All the Money in the World (2017)

When a man gets wealthy, he has to deal with the problems of freedom. All the choices he could possibly want. An abyss opens up. Well, I watched that abyss. I watched it ruin men, marriages, but most of all, it ruins the children.

All the Money in the World je novi film Ridlija Skota (Ridley Scott), a pročulo se za njega i pre premijere jer je imao taj baksuz da u njemu glavnu ulogu tumači Kevin Spejsi, koji se našao u centru holivudskog skandala baš pred promociju filma. Zbog toga su producenti odlučili da svaka scena sa Spejsijem bude ponovo snimljena, a na njegovo mesto je uskočio veteran Kristofer Plamer (Christopher Plummer). S obzirom na rediteljsko ime i glumačku ekipu koju je okupio, film je prošao skoro nezapaženo, a u prilog tome idu i činjenice da nije dobro prošao ni na bioskopskim kasama.

1973. godine u Rimu maskirana ekipa kriminalaca je otela Džona (Charlie Plummer), šesnaestogodišnjaka koji je imao tu nesreću da je unuk Žan Pola Getija (Plamer), u tom momentu najbogatijeg čoveka na svetu. Osim činjenice da je stekao bogatstvo poslovima sa naftom i da je veliki kolekcionar umetničkih dela, Geti je poznat po tome da je velika škrtica. Upravo zbog toga on odbija da plati otkupninu, iako je žrtva njegov omiljeni unuk. U centar priče se smešta Gejl (Michelle Williams), posvećena majka koja je, za razliku od svog bišeg svekra, izabrala svoju decu ispred bogatstva…

Žan Pol Geti je nesvakidašnja individua, čovek koji je multimilioner, ali kome novac ne predstavlja ništa. Svestan da je predmet brojnih pokušaja iznuđivanja, rano se razočarao u ljude i njegovu naklonost su dobili predmeti umetničke vrednosti. Iako je zbog štednje sam prao svoj veš ili čekao popuste, nije štedeo prilikom kupovina slika i statua, iako često nije smeo nigde da ih prikaže, kako ne bi dokazao da su i remek-dela roba kao i bilo šta drugo. Život malog Džona je u opasnosti, vreme ističe, ali Geti se ne hvata novca – on je razlog za sve ono što se dešava u filmu, ali ne radi ništa konkretno povodom toga. Šalje pomoć u vidu Flečera Čejsa (Mark Wahlberg), bliskog saradnika i bivšeg CIA agenta, koji nije pomoć u klasičnom smislu, nego je više osoba koja će da štiti njegove interese.

Bitno je napomenuti da Getija ne smatram protagonistom filma. Nikako ga ne možemo posmatrati kao heroja, iako na svoj način pomaže da se reši kidnapovanje, a isto tako nije ni negativac, mada je njegovom krivicom nesrećni dečak ostao tako dugo zatočen. Kako film odmiče, sve smo nesigurniji kako da se osećamo vezano za njega, a jedino smo sigurni u činjenice da je živeo onako kako je hteo i da nije imao problema sa posledicama takvog načina života i takve životne filozofije. Lično, sve vreme sam ga posmatrao kao tragičnu figuru koja, iako poseduje neograničeno bogatstvo, nema nikoga kome je stalo do njega – njegov život se sastoji od emocionalne praznine i socijalne izolacije.

Scenario se bazira na knjizi Džona Pirsona u kojoj se autor bavi vremenom koje je mali Džon proveo kao taoc, Gejlinim pokušajima da ubedi bivšeg svekra da plati 17 miliona dolara i Getijevom odlučnošću da plati što manje (ništa). Kuriozitet je da je Geti i tokom perioda otmice akumulirao bogatstvo i nastavio da kupuje umetnička dela kao da se ništa ne dešava. Njegovi potezi nam nikako nemaju smisla, a i sam Džon se u uvodnoj naraciji nada da ćemo razumeti ovu porodicu i oprostiti im grehe. Međutim, greh se tumači kao znanje da nešto radimo pogrešno, što dalje implicira da Geti nije grešnik – on nema predstavu da radi išta loše.

Film se može svrstati u žanr trilera jer poseduje neizvesnost pregovara sa otmičarima i trku sa vremenom, ali ima tu manu da svako ko je bar malo upoznat sa istorijskim slučajem zna kako će se film završiti. Zbog toga je bolje da ga posmatramo kao studiju o uticaju bogatstva, naročito u slučaju kada to bogatstvo postoji samo da bi čovek rekao da je bogat. Sa jedne strane imamo Gejl, koja je, nakon prvog utiska da je sve šala, svesna situacije i Getija, koji je mišljenja da mu bogatstvo stvara neku vrstu balona od sapunice u kome je maksimalno zaštićen od realnosti. Između njih dvoje se nalazi Flečer Čejz, koji vremenom postaje glas razuma i moralnog autoriteta, svestan da njegov poslodavac ne shvata ozbiljnost situacije.

All The Money in the World je odlična ekranizacija čuvenih istinitih događaja koja je mešavina trilera, krimića i porodične melodrame, ali koja ne poseduje ništa nezaboravno, osim performansa Kristofera Plamera.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]