve očajniji.

Odmah moram spomenuti da mi je ova komedija, kod nas prevedena kao Mangupi overavaju maturu, možda i najbolje što sam pogledao iz ovog žanra, i to bar desetak puta. Često se zapitam šta konkretno ima u sebi kada postoje brojni projekti sa sličnom premisom ili sličnim humorom, i jedino razumno objašnjenje mi je činjenica da je ovo prva prava komedija koja mi je ostala u sećanju, i nekako sam sve posle nje poredio sa njom. Verovatno ima boljih komedija od ove, ali nijedna ne uspeva da joj se približi u smislu ostavljanja tako pozitivnog utiska na mene.

American Pie 3

Činjenica je da je humor u ovom filmu povremeno diskutabilan i prevazilazi granice dobrog ukusa i političke (čitaj: svake vrste) korektnosti, ali je isto tako činjenica da ćete se uz njega odlično zabaviti, osim ako niste neka moralna grdosija. Likovi u ovom filmu su veoma zanimljivi i lako stvaraju simpatije kod gledalaca. Veoma se razlikuju jedan od drugog i pažnje je posvećeno i ženskim junacima, koji su više od komada mesa koji služi za seks. Film je karakterističan i po tome što poseduje određeni smisao i solidan scenario koji sve spaja u jednu celinu, za razliku od današnjih filmova iz ovog žanra koji predstavljaju niz snimaka, najčešće bez ikakvog smisla. Nažalost, klišei nisu uspešno izbegnuti, ali su svedeni na koliko-toliko razumni nivo.

Po mišljenju pojedinih kritičara uspeh filma American Pie se zasniva na tome što je sam čin gubljenja nevinosti prilično stresno iskustvo za sve nas, i svako od nas je pre ili kasnije morao da se susretne sa tim i doživi ga na svoj način, pa se prosečni gledalac lako poistoveti sa situacijom u kojoj se našla glavna četvorka. Osim toga, sama ta situacija, naročito kada se u njoj nađu ovakvi likovi, je izvrsni materijal za komediju. Pogodak je što sutori nisu išli linijom lakšeg otpora, pa nisu isekli pojedine diskutabilne scene koje su konačno postale hajlajt čitavog projekta. Pored toga, film je tek iz trećeg pokušaja prošao cenzursku komisiju.

American Pie 5

Kasting je vrhunski odabran, svaki glumac je bukvalno kao stvoren za ulogu koju je dobio. Bitna potvrda toga je što skoro niko, izuzev Elison Henigen (Alyson Hannigan), nije ostvario zapaženiju karijeru nakon ovo projekta. Osim toga, kad god vidimo nekog od glumca u nekom novom projektu mi ga se automatski setimo iz ovog filma. Ne bih ih sve nabrajao jer njihov glumački kvalitet očigledno nije bio presudan za dobijanje uloge, ali vredi izdvojiti Šona Vilijema Skota (Seann William Scott), čija je spontanost i sama pojava dovoljna da vas nasmeje.

American Pie je daleko od vrhunskog kinematografskog iskustva, ali savršeno radi ono za šta je napravljen, a to je da nasmeje.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]